Fietstip in België/Duitsland/Luxemburg: de Vennbahn

Wil je een fietsvakantie in het buitenland organiseren, maar heb je geen zin om ver te moeten reizen om jouw fietsbestemming te bereiken? Dan organiseer je een fietsvakantie in buurland België. In dit land zijn namelijk diverse mooie fietsroutes uitgestippeld, die je vanuit jouw woonplaats in Nederland snel en gemakkelijk kunt bereiken.

Eén van de bekendste fietsroutes die door België loopt, is de Vennbahn. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina.

De Vennbahn: een korte introductie

De Vennbahn is een unieke fietsroute, die onder andere door België loopt. We zeggen niet voor niets onder andere, want de Vennbahn loopt ook door Duitsland en Luxemburg. De fietsroute wordt ook wel de Vennbahnweg of de Vennbahnradweg genoemd en was in zowel 2014 als 2015 de Beste Fietsroute van het Jaar.

De Vennbahn is een rustige fietsroute die gedeeltelijk door de Eifel loopt. Wat deze route zo bijzonder maakt, is het feit dat de route over een historische spoorweglijn loopt. Daar komt nog bij dat je in drie landen kunt fietsen als je de Vennbahn volgt, terwijl de route helemaal niet zo lang is. De totale afstand van de route is 125 kilometer. Fiets je alleen het Belgische deel van de route, dan ben je veel sneller klaar. Het Belgische deel van de route is namelijk niet zo lang.

> Op pad met de kids? Dat vraag om een goede kinderfiets! Bij ons kun je de perfecte kinderfiets online besellen

Fietstip in België Duitsland Luxemburg - de Vennbahn

> Fietstip in Slovenië: de Julische Alpen

De Vennbahn fietsen

De Vennbahn is een populaire fietsroute. Ieder jaar fietsen honderden mensen deze route en dit is niet voor niets, want de Vennbahn is niet te lang, niet te zwaar en loopt door een prachtige omgeving. Zeker als je van geschiedenis houdt, is deze fietsroute de moeite waard. De route volgt namelijk de oude spoorwegverbinding tussen Aken en Ulflingen, in het noorden van Luxemburg. De route heeft dus ook een bepaalde historische waarde.

Je kunt de Vennbahn het beste rijden met een fiets met 24 versnellingen. De hoogteverschillen volgen elkaar vrij geleidelijk op, maar er zitten wel een paar flinke klimmen op de route. Om deze klimmen goed te kunnen doen, heb je een goede fiets met veel versnellingen nodig.

De Vennbahn voor het eerst fietsen: praktische tips

Wil jij de Vennbahn fietsroute fietsen? Gebruik dan onderstaande tips om optimaal van jouw fietstocht te kunnen genieten.

  • Trek voldoende tijd uit voor jouw fietstocht. In de directe omgeving van de Vennbahn zijn namelijk leuke bezienswaardigheden te vinden. Door iets langer voor je fietstocht uit te trekken, hoef je hier niet zomaar voorbij te fietsen.
  • Neem voldoende water mee op de fiets. Op de route zijn restaurantjes te vinden, maar je hebt niet altijd zin om te stoppen voor een drankje. Om ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt, neem je altijd een bidon met water mee. Heb je bij een restaurantje gezeten, dan vul je hier je bidon gewoon nog een keer. Zo kun je er weer even tegenaan!
  • Ga je de Vennbahn met de kinderen fietsen? Doe hen dan een fietshelm op. Zeker als de kids bergaf fietsen, kunnen ze hard vallen. Vind je het zelf ook prettig om met extra bescherming te fietsen, dan doe je zelf ook een helm op. Dit is overigens niet verplicht, maar voor je eigen veiligheid.
  • Kies voor een sterke fiets. Dit betekent niet dat je gelijk een fiets van € 1000+ moet kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Popal fietsen en goedkope transportfietsen. Zorg wel dat je fiets is voorzien van versnellingen en andere gemakken. Deze informatie vind je bij de fietsen.

De Vennbahn wordt ook veel gefietst door mensen met een e-bike. Wil jij deze route ook met een elektrische fiets rijden? Zorg er dan voor dat de accu van je fiets goed opgeladen is. Om er zeker van te zijn dat je jouw motortje kunt blijven gebruiken, achterhaal je waar je jouw accu onderweg op kunt laden. Je kunt er ook voor kiezen een extra accu mee te nemen op de fiets. Met een extra accu op zak ben je niet afhankelijk van oplaadpunten in de omgeving.