Bekende fietsroute: de Elberadweg

Er lopen vele prachtige fietsroutes door Duitsland. Eén van de meest afwisselende fietsroutes in het land, is de zogeheten Elberadweg. Meer over deze bekende fietsroute, lees je op deze pagina. Zo krijg je niet alleen algemene informatie over de Elberadweg in dit artikel, maar geven we ook enkele praktische tips om jouw fietstocht over deze route goed voor te bereiden.

De Elberadweg: een afwisselende fietsroute langs de Elbe

De rivier de Elbe is een van de belangrijkste rivieren van Europa. De rivier is in totaal maar liefst 1100 kilometer lang en loopt van het Reuzengebergte uiteindelijk uit in de Noordzee. De Elberadweg is een fietsroute die langs de rivier de Elbe loopt. Omdat de fietsroute niet altijd precies langs de oevers van de rivier loopt, is deze fietsroute iets langer dan 1100 kilometer. In totaal is de Elberadweg maar liefst 1270 kilometer lang.

Je kunt de Elberadweg helemaal volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om de route deels te volgen. Zo zijn er ook veel fietsers die de route in twee of drie delen opsplitsen en dus twee of drie fietsvakanties organiseren om over de Elberadweg te fietsen.

Fietsroute Elberadweg

De Elberadweg: voor alle soorten fietsers

De Elberadweg is een leuke route voor recreatieve fietsers, maar ook voor toerfietsers en racefietsers. Dit komt omdat de lange fietsroute onderverdeeld kan worden in diverse kortere routes, waaronder:

  • De route van Spindlermühle naar Dresden: 430 kilometer lang.
  • De route van Spindlermühle naar Prag: 260 kilometer lang.
  • De route van Prag naar Dresden: 220 kilometer lang.
  • De route van Dresden naar Dessau-Roßlau: 260 kilometer lang.
  • De route van Magdeburg naar Hamburg: 370 kilometer lang.
  • De route van Dresden naar Hamburg: 600 kilometer lang.

Wil je de hele Elberadweg volgen? Dan ben je minimaal 14 dagen onderweg. Alleen als je veel kilometers per dag af kan en wil leggen, raden wij je aan om de hele route te volgen. Ben je recreatief fietser en fiets je eigenlijk nooit verder dan 30 of 40 kilometer per dag, dan is de route simpelweg veel te lang om in één keer af te leggen.

> Lees hier meer over de populaire fietsroute Moselradweg

De Elberadweg volgen: praktische tips voor een goede voorbereiding

Of je nu een deel van de Elberadweg gaat volgen of de hele fietsroute af wil rijden: je moet je goed voorbereiden op jouw fietstocht. Raadpleeg onderstaande tips en je weet zeker dat je goed voorbereid op reis gaat.

  • Train voor deze lange fietstocht. Zeker als je de hele route af wil leggen, is het goed om voor je fietsvakantie te trainen. Dit doe je door regelmatig langere afstanden te fietsen. Het is niet verstandig om op de Elberadweg voor het eerst een lange afstand te gaan fietsen.
  • Zorg ervoor dat je fiets helemaal in orde is. Alle lichten moeten werken, alle reflectoren moeten op de fiets zitten, de ketting moet goed geolied zijn en je bel moet goed werken. Verder is het ook erg belangrijk dat je zadel lekker zit, de bagagedrager bruikbaar is en het stuur goed staat.
  • Print je route uit. Je kunt je route ook openen op je telefoon, maar het is verstandig om je route ook in printversie mee te nemen. Is de batterij van je telefoon op of gaat je telefoon kapot, dan weet je in ieder geval wel hoe je moet fietsen.
  • Neem altijd een EHBO-doos en insectensprays mee. Zeker insectensprays zijn belangrijk, want bij de oevers van de Elbe is het vrij vochtig en dit betekent dat hier meer insecten rondvliegen.

Tot slot raden wij je aan om zo veel mogelijk lichte kleding mee te nemen als je de Elberadweg volgt. Dit scheelt namelijk veel in het gewicht van de bagage op de fiets.

> Op zoek naar een leuke kinderfiets? Jongensfiets of meisjesfiets? Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis!