Fietsen is gezond: 10 cijfers op een rijtje

Fietsen is goed voor de gezondheid en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van bepaalde ziekten. Het gaat daarbij onder meer om het voorkomen van hart- en vaatziekten. Verder helpt fietsen tegen diabetes en stress. Uiteraard is het niet zo dat alleen het fietsen ziekten kan voorkomen, maar het levert wel een uitstekende bijdrage aan een goede gezondheid.

Fietsen heeft gunstige effecten op de gezondheid, maar biedt uiteraard nog meer voordelen. Uit onderzoeken is gebleken dat werknemers die dagelijks op de fiets naar het werk gaan een lagere kans hebben om te verzuimen wegens ziekte. Op het gebied van aandoeningen geldt dat het zelfs mogelijk is om door te fietsen het beginstadium van diabetes type 2 een halt toe te roepen en zelfs terug te draaien.

Gezond Fietsen

Waarom is fietsen zo gezond?

  1. Fietsen kan begin diabetes type 2 terugdraaien
  2. Fietsen zorgt voor vetverbranding
  3. Fietsen zorgt voor vermindering van stress
  4. Fietsen verbetert de doorstroming van bloed
  5. Fietsen biedt hersenen bescherming
  6. Fietsen is goed om af te vallen
  7. Fietsen is goed voor de conditie
  8. Fietsen zorgt voor spieropbouw
  9. Fietsen verbetert de weerstand
  10. Fietsen voorkomt tekort vitamine D

Dit zijn tien redenen die verklaren waarom fietsen zo gezond is. Diabetes type 2 ontstaat vaak door overgewicht en door te fietsen kan het proces omgekeerd worden. Het regelmatig fietsen van langere afstanden zorgt voor vetverbranding. Een half uur dagelijks fietsen is al genoeg om de vetverbranding op gang te houden. Op de fiets stap zorgt er ook voor dat door het bewegen het lichaam en geest de gelegenheid krijgen om te ontspannen, zodat stress verminderd wordt.

Verder zorgt het bewegen op de fiets ervoor dat het bloed beter door het lichaam stroomt. De afvalstoffen worden daardoor beter afgevoerd en de kans op het dichtslibben van bloedvaten wordt verkleind. Er wordt door het fietsen ook gezorgd dat de hersenen bescherming krijgen en dat komt door de actieve lichaamsbeweging. Dat fietsen goed is om af te vallen, spreekt voor zich, want daar kan elke vorm van beweging aan bijdragen.

Door te beginnen met fietsen, wordt elke volgende keer de conditie weer verbeterd. Bij regelmatig fietsen heeft de beweging een positieve invloed op de conditie en kunnen steeds langere afstanden worden gefietst. Bij het fietsen worden verschillende spiergroepen gebruikt en dus zal er ook sprake zijn van de ontwikkeling van spieren. Bewegen in de buitenlucht is goed voor het verbeteren van de weerstand en als je elke dag de fietst neemt, dan voorkomt dat zeker een tekort aan vitamine D. Heb je nog geen fiets? Kijk dan eens bij deze goedkope transportfietsen.

Een veelvoorkomende klacht bij intensief fietsen is zadelpijn. Lees deze tips om zadelpijn te voorkomen.

Afvallen

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Afvallen door te fietsen

Afvallen door vaker op de fiets te stappen, zal niet van de ene op de andere dag gaan, maar het is zeker een uitstekend begin. Vooral voor mensen die liever niet actief aan een bepaalde sport willen doen, kan fietsen een uitkomst zijn om de strijd tegen de kilo´s aan te gaan. Fietsen is namelijk ideaal doordat er geen topconditie voor aanwezig hoeft te zijn. Met het fietsen wordt vanzelf de nodige conditie opgebouwd om het langer vol te houden.

Bovendien zorgt het fietsen ervoor dat het lichaam strakker wordt, waarbij vooral de spiergroepen in de rug, buik en bovenbenen getraind worden. Doordat de genoemde spiergroepen tijdens het fietsen automatisch worden getraind, wordt de houding van het lichaam eveneens beter. De stevige spieren zorgen ervoor dat je rechterop gaat lopen.

Het is algemeen bekend dat overgewicht niet gunstig is voor de gezondheid. Bij een te groot overgewicht zal het in het begin lastig zijn om te gaan fietsen, maar nadat er een redelijk gewicht is bereikt, kan de fiets wel bij de hand genomen worden om de conditie op te bouwen en meer kilo´s te verliezen.

Ook als het streefgewicht is bereikt, blijft het van belang om te blijven fietsen. Zoals hierboven al omschreven, zijn er talloze redenen op te noemen waarom fietsen zo gezond is en daar kunnen ook nog andere redenen bij worden opgeteld. Zo slaap je bijvoorbeeld beter als je dagelijks beweegt en wordt de spijsvertering sneller opgang gebracht. Fietsen kan door iedereen tot op hoge leeftijd worden gedaan en als het om de een of andere redenen niet meer mogelijk is om aan het verkeer deel te nemen, kan nog aan een hometrainer worden gedacht.

Wist je dat je ook kan fietsen op het strand? Fietsen op het strand is niet alleen goed voor de conditie maar ook erg leuk om te doen. Lees de tips in het artikel!

Omafietsen

Spirit Cargo Meisjesfiets 22 inch - Blauw
Spirit Cargo Meisjesfiets 22 inch - Blauw
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Miracle Cruiser Meisjesfiets 16 inch - Mat Zwart
Volare Miracle Cruiser Meisjesfiets 16 inch - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,95 Special Price  229,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Miracle Cruiser Meisjesfiets 18 inch - Wit
Volare Miracle Cruiser Meisjesfiets 18 inch - Wit
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,95 Special Price  235,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag gelevers!