De regels omtrent hoverboards

Wil je een hoverboard kopen? Dan is het goed om je te verdiepen in de regels omtrent hoverboards. Velen denken dat hoverboards verboden zijn in Nederland. Dit is niet het geval. Wel heeft de overheid enkele regels opgesteld voor het veilig gebruik van een hoverboard. De belangrijkste regel is dat je met jouw hoverboard niet op de openbare weg mag rijden.

Hoverboard verboden op de openbare weg

In Nederland is het niet toegestaan om een hoverboard op de openbare weg te gebruiken. Maar wat houdt ‘de openbare weg’ precies in? Onder de openbare weg valt niet alleen de straat, maar ook het fietspad en de stoep. Dit betekent dus eigenlijk dat je jouw hoverboard niet op openbare grond mag gebruiken.

Overigens controleert de politie niet streng op hoverboards. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die met hun hoverboard langs een agent reden en geen boete hebben gekregen. Toch is het risico op een boete altijd aanwezig als je op de openbare weg rijdt. De ene agent geeft geen boetes voor het rijden met een hoverboard, maar andere agenten doen dit wel. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je jouw hoverboard toch op de openbare weg besluit te gebruiken.

Waar mag je wel rijden?

Je kunt jouw hoverboard niet op de openbare weg gebruiken, maar dit maakt de gadget zeker niet nutteloos. Er zijn nog meer dan genoeg plekken waar je wel met jouw hoverboard mag rijden, namelijk:

  • In je eigen huis.
  • In je eigen tuin.
  • Op een privéterrein.

Ook mag je jouw hoverboard gebruiken op de camping, als dit tenminste mag van de eigenaar van de camper. Op het schoolplein mag je jouw hoverboard officieel niet gebruiken, maar hier wordt nog minder gecontroleerd door de politie. De meeste kinderen die een hoverboard hebben, gebruiken deze gadget gewoon op het schoolplein. Tenzij dit niet mag van de school.

regels omtrent hoverboards

> Ook leuk: Bekijk eens de stoelfiets en profiteer van gratis verzending!

Je hoverboard in het buitenland gebruiken

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen hebben regels opgesteld voor het gebruik van een hoverboard. In het Verenigd Koninkrijk mag je het voertuig bijvoorbeeld ook niet gebruiken op de openbare weg. In Amerika is dit ook verboden, al is de kans groot dat de wetgeving hier op de korte termijn aangepast wordt. Amerika wil de regelgeving met betrekking tot hoverboards namelijk per staat laten bepalen. Dit betekent dat je in de nabije toekomst in de ene staat mogelijk wel op straat mag rijden met jouw hoverboard en in de andere niet.

Goed om te weten: in België zijn er nog geen regels opgesteld voor het gebruik van een hoverboard. Ga je met jouw hoverboard richting ons buurland, dan mag je hier gewoon op de openbare weg rijden.

Ga je naar een ander land, dan raden wij je aan om je te verdiepen in de nationale regels met betrekking tot hoverboards. Zo weet je zeker dat je de regels in het betreffende land niet per ongeluk overtreedt, met een flinke boete tot gevolg. In Nederland is de controle niet zo streng, maar in andere landen mogelijk wel. Je kunt je dan ook beter goed aan de regels houden.

> Fietspomp kopen: Verzending binnen 24 uur!

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch

Lees ook: 5 handige oefeningen voor de stoelfiets!