Fietsen langs de Loire in Frankrijk: de beste route en praktische tips

De Loire is de naam van de langste rivier in Frankrijk. De rivier is 1012 kilometer lang en loopt dwars door het land. Volg je de rivier de Loire, dan kom je door heel Frankrijk. Wil je de rivier met de fiets volgen? Dan volg je de route La Loire à Vélo, een van de populairste fietsroutes van heel Frankrijk. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina.

La Loire à Vélo: een korte kennismaking

Er lopen verschillende fietsroutes door Frankrijk. Eén van de populairste routes van het land, is de route La Loire à Vélo. Deze route volgt de rivier de Loire en voert je niet alleen door prachtige natuurgebieden, maar ook door diverse leuke steden. De route is geschikt voor mensen die alleen fietsen, maar ook zeker voor stelletjes en gezinnen (ook met jonge kinderen).

La Loire à Vélo is aangelegd in twee richtingen. De route verbindt de steden Cuffy en Saint-Brevin-les-Pins met elkaar. De route gaat door de Franse regio’s Centre en Pays de la Loire, waar je prachtige natuurgebieden vindt. De route vormt het westelijke deel van de fietsroute Eurovélo 6, een populaire route die door heel Europa loopt.

Omafietsen

SuperSuper Cooper Bamboo Meisjesfiets 14 inch - Roze
SuperSuper Cooper Bamboo Meisjesfiets 14 inch - Roze
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  309,00 Special Price  229,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  455,00 Special Price  395,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Turquoise
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 24 inch - Turquoise
Rating:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,00 Special Price  375,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> zoek je nog een leuke kinderfiets? Kijk eens bij de jongensfiets & meisjesfiets collectie. 

De zwaarte van La Loire à Vélo

De totale afstand van La Loire à Vélo is 800 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel van de totale route te rijden. Toch kiezen de meeste mensen ervoor de La Loire à Vélo helemaal te volgen en dit komt omdat de route niet heel zwaar is. Er zitten een paar flinke klimmen in, maar over het algemeen is de route vrij vlak. Dit maakt La Loire à Vélo ook geschikt voor beginnende racefietsers, recreatieve fietsers en zelfs voor kinderen.

Daar komt nog bij dat La Loire à Vélo door diverse grote steden loopt. Heb je geen haast om de fietsroute helemaal af te fietsen, dan kun je in deze steden prima een dag vertoeven of lekker overnachten. Sterker nog, wij raden je aan om voldoende tijd uit te trekken in de diverse steden die op de La Loire à Vélo route liggen. Hier zijn namelijk vele culturele bezienswaardigheden te bewonderen, die jouw fietsvakantie compleet maken.

Fietsroute langs de Loire

De La Loire à Vélo voor het eerst fietsen? Bereid je goed voor

Ga jij de La Loire à Vélo voor het eerst fietsen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op deze tocht van maar liefst 800 kilometer. Dit doe je op de volgende manier:

  • Pak alleen noodzakelijke bagage in. Spullen als een jasje of vest, insectenspray, een EHBO-doos, extra lampen en een fietspomp zijn erg belangrijk. Verder neem je voldoende kleding mee, maar pak je zeker niet te veel in. Alles wat je meeneemt, moet je namelijk wel op de fiets dragen.
  • Boek hotelovernachtingen van tevoren. Het is misschien leuker om op de bonnefooi door Frankrijk te trekken, maar de La Loire à Vélo is een populaire fietsroute. Zeker als je deze route in een drukke periode rijdt, kun je jouw hotelovernachtingen beter al van tevoren boeken.
  • Koop een goede helm. In Nederland is het niet verplicht om met een helm te fietsen, maar in Frankrijk wel. Niet alleen kinderen moeten hier een helm dragen, maar volwassenen ook. Koop een goede helm en je voorkomt dat je een boete krijgt van de Franse politie.

Verder is het erg belangrijk de remmen van je fiets goed te controleren. Zeker als je bergaf rijdt, is het belangrijk dat de remmen goed werken. Twijfel je of de remmen je wel kunnen redden als je hard van een berg rijdt? Laat de remmen dan even nakijken door een fietsenmaker en eventueel vervangen.

> Fietsroute langs de Kitzbueheler Alpen