Fietsen in Spanje: de Camino del Cid route

Als het niet te warm is, kun je fijn fietsen in Spanje. In de juiste maanden is het klimaat niet alleen prettig, maar ziet de natuur van het Spaanse land er bovendien prachtig uit. Eén van de bekendste fietsroutes in het land, is de Camino del Cid. Meer over deze bijzondere fietsroute, lees je op deze pagina.

De Camino del Cid: algemene informatie

De Camino del Cid is een fietsroute die van Burgos naar Valencia loopt. De route is vernoemd naar Rodrigo Diaz de Vivar, een Spaanse ridder die ook wel El Cid werd genoemd. De route is niet voor niets naar hem genoemd, want in het jaar 1094 volgde El Cid deze route zelf ook. Toen niet op de fiets, maar al vechtend tegen de Moren.

De Camino del Cid is ruim 1000 kilometer lang en brengt je langs kastelen, kloosters, oude kerken, prachtige bergen, uitgestrekte weides en ga zo maar door. Soms heb je het idee dat je in de tijd van El Cid leeft, want op bepaalde delen van de route lijkt de tijd echt stil te staan. Hier maak je echt kennis met het Spanje van vroeger.

De Camino del Cid is niet één route, maar bestaat in feite uit twee routes die parallel aan elkaar lopen. Eén route is verhard en vooral geschikt voor de recreatieve fietser, terwijl de andere route onverhard is en alleen met een mountainbike begaanbaar is.

Fietsen in Spanje de Camino del Cid route

De Camino del Cid route over de verharde weg

De meeste mensen die de Camino del Cid volgen, volgen de route op de verharde weg. Deze route is namelijk het meest toegankelijk. Omdat de route vrij lang is, delen de meeste fietsers hun tocht op in delen.

Het grootste deel van de route over de verharde weg, gaat over B-wegen met weinig verkeer. Soms moet je over doorgaande verkeerswegen rijden, maar dit komt niet zo veel voor. Overigens zijn deze wegen ook vrij rustig, dus dit moet eigenlijk geen probleem zijn.

De Camino del Cid route over de onverharde weg

Houd je wel van een beetje uitdaging? Dan volg je de Camino del Cid over de onverharde weg. In dit geval fiets je niet over rustige B-wegen en doorgaande verkeerswegen, maar maak je gebruik van de paden waar de wandelaars in de omgeving ook gebruik van maken. Let op: om over de onverharde weg van de Camino del Cid te rijden, heb je wel echt een mountainbike nodig.

De alternatieve Camino del Cid route van 900 kilometer

Vind je de traditionele Camino del Cid route te lang? Dan kun je de alternatieve Camino del Cid van Clemens Sweerman rijden. Deze route is 900 kilometer lang en wordt beschreven in het boek 'In het spoor van El Cid'. Neem je dit boek mee op vakantie, dan heb je geen moeite om de prachtige route van Clemens Sweerman te volgen. Vooral onder Nederlandse fietsers is deze route erg populair. Veel Nederlanders die naar Spanje gaan voor de Camino del Cid, volgen deze route.

De Camino del Cid fietsen: 3 tips

Ga jij de Camino del Cid voor het eerst fietsen? Lees dan eerst onze drie tips voor deze fietstocht:

  • Neem een goede fiets mee. Ga je over de onverharde wegen fietsen, dan moet je een goede mountainbike hebben. Fiets je over de verharde wegen, dan is een goede recreatieve fiets ook prima.
  • Neem een helm mee. Het is niet verplicht om een helm te dragen, maar wel verstandig.
  • Vergeet je jasje of vestje niet. Ook in de zomer, kan het fris worden op de fiets. Zeker als je in een hoger gebied zit en de berg af crost.

Omafietsen

Altec Vintage Damesfiets 28 inch N3 - Jeans Blauw
Altec Vintage Damesfiets 28 inch N3 - Jeans Blauw
Waardering:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 519,00 Vanaf € 449,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Dutch Transportfiets 28 Inch N3 - Zwart
Altec Dutch Transportfiets 28 Inch N3 - Zwart
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 459,00 Vanaf € 399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Waardering:
87%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 289,00 Vanaf € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> nieuwe fietsen van Popal + collectie transporfietsen: ontvang tot 40% korting!