Wat is een ART certificering?

Een ART certificering bestaat uit een keurmerk dat wordt toegekend door stichting ART en heeft betrekking op antidiefstalproducten voor tweewielers zoals:

  • Fietssloten
  • Sloten voor motoren
  • Sloten voor scooters
  • Sloten voor brommers

Producenten van sloten voor tweewielers hebben de mogelijkheid om de sloten te laten testen. Als er aan de ART eisen wordt voldaan, kan er een keurmerk worden toegekend. Verzekeraars die diefstalverzekeringen aanbieden voor tweewielers eisen vaak dat er sprake is van een slot met een ART keurmerk van een bepaalde categorie. Met een goed slot ben je er niet. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen? Lees het artikel over fietsdiefstal voorkomen.

Preventiewaarde in categorieën

Een ART certificering wordt ingedeeld in een bepaalde klasse. Er zijn vijf verschillende categorieën. Een ART certificaat voor een slot heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Na afloop van deze termijn moet het slot weer getest worden. Hieronder leggen we uit welke categorieën er zijn en wat ze inhouden:

  • Klasse 1: minimaal risico op diefstal
  • Klasse 2: langer onbeheerd achterlaten van de tweewieler
  • Klasse 3: locaties met een hoog diefstalrisico
  • Klasse 4 en 5: hoogste mate van diefstalpreventie

Doel van stichting ART

De ART certificering is er om diefstalpreventie te verhogen. Sloten worden op basis van strenge eisen en de laatste technieken getest. De stichting test de sloten niet zelf. Producenten van sloten kunnen de antidiefstalproducten laten testen door TASS International Homologations. Bij een positief testresultaat kan de ontwikkelaar vervolgens een verzoek voor een ART keurmerk indienen bij de stichting.

Keuring bij toekennen

Bij een ART keuring ondergaan de sloten een twee zware testen. Er volgt onder meer een test in het laboratorium, waarbij de treksterkte en bestendigheid tegen knippen en zagen worden beoordeeld. Bij een aanvalstest wordt gekeken of een slot kan worden opengebroken en hoelang dat duurt. Daarnaast wordt onderzocht of een slot goed blijft werken met omstandigheden zoals vuil, stof en vorst.

Goede slotcombinatie

Om diefstal te voorkomen, gebruik je goede sloten. Als je meerdere sloten gebruikt, moeten deze allebei in dezelfde klasse vallen. Als bijvoorbeeld een hangslot wel een keurmerk heeft, maar het kettingslot niet, dan is het geen goede slotcombinatie. Dat kan gevolgen hebben voor de diefstalverzekering doordat er niet voldaan wordt aan de voorwaarde die de verzekeraar eraan stelt. Op de website van stichting ART is een complete lijst beschikbaar met een overzicht van sloten die over een ART certificering beschikken.

Met een ART gecertificeerd slot kan je je fiets onbezorgd achterlaten. Zo ook tijdens lange fietstochten. Ben je al bekend met deze 10 gezonde feitjes over fietsen?