Mijn fiets is gestolen: wat nu?

Als een fiets is gestolen dan is dat in de eerste plaats natuurlijk heel vervelend en zeker als er dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Diefstal van een fiets komt vaak voor in Nederland en het is zelfs een vorm van criminaliteit die het meeste voorkomt. Nederland is een fietsland. Jaarlijks worden er dan ook veel consumenten geconfronteerd met een fiets die gestolen is.

Er wordt aangeraden om altijd aangifte te doen van fietsendiefstal. Dat is namelijk een van de weinige manieren, waarbij de kans wordt geboden om de gestolen fiets weer terug te krijgen. Als je fiets gejat is of dat in elk geval denkt, dan kan het ook nog zo zijn dat de fiets niet is gestolen, maar bijvoorbeeld door de gemeente is verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de locatie waarop de fiets gestald stond daar niet voor geschikt is. Het is in die situatie dan aan te raden om eerst na te gaan of de gemeente op de betreffende locatie fietsen aan het verwijderen is.

Slot doorgeknipt

Fiets gestolen aangifte

Nadat de fiets is gestolen, kan er aangifte van de diefstal worden gedaan. Er kan op verschillende manieren aangifte worden gedaan bij de politie. De meest gemakkelijke manier is door het aangifteformulier op internet te gebruiken. Er kan echter ook telefonisch contact worden opgenomen of een bezoek worden gebracht aan een van de politiebureaus in de directe omgeving. Indien er een 3D-angifteloket beschikbaar is in het politiebureau of gemeentehuis kan eventueel ook van deze optie gebruik worden gemaakt.

 • Online aangifteformulier invullen
 • Telefonisch contact opnemen
 • 3D-aangifteloket
 • Naar het politiebureau

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Diefstal fiets en fietskenmerken

Er zijn veel mensen die er bij de zoveelste gestolen fiets voor kiezen om geen aangifte meer te doen van de diefstal. Toch is dat wel aan te raden en in bepaalde gevallen zelfs nodig. Bijvoorbeeld als er voor de fiets een fietsverzekering is afgesloten met een diefstaldekking. De verzekeraar kan dan als voorwaarde stellen dat er eerst aangifte gedaan moet worden bij de politie dat de fiets is gestolen.

Als je fiets gejat is en er volgt een aangifte, dan is het handig om de fietskenmerken te kunnen doorgeven aan de politie. Dat zal de kans op het terugvinden van de fiets en het koppelen aan de eigenaar aanzienlijk kunnen vergroten. Er wordt dan ook aangeraden om direct na de aankoop de kenmerken al te noteren. Daarbij kan er gedacht worden aan het framenummer, merk en type, maar ook het slot- en sleutelnummer en eventueel het chipnummer. Het is een kleine moeite om ook even een foto te maken, zodat dit eveneens aangeraden wordt. De belangrijkste gegevens kunnen genoteerd worden op een fietspas, zodat alle informatie bij de hand is als de fiets is gestolen.

 • Slot- en sleutelnummer
 • Framenummer
 • Chipnummer
 • Foto van de fiets
 • Merk en type

Alle aangiftes die bij de politie gedaan worden en betrekking hebben op fietsendiefstal worden geregistreerd in het Landelijk Fietsdiefstalregister onder beheer van het RDW. Potentiële kopers van fietsen kunnen het register bekijken om na te gaan of de aangeboden fiets eerder als gestolen is geregistreerd.

Verzekering

Schadevergoeding bij diefstal fiets

Een fietsverzekering biedt uiteraard uitkomst op het moment dat een fiets is gestolen, want dan kan er in elk geval gerekend worden op een schadevergoeding. Dat is niet het geval als er geen diefstalverzekering voor de fiets is afgesloten. In die situatie ondervindt de bestolene niet alleen praktische, maar ook financiële nadelen. Bij het kopen van een nieuwe fiets in een hogere prijsklasse kan zeker aangeraden worden om een fietsverzekering af te sluiten. Vooral als de kans op diefstal ook nog eens groot wordt geacht. Als de fiets is gestolen en er is een fietsverzekering, dan zijn de volgende stappen van belang.

 1. Doe eerst aangifte van diefstal van de fiets bij de politie
 2. Kijk de polisvoorwaarden van de fietsverzekering na
 3. Meld de diefstal bij de verzekeraar
 4. Houd de fietssleutel en de bon van aankoop bij de hand

Het is natuurlijk altijd het beste om te voorkomen dat je fiets gejat wordt en daarvoor kunnen verschillende maatregelen worden getroffen. Bijvoorbeeld door de fiets van twee ART gekeurde sloten te voorzien en zo mogelijk aan een object te bevestigen of in een bewaakte stalling te plaatsen.

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Aanbiedingsprijs  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Altec Dutch Transportfiets 26 inch 3V - Mos Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Spirit Omafiets 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Vóór 15:00 uur besteld, de volgende werkdag geleverd!