Nederland fietsland: cijfers van 2015

Nederland is een echt fietsland en dat heeft verschillende redenen. In de eerste plaats is het een ideaal vervoermiddel om korte afstanden, maar ook middellange en langere afstanden te overbruggen. In de tweede plaats wordt het fietsen iedereen met de paplepel ingegoten, zodat van kleins af aan kinderen al gewend zijn om te fietsen.

Maar liefst 84 procent van de inwoners is positief over het gebruik van de fiets. Dat percentage is nog groter onder de fietsers in Nederland, want 95 procent van deze groep is positief over de fiets. Dat zijn slechts enkele cijfers over fietsgebruik in Nederland, want er is uiteraard nog veel meer te melden. 

Fietsgebruik Nederland

Cijfers van fietsgebruik in Nederland

Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft een aantal feiten op een rij gezet over Nederland als fietsland, waarin de cijfers van fietsgebruik in Nederland laten zien hoe populair de fiets is als vervoermiddel. Zo blijkt de Nederlander gemiddeld 2,9 kilometer per dag te fietsen en geldt dat er ongeveer 1.000 kilometer per jaar wordt gefietst. Een uitzondering hierop zijn de jongeren in de tienerleeftijd, want die groep fietst gemiddeld 2.000 kilometer per jaar.

  • 2,9 kilometer per dag
  • 1.000 kilometer per jaar
  • 2.000 kilometer per jaar in tienerleeftijd

Een groot deel van de werkende bevolking kiest ervoor om met de fiets naar het werk te gaan. Dat aantal komt namelijk uit op een kwart ofwel 25 procent. Er wordt niet alleen naar het werk gefietst, want fietsers in Nederland fietsen ook naar school, verenigingen en naar winkels.

Het blijkt dat ongeveer een derde van alle verplaatsingen met een afstand tot 7,5 kilometer op de fiets wordt gedaan. Jaarlijks komt dat ongeveer overeen met meer dan 4,5 miljard ritten op de fiets. In totaal wordt er op jaarbasis 15 miljard kilometer afgelegd volgens de informatie van de Fietsersbond.

  • 25 procent fietst naar het werk
  • De fiets wordt gebruikt voor een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 km
  • Jaarlijks zijn er 4,5 miljard ritten op de fiets
  • In totaal wordt er 15 miljard km per jaar afgelegd op de fiets

Naast volwassenen is fietsen onder kinderen ook erg populair. Iedereen herinnert zich wel de aller eerste kinderfiets. Bij meisjes zijn de roze meisjesfietsen erg in trek en bij jongens wordt er eerder gekozen voor een stoere opdruk of kleur.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Wie zijn de fietsers in Nederland?

Uit de cijfers van het fietsgebruik in Nederland van de Fietsersbond kan ook worden opgemaakt wie de fietsers zijn in Nederland. In het fietsland is het voor allerlei bevolkingsgroepen en leeftijden normaal om te fietsen. Het maakt daarbij niet uit of iemand jong, oud, arm, rijk, allochtoon of autochtoon is. Maar liefst 13,5 miljoen mensen hebben in dit land een fiets tot de beschikking of zelfs meerdere fietsen. Zo blijkt namelijk uit de cijfers van het CBS dat er 240.000 fietsers in Nederland zijn die aan wielrennen doen. Zoek je zelf een nieuwe fiets, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Lees onze tips voor het kopen van een nieuwe fiets.

Overigens blijkt ook dat vrouwen net wat vaker fietsen in vergelijking met mannen en dat ouderen met een leeftijd van 75 jaar of meer het minst vaak fietsen. In de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar wordt het meeste gefietst. Dat is te verklaren uit het gegeven dat deze groep dagelijks naar school gaat en daarvoor vaak de fiets als vervoermiddel gebruikt. Opvallend is dat het fietsgebruik onder de leeftijdsgroep vanaf 18 jaar het meest afneemt onder vrouwen om weer te stijgen vanaf een leeftijd van 30 jaar.

Fietsseizoen

Fietsen in ieder seizoen

Er wordt in elk seizoen door de Nederlanders gebruik gemaakt van de fiets, maar in de lente en zomer is er wel sprake van een toename van het aantal fietsers in Nederland. Het betere weer speelt daarbij uiteraard een rol en in deze seizoenen neemt het fietsen in de vrije tijd uiteraard ook meer toe.

Een gemiddelde rit op de fiets van drie kilometer neemt ongeveer vijftien minuten tijd in beslag en het overgrote deel van de ritten op de fiets is korter dan de afstand van 3,7 kilometer. Bij het overbruggen van een afstand tot één kilometer wordt vaker de voorkeur te geven om te voet te gaan. Bij het overbruggen van een afstand tot vier kilometer laat de meerderheid liever de fiets staan om de auto te nemen.

Leuk om nog even te weten, is dat fietsers in Nederland in de stad vaak sneller op de bestemming aanwezig zijn in vergelijking met degene die van de auto gebruikmaakt. Dat verschil kan variëren van 5 tot 10 procent sneller op de bestemming aanwezig zijn. Het gaat dan om afstanden tot drie kilometer.

Interesse in nog meer cijfers? Lees deze 10 healthy cijfers omtrent fietsen!

Omafietsen

Spirit Cargo Meisjesfiets 22 inch - Groen
Spirit Cargo Meisjesfiets 22 inch - Groen
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Frozen Blue
Altec Roma Omafiets 28 inch - Frozen Blue
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,00 Special Price  229,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Meisjesfiets 20 inch  - Groen
Popal Daily Dutch Meisjesfiets 20 inch - Groen
Rating:
88%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,00 Special Price  349,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*