Een fietsroute naar Praag

Wil je naar Praag fietsen? De route van Utrecht tot de bekende Karelsbrug in Praag is ruim 1200 fietskilometers. Je bent ongeveer veertien dagen onderweg en fietst voornamelijk over jaagpaden en fietspaden. Je fietst ruim 850 kilometer door Duitsland. Je rijdt langs kronkelende rivieren en door vakwerkdorpen. Deze fietstocht laat je kennismaken met de landelijke gebieden in Duitsland en Tsjechië. De fietsroute eindigt in Praag, een van de mooiste Europese hoofdsteden.

Een goed te fietsen route

De route gaat voor twee derde deel over vrij vlak terrein. Ook moet je een kleine hoogte over, maar dat vergt weinig inspanning. Het derde en laatste deel van de route is niet vlak. Het op de grens van Duitsland en Tsjechië gelegen Fichtelgebergte, met zijn redelijk vriendelijke hellingen, vergt wel enige inspanningen. Na het Fichtelgebergte komt het zwaarste deel van de route, namelijk het stuk tussen het Fichtelgebergte en de plaats Narianske Lazny. Ook een stuk buiten die plaats is het nog behoorlijk heuvelachtig. Je moet je dus nog even inspannen. Heb je ook dat stuk gehad? Het laatste stuk naar Praag is dan een fluitje van een cent.

Informatie over de wegen en het verkeer in Tsjechië

Het laatste deel van de route voert door Tsjechië. Wellicht heb je nog nooit door Tsjechië gefietst. Daarom volgt hier enige opmerkingen over de wegen en het verkeer in Tsjechië:

  • Fietsroutes in Tsjechië gaan vaak over secundaire wegen met weinig autoverkeer
  • De wegen zijn in het algemeen in goede staat.
  • Soms gaat een fietsroute over gravel. Deze ondergrond is bij regenachtig weer soms moeilijk om overheen te fietsen.
  • Voor een gravelweg zijn er vaak geasfalteerde alternatieven.
  • De bewegwijzering van zowel de fietsroutes als de wandelwegen is uitstekend.
  • Fietsers jonger dan 18 zijn verplicht om een helm te dragen. Fietsende Tsjechen dragen bijna altijd een helm.
  • De Tsjechen fietsen zelf ook veel, daarom zijn automobilisten gewend aan fietsers en houden ze rekening met fietsers in het verkeer.
  • Afgeraden wordt om te fietsen op hoofdwegen. Er zijn geen fietsstroken of fietspaden en het autoverkeer kan er, zeker rond grote plaatsen, erg druk zijn.
  • Het is verboden om te fietsen op autowegen en twee- en vierbaans tolwegen. Tolwegen kun je herkennen aan de groene richtingborden.

> Opafiets kopen: Verzending = gratis!

Een afwisselende route

De route naar Praag heeft de fietser veel te bieden. Langs de Rijn en de Lippe heeft de Romeinse tijd zijn sporen nagelaten. Verrassend mooie stadjes, met fraaie vakwerkhuizen, liggen langs de Diemel en de Werra. Ook kom je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals oude kloosters en kastelen.

Zo kom je langs het op een 441 meter hoge heuvel in de stad Eisenach gelegen kasteel Wartburg, gelegen in het Thüringenwoud, en langs kasteel Karlstein in Bohemen. In Duitsland kom je langs de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth.

Een groot deel van de route loopt langs rivieren. In Duitsland loopt de route langs de riviertjes, de Li ippe. de Diemel, de Weser, de Werra en de Main. Ook in Tsechië loopt de route gedeeltelijk langs rivieren. Na de Tsjechische grens volg je de Kosseine tot het aan de Ohre gelegen plaatsje Cheb. Na het passeren van de stad Pilzen fiets je langs het riviertje de Klabava. Ook fiets je, vlak voor je arriveert in Praag, langs de rivieren de Berounka en Moldau.

> Goedkope fietstassen: kortingen tot wel 40%!

Ook interessant: De fietsroute naar Rome!