Mijn fiets is gestolen: wat nu?

In Nederland worden de meeste fietsen gestolen dan waar dan ook ter wereld. Niet zo gek, aangezien Nederland is een fietsland. Het is heel vervelend als je fiets is gestolen. Stel je komt na je lange werkdag aan op het station. Je loopt naar de lantaarnpaal om je fiets te pakken zodat je het laatste stukje naar huis kan fietsen. Eenmaal bij de paal zie je dat je fiets er niet meer staat. Wat doe je? Wij vertellen het je.

Klop aan bij de gemeente

Het kan zijn dat je fiets niet is gestolen maar dat deze is verwijderd door de gemeente. Dit doet de gemeente bijvoorbeeld als de fietst op een plek staat waarvoor deze niet geschikt is. Wij raden aan om altijd eerst even na te gaan bij de gemeente of ze op de desbetreffende locatie fietsen aan het verwijderen is.

Aangifte doen

Er wordt aangeraden om altijd aangifte te doen van fietsendiefstal. Dat is namelijk een van de weinige manieren, waarbij de kans wordt geboden om de gestolen fiets weer terug te krijgen. Je kan op verschillende manieren aangifte doen bij de politie:

  • Online aangifteformulier: dit is de meest gemakkelijk manier. Je logt in met je DigiD en je doet via je computer aangifte
  • Bij het politiebureau: doe je de aangifte liever persoonlijk? Bel dan met 0900 – 8844 om een afspraak te maken
  • 3D-aangifteloket: als je niet in staat bent om fysiek langs te komen, maar wel graag persoonlijk aangifte doet is er nog een optie. Via 0900 – 8844 maak je een afspraak bij een 3D-aangifteloket. Je hebt direct contact met een politiemedewerker via een tv-scherm. De medewerker behandelt de aangifte net zoals op een politiebureau

Wat doe je met de verzekering?

Er zijn veel mensen die er bij de zoveelste gestolen fiets voor kiezen om geen aangifte meer te doen van de diefstal. Toch is dat wel aan te raden en in bepaalde gevallen zelfs nodig. Bijvoorbeeld als er voor de fiets een fietsverzekering is afgesloten met een diefstaldekking. De verzekeraar kan dan als voorwaarde stellen dat er eerst aangifte gedaan moet worden bij de politie dat de fiets is gestolen.

Verzekering

Als je fiets gejat is en er volgt een aangifte, dan is het handig om de fietskenmerken te kunnen doorgeven aan de politie. De kans op het terugvinden van je fiets wordt dan een stuk groter. Er wordt dan ook aangeraden om direct na de aankoop de kenmerken al te noteren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kenmerken:

  • Slot- en sleutelnummer
  • Framenummer
  • Chipnummer
  • Foto van de fiets
  • Merk en type

Voorkom diefstal met een slot

Het is natuurlijk altijd het beste om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt en daarvoor kunnen verschillende maatregelen worden getroffen. Voorzie de fiets van ART gekeurde sloten, plaats de fiets aan een paal of rek of gebruik een bewaakte stalling.