Waar moet ik opletten bij het kopen van een omafiets?

De omafiets is een echte klassieker onder de fietsen en blijft sinds de ontwikkeling van deze fiets in de 19de eeuw, mateloos populair. Niet enkel onder oma’s. maar ook onder mannen, jongere vrouwen, tieners en kleine kinderen. Hoe komt dat toch? Ons idee: omafietsen zijn stevig, simpel en betaalbaar voor iedereen. Maar natuurlijk neem je niet genoeg met de eerste de beste omafiets. In dit artikel leggen we uit waar jij op kunt letten bij de aankoop van de omafiets.

Omafiets

Tips kopen omafiets

Na de opkomst van de omafiets kwamen er steeds meer geavanceerde modellen op de markt. Je zou denken dat de omafiets daardoor haar populariteit verloor. Maar ondanks de nieuwe fietsen met verend frame en zelfs elektrische ondersteuning raakte de omafiets nog niet op de achtergrond. Dit komt door de simpele en degelijke onderdelen van deze voordelige volwassenfiets. Een prettige optie voor iemand die graag een goede fiets wil maar toch geld wil overhouden. Focus je naast budget ook op:

 • De wielmaat: bij een omafiets voor een kind kopen focus je je in eerste instantie op de wielmaat, horende bij de lichaamslengte van je kind. Bekijk de matentabel voor een juiste keuze in inches
 • Het framemaat: volwassenen – groter dan 145 cm – komen altijd uit op een fiets met 28 inch banden. Wat voornamelijk van belang is bij een volwassen omafiets is de framemaat. Bereken deze door met je voeten 20 cm uit elkaar te staan. Meet met een meetlint de afstand van kruis tot grond en vermenigvuldig deze binnenbeenlengte met 0,66. De uitkomst is de framehoogte
 • De kwaliteit: zijn de versnellingen binnen een mum van tijd versleten, zit er snel een slag in het wiel en heb je last van piepende remmen en een overslaande ketting, dan weet je dat er iets schort aan de kwaliteit. Richt je daarom om fietsen die opgebouwd zijn uit kwaliteitsonderdelen. Zo moet de spaakdikte goed zijn, moet er weinig speling zijn op het wiel en moet het frame stevig zijn en je kunnen dragen
 • De kleur: de meeste omafietsen zijn donker, maar we zien steeds meer kleurige frames voorbij komen
 • Het merk: er zijn veel merken die omafietsen of modellen die daar sterk op lijken in het assortiment hebben. Bekijk de specificaties per merk
 • De details: stel vast welke details voor jou belangrijk zijn en maak je keuze. Wat wil je wel en wat wil je niet aan je fiets toevoegen en in welke vorm. Denk aan de volgende details:
  • Lakdoek kettingkast
  • Jasbeschermers
  • Klapstandaard
  • Stevige bagagedrager
  • Handvatten
  • Zadel
  • Terugtraprem of handremmen
  • Wel of geen versnellingen

Als je een slot bij je fiets koopt, is het belangrijk dat het slot voldoet aan de eisen van de verzekering. De ART certificering geeft aan in welke mate een slot voldoet aan de eisen van een verzekeraar.

Omafiets online kopen

Het is natuurlijk het meest gemakkelijk om online een omafiets te kopen. In de eerste plaats doordat er een groot aanbod direct beschikbaar is om te vergelijken, zodat met persoonlijke voorkeuren rekening gehouden kan worden. Online is het aanbod groter dan in de gemiddelde fietsenwinkel. Bovendien worden er meerdere merken en modellen aangeboden en kan er altijd gewinkeld worden op het moment dat het jou uitkomt.

Bij het online kopen van een omafiets kan specifiek gezocht worden op een merk, prijs of kleur, zodat direct het beschikbare aanbod te zien is. Dat maakt het gemakkelijker om een vergelijking te maken op basis van de eigen wensen en voorkeuren. Omafietsen worden niet alleen in traditioneel zwart aangeboden, maar ook in vrolijke en trendy kleuren. Het is zelfs mogelijk om een omafiets met een leuke designprint aan te schaffen.

 

> Lees hier over de geschiedenis van de omafiets