Wat is de Amstel Gold Race?

Misschien heb je zin in een dagje uit, maar geen idee wat te doen. De inspiratie is bij ons nu eenmaal allemaal wel eens op. Je hebt geen zin passief op de bank te hangen, of een filmpje in de bioscoop te pakken. Je denkt meer aan actie, spanning, het echte wedstrijdelement. Wat dacht je van een beroemde race? Professionele profrenners, voortploegend door de Limburgse heuvels, een evenement dat tot de wielerklassiekers van de wereld wordt gerekend? Geprikkeld geraakt? Dan is de Amstel Gold Race absoluut wat voor jou. Maar wat is de Amstel Gold Race, denk je waarschijnlijk nu. De Amstel Gold Race is een Nederlandse, eendaagse wielerwedstrijd voor profrenners op herenfietsen. De race bestaat al vanaf 1966, en maakt sinds 1989 deel uit van de wereldbeker wielrennen. Dat je misschien zin krijgt een biertje te bestellen als je deze naam hoort is ook niet raar, want de hoofdsponsor is het biermerk Amstel.

HET PARCOURS VAN DE AMSTEL GOLD RACE

De Amstel Gold Race is een wedstrijd met veel bochten en draaiingen. Vol klimpartijen en afdalingen, door het heuvelachtige Limburgse landschap. Een paar van de meeste bekende hellingen die overwonnen moeten worden zijn de Keutenberg, de Eyserbossweg en de Cauberg. Sinds 2003 ligt de finish van de race op de top van de Cauberg in Valkenburg. Het startschot klinkt al sinds 1998 vanaf de markt in Maastricht. Maar ook liep de race soms door het buitenland. In 1993 kwamen de rijders aan op Belgisch grondgebied, maar deze lus naar onze buren werd in 2001 weer geschrapt, door de MKZ crisis die toen heerste. Het ontsmetten van fietsen, motoren en volgauto’s maakte het evenement er niet plezieriger op, waarna de race weer enkel over Nederlands grondgebied liep.

DE AMSTEL GOLDRACE VOOR VROUWEN

De vrouwelijke lezers denken nu misschien dat dit allemaal wat mannelijk klinkt: bier, zweet, competitie. Toch klopt dit niet helemaal. Van 2001 tot 2003 werd ook de Amstel Gold Race voor vrouwen gehouden, waarin onder andere Leontien van Moorsel haar mannetje stond. Maar niet alleen professionele vrouwen konden deelnemen aan dit geweldige evenement. Sinds 2001 werd de Amstel Gold Race ook voor enthousiaste amateurs, en recreatieve fietsers geopend. De deelnemers kunnen kiezen uit een race van 60, 100, 150, 200 of 250 kilometer. Omdat zo’n race de gemiddelde fietser niet in de koude kleren gaat zitten, zijn er langs het parcours posten ingericht om even op adem te komen. Net als de profs is het doel van de amateurs de laatste klim de Cauberg op tot een goed einde te brengen. Een reden om trots te zijn! 

DE MEERWAARDE VAN DE AMSTEL GOLD RACE

Als je ondertussen enthousiast bent geworden is het dus goed te weten dat je niet alleen aan de zijlijn kunt genieten, maar ook deel kunt nemen. Nederlands zwaarste en mooiste toerklassieker heeft namelijk heel wat te bieden. Allereerst loopt de route van de Amstel Gold Race door het prachtige natuurschoon van Limburg. Het is een zware race, waar flink wat eer aan valt te behalen. Langs het parcours staan duidelijke pijlen en hellingaanduidingen, waardoor de focus te allen tijde bij het fietsen blijft. De verzorging onderweg is daarnaast uitstekend. Medisch, technisch, maar ook op het gebied van voedselvoorziening, de renners komen niets tekort. De hele tocht wordt daarnaast van verschillende kanten gefilmd, waardoor je aankomst live te volgen is op de website die aan de race is gekoppeld. Ook zullen er vele sponsoren zijn die de deelnemers gratis sampling producten aanbieden.

En denk je dit eens in: wie uitgeput de finish bereikt staat een heerlijke massage te wachten. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst jezelf overwinnen, je spieren vast bijten in een hels parcours en flink op de pedalen gaan staan. Mocht je dit toch wat te heftig zijn, dan blijft het bijwonen van de Amstel Gold Race een geweldig uitje. De benen omhoog, wie weet met een toepasselijk biertje, en genietend van strijd. Tussen sporter en heuvels. Tussen de renners onderling. Tussen de mens en

zichzelf. Dat is de Amstel Gold Race.