Waar moet ik opletten bij het kopen van een bakfiets?

Bij het kopen van een bakfiets zijn er meerdere aandachtspunten die van belang kunnen zijn om een succesvolle aankoop te doen, waar lang plezier aan kan worden beleefd. Bakfietsen zijn populair doordat er op een gemakkelijke manier meerdere kinderen in vervoerd kunnen worden. Bovendien is het doen van boodschappen met voldoende ruimte om de spullen mee te nemen ook eenvoudig.

Het biedt meerdere voordelen om een bakfiets te kopen en met behulp van een aantal tips kan een goede keuze worden gemaakt. Sinds de populariteit ervan is toegenomen, zijn er ook steeds meer fietsmerken bijgekomen die bakfietsen ontwerpen en op de markt brengen. Er is dan ook volop keuze en gelegenheid om met aandachtspunten voor het kopen van een bakfiets rekening te houden.

Bakfiets

Tips kopen bakfiets: tweewieler of driewieler?

Een van de eerste aandachtspunten waarmee rekening gehouden kan worden, is de keuze tussen een tweewieler of een driewieler. Bakfietsen met twee wielen zijn uiteraard wat minder stabiel, maar hebben wel als voordeel wendbaarder te zijn. Er kunnen afhankelijk van het model twee of drie kinderen mee worden vervoerd. De bakfiets met twee wielen heeft verder als voordeel meer op een gewone fiets te lijken en na het afzetten van de kinderen is het dan ook comfortabel verder fietsen naar bijvoorbeeld het werk of huis.

In een driewieler bakfiets kunnen met gemak vier kinderen worden vervoerd en is er daarnaast nog ruimte om boodschappen mee te nemen. De bakfiets met drie wielen rijdt wel wat zwaarder doordat er sprake is van meer weerstand. De stabiliteit is echter een groot voordeel. Zo hoeft er niet afgestapt te worden voor een stoplicht, maar kan men gewoon op de driewieler blijven zitten met de voeten op de trappers.

Overigens is de bakfiets met twee wielen een van de meest verkochte bakfietsen. Dat heeft als reden dat er vaak maar één of twee kinderen mee worden vervoerd en bovendien is deze fiets minder groot qua afmeting.

• Wendbaarheid
• Weerstand
• Aantal kinderen
• Ruimte over
• Afmetingen
• Stabiliteit

Aangezien het fietsen met een bakfiets zwaarder is in vergelijking met het fietsen op een gewone fiets, kan ook nog worden overwogen om een elektrische bakfiets te kopen.

Aandachtspunten kopen bakfiets

Een van de aandachtspunten bij het kopen van een bakfiets heeft betrekking op de bak zelf. Als er kinderen in vervoerd worden, kan het handig zijn dat deze er zelf in kunnen klimmen. Dat kan als er aan de zijkant van de bak holletjes aanwezig zijn. Het is ook comfortabel als er een bankje aanwezig is die eventueel inklapbaar kunnen zijn. Let ook op de aanwezigheid van driepuntsgordels, zodat kinderen veilig vervoerd kunnen worden. Dat geldt ook voor het meenemen van een baby in een Maxi-Cosi.

Er kan ook gedacht worden aan het kopen van extra accessoires als deze niet bij de bakfiets geleverd worden. Het regent nogal eens in Nederland en dan is het handig als er een regentent beschikbaar is voor de bak, zodat de kinderen droog kunnen worden vervoerd. Bovendien kan de regentent ook gebruikt worden als de bakfiets buiten wordt gestald.

Om het vervoer van kinderen nog comfortabeler te maken, is het mogelijk om kussentjes of stoeltjes aan te schaffen voor in de bak. Voor baby´s tot negen maanden kan eventueel een babyschaal worden aangeschaft, zodat er geen Maxi-Cosi mee hoeft worden genomen. Die neemt in verhouding namelijk veel ruimte in beslag.

• Holletjes in de zijkant
• Bankje, eventueel inklapbaar
• Driepuntsgordels
• Regentent
• Overige accessoires

Er zijn uiteraard nog een aantal aandachtspunten en tips voor het kopen van een bakfiets, zoals de kwaliteit en de prijs van de tweewieler of driewieler. Er zijn verschillende prijsklassen te onderscheiden, waarbij er sprake kan zijn van een goedkope bakfiets, normale bakfiets en dure bakfiets. Het hangt natuurlijk onder meer van het budget af welke keuze gemaakt kan worden of welke keuze men wil maken. Liever een transportfiets of een elektrische fiets? Lees de praktische tips voor het kopen van een transportfiets of een elektrische fiets. Naast de transportfietsen zijn de herenfietsen ongekend populair. 

Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om met de aandachtspunten, tips en met de eigen wensen rekening te houden om de ideale bakfiets te kunnen kopen. De beschikbare modellen kunnen met elkaar worden vergeleken, waarbij het aan te raden is om op de specifieke eigenschappen van iedere bakfiets te letten. Zo kan altijd de keuze voor de ideale bakfiets gemaakt worden.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!