Fietsen door Europa: dit zijn de vijf beste fietsroutes

Wil jij Europa niet vanuit de auto, maar op de fiets ontdekken? Dan weten wij precies welke fietsroutes je moet volgen. In dit artikel worden de vijf beste fietsroutes door Europa beschreven, die je stuk voor stuk kunt volgen als je van fietsen houdt en Europa graag eens met andere ogen wil zien.

De vijf beste fietsroutes door Europa

Er zijn honderden fietsroutes uitgestippeld in Europa. Een groot deel van deze fietsroutes is echter niet zo lang en laat je slechts een deel van Europa zien. Wil jij wat langer fietsen, zodat je meer van de omgeving kunt zien? Volg dan een van de beste fietsroutes in Europa:

  • De fietsroute van Amsterdam naar Rome.
  • De fietsroute van Haarlem naar Santiago de Compostella.
  • De fietsroute over de Elbe Radweg.
  • De Groene Ronde van Ierland.
  • De Camino del Cid fietsroute.

Bovenstaande fietsroutes worden door de ANWB de beste fietsroutes van Europa genoemd. Meer weten over deze fietsroutes? Lees dan snel verder, want in onderstaande alinea’s worden de vijf routes kort beschreven.

De fietsroute van Amsterdam naar Rome

De fietsroute van Amsterdam naar Rome is een lange foute die uit drie delen bestaat. Het eerste deel leidt je vanuit Amsterdam naar Bazel, het tweede deel loopt van Bazel naar Florence en het derde deel is het kortst, namelijk van Florence naar Rome. Wat deze route zo leuk maakt, is het feit dat de route je door vele verschillende landschappen leidt. In Nederland zijn de landschappen lekker vlak, maar in het buitenland fiets je veel door bergen en rivierdalen.

De fietsroute van Haarlem naar Santiago de Compostella

Je kunt niet alleen naar Santiago de Compostella lopen, maar je kunt er ook naartoe fietsen. De populairste fietsroute van Nederland naar Santiago de Compostella start in Haarlem en is opgesteld door Clemens Sweerman. Clemens Sweerman wordt ook wel de aartsvader van de fietsvakantie genoemd.

De fietsroute over de Elbe Radweg

De Elbe Radweg is een fietsroute die langs de rivier de Elbe loopt. De weg loopt van Praag naar de monding van de rivier in Cuxhaven. Vind je het heerlijk om langs het water te fietsen, dan is deze fietsroute de moeite waard. De route brengt je door Tsjechië en Duitsland.

De Groene Ronde van Ierland

De Groene Ronde van Ierland loopt alleen door Ierland. De route laat je dus niet zo veel zien van Europa, maar is toch zeker de moeite waard. Zoals de naam van deze fietsroute al verklapt, brengt de route je helemaal om Ierland heen. Dit betekent dat je het hele land kunt zien als je deze fietstocht maakt. Door deze route te fietsen, zie je hoeveel natuurschoon Ierland te bieden heeft. En omdat de landschappen van de route zo gevarieerd zijn, zal je je niet snel vervelen als je deze fietsroute volgt.

Fietsen door Europa dit zijn de vijf beste fietsroutes

De Camino del Cid fietsroute

Tot slot is er nog de Camino del Cid fietsroute. Deze fietsroute loopt door Spanje en is 900 kilometer lang. De route loopt niet alleen door prachtige natuurgebieden, maar ook langs culturele hoogtepunten. Ook voor deze route heeft Clemens Sweerman een fietsgids gemaakt. Deze gids kun je onder andere bij de ANWB kopen.

Een lange fietstocht maken door Europa: drie tips

Ben jij van plan om een van bovenstaande fietsroutes door Europa te volgen? Gebruik dan onderstaande drie tips om je goed voor te bereiden op jouw fietstocht door Europa.

  • Bereid je voor op alle weersomstandigheden. Neem een poncho mee, maar ook een zonnebril.
  • Laat je fiets goed nakijken voor je vertrekt.
  • Boek accommodaties voor onderweg van tevoren. Zo weet je zeker dat je ergens terecht kunt.

Zoek je een nieuwe fiets? Ben je bekend met het verschil tussen een omafiets en een opafiets? Klik op de links!