8 tips voor veilig fietsen: gebruik je deze tips al?

Veiligheid is belangrijk tijdens het fietsen. Niet alleen als er sprake is van deelname aan het verkeer op de openbare weg, maar ook op andere locaties. Bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken of bij het volgen van een speciaal parcours. 

Bij bepaalde takken van sport, zoals wielrennen over de weg geldt dat er extra aandacht moet worden besteed aan het veilig fietsen. De snelheid ligt bij fietsers op een racefiets uiteraard veel hoger in vergelijking met de gemiddelde snelheid van fietsers. Uiteraard geldt dat de tips voor veilig fietsen op alle soorten fietsers van toepassing zijn.

8 tips voor veilig fietsen

1. Het is belangrijk om als fietsers en als medeweggebruikers rekening met elkaar te houden. Zo is uit een onderzoek van VeiligheidNL gebleken dat wielrenners bijvoorbeeld bij de helft van de ongelukken onvoldoende rekening hebben gehouden met elkaar.

2. Er kan een bijdrage aan de eigen veiligheid worden geleverd door te fietsen met een fietshelm. Dat is zeker aan te raden tijdens het wielrennen en tijdens het mountainbiken. Overigens is het niet verplicht in Nederland om op de fiets een fietshelm te dragen.

3. Tijdens het fietsen op de weg is het altijd belangrijk om verkeerssituaties goed in te schatten. Er kan altijd een situatie ontstaan dat er plotseling geremd moet worden. In dat geval wordt aangeraden om bij voorkeur de achterrem te gebruiken. Bij een handrem zit de achterrem aan de rechterzijde van het stuur. Zorg dat je goed op het zadel blijft zitten, want anders kan het achterwiel omhoog komen en kun je voorover vallen.

4. Tijdens een afdaling op de fiets kan zowel de achterrem als de rem voor worden gebruikt. Het is niet aan te bevelen om plotseling en heel hard te remmen bij de afdaling in de bocht. De handen kunnen bij een racefiets het beste onderin de beugels worden geplaatst.

5. Als er in een groep fietsers wordt gereden, is het altijd van belang om als een van de achterste fietsers te zorgen dat er goed langs de fietsers voor kan worden gekeken. Uiteraard kunnen van tevoren afspraken worden gemaakt tussen de fietsers om bepaalde signalen te geven bij bijvoorbeeld objecten als paaltjes die op het pad staan.

5. Bij het fietsen van een route met veel bochten geldt dat het aan te raden is om de snelheid voor de bocht aan te passen en terug te schakelen. In de bocht kan de rem worden losgelaten en is en goed zicht door de bocht belangrijk.

6. Uiteraard is het ook van belang dat tijdens het fietsen dat de fiets zelf in een optimale conditie is. Zo kan de bandenspanning vooraf gecontroleerd worden. Te hard opgepompte banden kunnen een nadelige invloed hebben op de controle van de fiets als er bijvoorbeeld sprake is van een nat wegdek.

7. Bij het fietsen in het buitenland is het verstandig om kennis te nemen van de regels indien die afwijken van het fietsen in Nederland. Zo kan het in bepaalde landen verplicht zijn om een fietshelm te dragen.

8. Bij het kopen van een fietshelm is het belangrijk om met de juiste maat rekening te houden en met het fietsdoel. Voor de verschillende vormen van fietsen en takken van sport zijn er namelijk uiteenlopende typen helmen beschikbaar. Op Helmonline vind je allerlei soorten online helmen van scooterhelmen tot jethelmen, bestel voor 23.00 uur = volgende dag in huis.

Veelgestelde vraag: wat betekent verluchting bij een helm?
Veelgestelde vraag: is het dragen van een helm op een bromfiets/snorscooter verplicht?