Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

Nederland is een fietsland en door de grote hoeveelheid fietsen in het land is er ook op grote schaal sprake van diefstal van fietsen. Fietsdiefstal voorkomen is voor iedere fietser van groot belang, want het is altijd vervelend als men de fiets wil pakken en deze blijkt er niet meer te staan.

Diefstal van de fiets voorkomen kan op meerdere manieren, waarbij het van belang is om meerdere maatregelen te treffen. Er zijn namelijk diverse preventie middelen die fietsdiefstal voorkomen en er zijn maatregelen die genomen kunnen worden om een gestolen fiets weer terug te krijgen.

Fiets gestolen

Fietsdiefstal voorkomen met sterke sloten

Het spreekt voor zich dat het gebruikmaken van een stevig fietsslot een middel is om diefstal van de fiets te voorkomen. Als een fiets niet op slot wordt gezet, dan is het voor een dief erg gemakkelijk om erop weg te fietsen. Het beste is om twee soorten sloten te gebruiken, namelijk een ringslot en een kettingslot of kabelslot, waarmee de fiets aan een object kan worden vastgezet.

Fietsendieven zijn doorgaans op zoek naar fietsen die gemakkelijk gestolen kunnen worden en als een fiets van een ringslot is voorzien en aan een object is vastgemaakt, dan zijn er al twee hordes die genomen moeten worden. Uiteraard is de kwaliteit van het slot belangrijk en er kan dan ook aangeraden worden om van fietssloten gebruik te maken die over het ART keurmerk beschikken. Dat heeft meteen als voordeel dat de fiets tegen diefstal kan worden verzekerd.

Het is aan te raden om een fietsketting zo hoog mogelijk te bevestigen en bijvoorbeeld paar keer rond een paal te draaien. Als een hangslot namelijk op de grond bungelt, dan kan daar gemakkelijker op worden geslagen, dan wanneer het slot zich op een hogere positie bevindt. Het is beter om het slot niet aan het voorwiel te bevestigen, want het komt voor dat fietsendieven in dat geval gewoon het voorwiel losdraaien en de fiets meenemen zonder voorwiel.

  • Gebruik twee verschillende soorten sloten
  • Gebruik een stevig slot met ART keurmerk
  • Zet het hangslot hoog vast
  • Bevestig het kettingslot niet aan het voorwiel

Diefstal fiets voorkomen

Naast het gebruik van goede sloten kan diefstal van de fiets voorkomen worden door de fiets bijvoorbeeld in een bewaakte stalling te plaatsen. Als er geen bewaakte stalling in de omgeving is, wordt aangeraden om de fiets niet op de meest drukke locatie te plaatsen. Fietsendieven gaan namelijk graag te werk op drukke plaatsen doordat de activiteit minder opvalt in een grote menigte.

Er zijn een aantal locaties waar fietsendiefstal het meeste voorkomt. In Amsterdam is het bijvoorbeeld zo dat de meerderheid van de fietsen die gestolen wordt voor de deur van een huis is gestald. De locaties waar een overvloed aan fietsen aanwezig is, zoals bij het treinstation, scholen, uitgaansgelegenheden en winkels zijn ook populair bij fietsendieven. Het is dan ook aan te raden om op deze locaties extra aandacht te besteden aan het voorkomen van diefstal van de fiets.

  • Bewaakte stalling
  • Extra aandacht bij station
  • Extra aandacht bij scholen
  • Extra aandacht bij winkels
  • Extra aandacht bij uitgaansgelegenheden

Is het niet gelukt om diefstal te voorkomen? Kijk dan bij >> Mijn fiets is gestolen: wat nu?

Framenummer

Fiets graveren

Ondanks alle maatregelen die genomen kunnen worden om fietsdiefstal te voorkomen, kan het gebeuren dat de fiets toch wordt gestolen. Er kan aangeraden worden om de fiets te laten graveren, zodat als deze gestolen is en op de een of andere manier wordt teruggevonden, weer snel kan worden terug verkregen.

Er zijn ook moderne varianten op het graveren van fietsen, zoals het plaatsen van een diefstalpreventie chip. Er worden tegenwoordig veel nieuwe fietsen van de diefstalpreventie chip voorzien en dat maakt het mogelijk dat zowel politie als fietsenhandelaren de gegevens kunnen aflezen. Zo kan worden nagegaan wie de eigenaar van de fiets is. De eigenaar van de fiets kan zelf eventueel de gegevens noteren op een fietspas en van de fiets een foto maken.

Tot slot geldt dat nieuwe en glimmende fietsen die tussen oudere fietsen op slot wordt gezet steevast de aandacht zullen trekken van fietsendieven. Overigens zijn de meest populaire fietsen om te stelen de mountainbike en de omafiets. Het kan uiteraard verstandig zijn om een diefstalverzekering af te sluiten als er een nieuwe fiets wordt aangeschaft. Als alle maatregelen voor fietsdiefstal voorkomen dan niet hebben geholpen, kan er een vergoeding worden verkregen.

Omafietsen

Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,- Aanbiedingsprijs  219,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec London Omafiets 28 inch - Zwart
Altec London Omafiets 28 inch - Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  203,49
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!