Wat is een ART certificering?

Een ART certificering bestaat uit een keurmerk dat wordt toegekend door stichting ART en heeft betrekking op antidiefstalproducten voor tweewielers, zoals fietssloten en sloten voor motoren, scooters en brommers. Producenten van sloten voor tweewielers hebben de mogelijkheid om de sloten te laten testen. Als er aan de ART eisen wordt voldaan, kan er een keurmerk worden toegekend. Verzekeraars die diefstalverzekeringen aanbieden voor tweewielers eisen vaak dat er sprake is van een slot met een ART keurmerk van een bepaalde categorie.

Preventiewaarde in categorieën

Een ART certificering wordt gecombineerd met een indeling in een bepaalde klasse. Er zijn zowel voor fietsen, brommers en motoren om totaal vijf verschillende categorieën te onderscheiden. Categorie 1 kent de laagste preventiewaarde en categorie 5 kent de hoogste preventiewaarde. Bij een indeling in de eerste categorie geldt dat er aan de ART eisen wordt voldaan op plaatsen, waar een minimaal risico op diefstal bestaat.

Een indeling in de tweede categorie houdt in dat er aan de eisen wordt voldaan voor het wat langer onbeheerd achterlaten van een tweewieler. Er volgt een indeling in klasse drie als er sprake is van locatie met een hoog diefstalrisico. Bij een indeling in categorie vier en vijf geldt dat er aan de strengste eisen van diefstalpreventie wordt voldaan.

 • Klasse 1: minimaal risico op diefstal
 • Klasse 2: langer onbeheerd achterlaten van de tweewieler
 • Klasse 3: locaties met een hoog diefstalrisico
 • Klasse 4 en 5: Hoogste mate van diefstalpreventie

Doel van stichting ART

Stichting ART stelt zich ten doel om de diefstalpreventie van tweewielers te verhogen, waarbij de sloten op basis van strenge eisen en aan de hand van de laatste technieken worden getest. De stichting test de sloten niet zelf. Producenten van sloten kunnen de antidiefstalproducten laten testen door TASS International Homologations. Bij een positief testresultaat kan de ontwikkelaar vervolgens een verzoek voor een ART keurmerk indienen bij de stichting die deze vervolgens toekent.

In de stichting zijn een aantal organisaties vertegenwoordigd, namelijk de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond, Nederlandse Vereniging van Rijwiel- en Automobielindustrie Vereniging en BOVAG, afdeling TWB.

Een ART certificaat voor een slot heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Na afloop van deze termijn dient het slot voor tweewielers weer getest te worden. Tijdens de geldigheidsperiode van het certificaat wordt een steekproef gehouden, waarbij het betreffende tweewielerslot aan een ART keuring zal worden onderworpen.

Om het doel van de stichting te realiseren en tweewielers met sloten beter tegen diefstal te beveiligen, worden verschillende soorten activiteiten ondernomen, zoals:

 • Opstellen van eisen voor mechanische beveiliging voor tweewielers
 • Het laten testen van sloten
 • Toekennen van certificaten voor sloten met een positief testresultaat
 • Het bevorderen van het gebruik van sloten met een ART keurmerk

Wil je weten hoe je kan voorkomen dat je fiets wordt gestolen? Lees het artikel over fietsdiefstal voorkomen.

Methoden om sloten te testen

Bij een ART keuring ondergaan de sloten een zware test en er zijn zelfs twee testen, waaraan moet worden voldoen. Er volgt onder meer een test in het laboratorium, waarbij de treksterkte en bestendigheid tegen knippen en zagen worden beoordeeld. Daarnaast wordt onderzocht of een slot goed blijft werken in omstandigheden, waarin vuil, stof en vorst een rol spelen.

Bij een aanvalstest wordt gekeken of een slot kan worden opengebroken en hoe lang dat duurt. Daarvoor worden verschillende gereedschappen gebruikt, waarbij uiteraard ook gekeken wordt naar de laatste methoden die door criminelen worden gehanteerd bij het openbreken van sloten.

 • Beoordeling treksterke
 • Beoordeling bestendigheid tegen zagen en knippen
 • Functioneren onder bepaalde omstandigheden als vorst en stof
 • Aanvalstest met verschillende gereedschappen

Ben je op zoek naar een goedkope jongensfiets? Of zoek je een fiets voor je dochter of volwassenen? Op Fietsenopfietsen.nl vind je een breed aanbod tegen de laagste internetprijzen!

Slotcombinatie en ART certificering

Bij antidiefstalpreventie is het altijd van belang dat een tweewieler op een goede manier wordt beveiligd en dat daarvoor een goede slotcombinatie met ART certificering wordt gebruikt. Bij het gebruiken van een hangslot met een ketting is het uiteraard van belang dat beide sloten in dezelfde categorie zijn ingedeeld en over een ART keurmerk beschikken.

Als een hangslot wel over een keurmerk van de stichting beschikt en het kettingslot niet, dan is er geen sprake van een goede slotcombinatie. Dat kan gevolgen hebben voor de diefstalverzekering doordat er niet voldaan wordt aan de voorwaarde die de verzekeraar eraan stelt. Op de website van stichting ART is een complete lijst beschikbaar met een overzicht van sloten die over een ART certificering beschikken.

Ben je bekend met deze 10 gezonde feitjes over fietsen?

Omafietsen

Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Turquoise
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Turquoise
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,00 Special Price  375,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Paars
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Paars
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  255,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Ashley Meisjesfiets 20 inch - Wit/ Roze
Volare Ashley Meisjesfiets 20 inch - Wit/ Roze
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,95 Special Price  215,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!