Bekende fietsroute: de Moselradweg

De Moezel is een rivier die door Duitsland, Frankrijk en Luxemburg stroomt. Langs de oevers van de rivier loopt een mooie fietsroute, ook wel de Moselradweg of de Moezelroute genoemd. Wil jij meer weten over deze bekende fietsroute? Lees dan snel verder, want op deze pagina krijg je algemene informatie over de bekende fietsroute en praktische tips om je op de route voor te bereiden.

De Moselradweg: een korte introductie

De Moselradweg of Moezelroute is een van de bekendste fietsroutes van Europa. Ieder jaar fietsen duizenden mensen deze populaire fietsroutes, die langs de oevers van de rivier de Moezel loopt. Hoewel de route erg populair is, kun je hier toch vrij rustig overheen fietsen. Dit komt omdat de Moselradweg je vrijwel altijd over de autoluwe kant van de Moezel voert of je over vrij liggende fietspaden of landbouwwegen laat fietsen.

Er zijn diverse fietsroutes over de Moselradweg uitgestippeld. De populairste en mooiste Moselradweg fietsroute begint in Perl en eindigt in Koblenz. De route is in totaal 240 kilometer lang. Ga er vanuit dat je ongeveer drie tot vier dagen moet fietsen om deze route over de Moselradweg helemaal te volgen.

Fietsroute Moselradweg 

De omgeving van de Moselradweg

Fiets je over de Moselradweg, dan rijd je niet alleen langs het water. Bij de Moezel liggen namelijk ook prachtige wijngaarden, waar je ook langs fietst als je deze fietsroute volgt. Verder kom je langs enkele leuke steden, waar je lekker wat kunt drinken, kunt eten en uiteraard kunt overnachten. Boek je overnachtingen wel van tevoren, want de Moselradweg is een vrij drukke route. Je bent dus niet de enige fietser die een plek zoekt om te overnachten.

> Ben je toe aan een nieuwe fiets? Kijk bij de Popal fiets of de opafiets. Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis.

De zwaarte van de Moselradweg

De Moselradweg is een vrij toegankelijke fietsroute. Dit komt ten eerste omdat de fietsroute niet al te lang is. Je kunt de route in ongeveer drie tot vier dagen fietsen. Daar komt nog bij dat de route vrij vlak is. Af en toe word je geconfronteerd met een kleine klim, maar over het algemeen hoef je niet veel bergen op. Ook als je niet zo goed bent in klimmen, is deze fietsroute dus prima te doen.

Tip: De Bodensee is een prachtige omgeving. Veel fietsliefhebbers kiezen voor een fietstocht langs de Bodensee. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de link.

Jouw fietstocht over de Moselradweg voorbereiden

De Moselradweg is een vrij toegankelijke fietsroute, maar dit betekent niet dat je deze route zomaar kunt fietsen. Wil je jouw fietsvakantie bij de Moezel echt een groot succes maken, dan bereid je jouw vakantie altijd goed voor.

  • Neem niet te veel bagage mee, want dit maakt je fietstocht stukken zwaarder. Daar komt nog bij dat je lekkere wijn kunt kopen in de omgeving van de Moezel, maar dan heb je hier natuurlijk wel ruimte voor nodig op de fiets.
  • Stippel je fietsroute al voor vertrek helemaal uit. Zo weet je precies hoe lang je onderweg bent, waar je gaat overnachten (en waar je hotelovernachtingen moet reserveren!) en in welke steden je allemaal komt. Wil je een kortere of langere versie van de standaard Moselradweg volgen? Dan stippel je ook deze alternatieve route al van tevoren uit.
  • Neem insectenspray mee. In de buurt van een rivier is het altijd vochtiger. Dit betekent dat hier meer insecten rondvliegen. Om te voorkomen dat je helemaal lek gestoken wordt tijdens jouw fietstocht, neem je voldoende insectenspray mee. Ben je allergisch voor insectenbeten, dan neem je hier medicatie voor mee.

Verder raden wij je aan om voor kinderen een helm mee te nemen als je de Moselradweg gaat fietsen. Kinderen tot 8 jaar oud zijn in Duitsland overigens verplicht om een helm te dragen. Voor jonge kinderen ben je dus verplicht een goede helm mee te nemen, maar ook voor oudere kinderen is dit zeker geen overbodige luxe. Met een helm kun je namelijk veel letsel voorkomen bij een vervelende valpartij.