Fietsen is heerlijk: de wind in je haar, je lichaam in beweging en de wereld zien in je eigen tempo. Zonde wanneer dit gevoel telkens van korte duur is, omdat je fiets het begeeft. Met alleen een kwaliteitsfiets aanschaffen ben je er nog niet. Het is belangrijk om je fiets goed te onderhouden om de levensduur van je fiets te verlengen. Hoe? Door het plegen van klein onderhoud.
Je verlengt de levensduur van je fiets aanzienlijk door af en toe even een lapje over het frame te halen, je te band plakken , je fiets van een nieuw lampje te voorzien en zo nu en dan de bouten te bouten, moeren en schroeven te controleren. Klein onderhoud is eenvoudig realiseerbaar. Iedereen kan het. Houd je fiets startklaar door je fiets geregeld even na te lopen.
Een goed gesmeerde ketting draait geluidloos. Na een lange fietstocht of wanneer je een tijd door de regen hebt gefietst, is de kans aanwezig dat de ketting hoog klinkt en een klein beetje een piepend geluid maakt. Dan is het tijd om naar het olieflesje te grijpen. Hiervoor gebruik je geen huis-, tuin- of keukenmiddel, maar een soepele siliconen- of telflonspray. Zet de fiets op de kop en spuit de ketting, terwijl je de trappers ronddraait licht in. Verwijder met een doek het overgebleven smeermiddel.
Houd je banden op spanning. De bandenspanning kun je controleren door de banden met de duim in te drukken. Een band die niet hard genoeg is, kun je niet indrukken. Als dit wel het geval is, heeft de band niet de juiste spanning en dien je deze op te pompen totdat de fietsband niet meer in te drukken is.
Onderstaand een aantal handige tips van onze leveranciers!
Gebruik uitsluitend warm water met een milde vloeibare zeep en een katoenen doek voor de grote oppervlakken. Gebruik geen hogedrukspuit, hierdoor kan je delicate onderdelen beschadigen. Spuit de ketting als deze schoon is licht in met siliconenspray.
Poets de fiets met een droge doek zodat je het restvuil ook verwijderd. Maak met name velgen en spaken goed schoon. Bouten kun je het beste invetten met wat vaseline. Geef de fiets een extra beschermlaag met siliconenspray.
Wanneer klein onderhoud niet meer genoeg is om soepel op de fiets te blijven rijden, is het verstandig de fiets even uit handen te geven aan een professional. Een fietsspecialist zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van de fiets secuur worden nagelopen en verzorgt waardoor jouw fiets weer heel wat langer meegaat. Hij houdt de waarde van je kostbare aanschaf met zijn expertise op peil. Daarnaast kan hij die taken verrichten waar je zelf als amateur maar beter niet aan kunt beginnen.
Bij het professionele fietsen onderhouden kun je denken aan het controleren van loszittende spaken. In ieder geval een paar keer per jaar is het belangrijk al je velgen en spaken na te laten lopen. Als je een fiets hebt met verende vorken, moeten deze regelmatig worden losgehaald, schoongemaakt, ingevet en weer vastgezet. Maar ook na een valpartij, kan een goede fietsenmaker je fiets zo goed als mogelijk repareren en herstellen. Bij een goede fietsspecialist hoef je daarnaast niet lang zonder fiets te zitten. Terwijl je fiets professioneel wordt verzorgd, krijg je vaak een leenfiets mee naar huis. Zo kom je dus nooit zonder stalen ros te zitten. Een goede, betrouwbare specialist is een ware must voor iedere fietsliefhebber.
In de winter is het belangrijk je fiets wat extra aandacht te geven. Door het vele zout en pekel dat er in dit jaargetijde wordt gestrooid, zal er sneller roest op je frame ontstaan.