Zadelpijn voorkomen: last van zadelpijn tijdens fietsen

Zadelpijn. We kennen allemaal het vervelende gevoel. Het is ongelofelijk vervelend, zeker als je nog een heel stuk moet afleggen. Zadelpijn komt vooral veel voor bij wielrenners, maar iedereen heeft er wel eens last van. Heel logisch want de zitbotjes oefenen bij fietsen constant druk uit op de huid. Wij geven je tips om te voorkomen dat je last krijgt van deze vervelende en onnodige pijn.

Zadels

Tips bij zadelpijn

Het krijgen van zadelpijn kan aan verschillende aspecten liggen. Voor iedereen is dit anders. Onderstaande punten kunnen jouw zadelpijn veroorzaken:

  • Je fietshouding: de beste houding is een licht voorovergebogen houding. Zo rust niet al je gewicht op het zadel maar ook voor een deel op het stuur
  • Afstelling van het stuur: het zadel en het stuur moeten zo worden afgesteld dat het been niet volledig gestrekt is
  • Afstelling van het zadel: bij de ideale zadelhoogte, raak je de grond aan het de voet

Heb je alle onderdelen gecheckt en kom je tot de conclusie dat hier niet de oorzaak van jouw zadelpijn vandaan komt? Dan raden we je toch aan om een nieuw zadel te kopen.

Beste zadel tegen zadelpijn

Zadelpijn kan zich op allerlei manieren uiten en op verschillende plaatsen op of aan het zitvlak voorkomen. Elk lichaam is bovendien anders qua bouw, lengte en gewicht. Op basis van je persoonlijke situatie kun je kijken welk zadel het beste is voor jou. Er is namelijk geen universeel zadel dat alle vormen van pijn tijdens het fietsen bij iedereen kan voorkomen.

Als er sprake is van pijn aan de zitbotjes, dan wordt aangeraden om een soft zadel aan te schaffen. Ook kan in dat geval een diepere zithouding worden aangenomen met een stuur dat wat lager is afgesteld. Als de pijn zich voordoet aan het kruis, dan wordt aangeraden om een harder zadel te kopen of een zadel aan te schaffen die over een gleuf in het midden beschikt. Het probleem is namelijk dat het zadel onvoldoende druk biedt aan de zitbeenderen.

Bij pijn aan de voorkant kun je de neus van het zadel naar beneden bijstellen. Het is wel belangrijk dat er tijdens het fietsen niet veel geschoven wordt op het zadel. Bij deze vorm van zadelpijn biedt een zadel met daarin een uitsparing ook uitkomst. Bij huidproblemen wordt een harder fietszadel aangeraden en kan talkpoeder worden gebruikt om de huid wat te verzachten.