Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

Zo’n 558.000 Nederlanders per jaar zijn slachtoffers van een gestolen fiets. Niet zo gek aangezien er in Nederland het meest wordt gefietst van de wereld. Je wilt zelf niet behoren tot één van deze slachtoffers. Wat kun je nou het beste doen om te voorkomen dat jij de volgende bent? Met onze tips blijf jij de rechtmatige eigenaar van je fiets.

Gebruik een fietsslot

Zet je je fiets niet op slot, dan is de kans groot dat je fiets er niet meer staat als je terugkomt. Je geeft de fiets op een presenteerblaadje voor een dief. Iedereen gebruikt daarom vaak wel een standaard ringslot. Maar het beste is om 2 sloten te gebruiken. Het liefst met een ART keurmerk. Een ringslot en een ketting- of kabelslot. Met het 2e slot zet je de fiets nog extra vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek of een lantaarnpaal.

Bevestig een fietsketting zo hoog mogelijk of draai het een paar rond aan een paal of rek. Als een hangslot namelijk op de grond bungelt, is het gemakkelijker kapot te maken. Ook bevestig je het slot liever niet aan het voorwiel. Vaak wordt het wiel gewoon losgedraaid en de dief neemt de fiets dan mee zonder voorwiel.

Fiets gestolen

Bewaakte stalling

Plaats je fiets in een bewaakte stalling. Hier wordt een oogje in het zeil gehouden waardoor het voor dieven een lastige klus wordt om je fiets te stelen. Is er geen stalling in de buurt? Zet je fiets dan op een drukke locatie neer. Door het rumoer op een drukke plek, kiest een dief niet gauw voor deze locatie omdat het te veel opvalt.

Is het niet gelukt om diefstal te voorkomen? Kijk dan bij >> Mijn fiets is gestolen: wat nu?

Fiets graveren

Als je fiets toch is gestolen, is het fijn als er een gravering in je fiets zit. Zo wordt de kans groter dat je fiets teruggevonden wordt. Ook kun je een chip laten plaatsen. Deze chip kan worden afgelezen door fietsenhandelaren en politie.

Framenummer

Nieuwe fiets lokt dief

Een nieuwe, glimmende fiets trekt een dief helaas sneller aan dan een ouder exemplaar. Koop je een nieuwe fiets? Dan is het altijd verstandig om een fietsverzekering af te sluiten. Als je fiets toch wordt gestolen, ondanks alle genomen maatregelen, krijg je een vergoeding van de verzekering.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!