Mag ik een fiets meenemen in de metro?

Reizen met het openbaar vervoer kan vaak prima gecombineerd worden met de fiets. Bijvoorbeeld om een deel van het traject op de fiets af te leggen en vervolgens de met de fiets in de metro te stappen. Na het uitstappen kan er vervolgens weer naar de eindbestemming worden gefietst. ‘Mag je met de fiets in de metro?’ is dan een vraag die gesteld kan worden en daar kan bevestigend op worden geantwoord.

Er kunnen alleen wel een aantal nadere voorwaarden worden gesteld om de fiets mee in de metro te nemen. De voorwaarden zijn daarbij weer afhankelijk van de vervoerder en daarmee van de locaties waar de metro rijdt. Met betrekking tot het openbaar vervoer in het algemeen en het meenemen van de fiets geldt doorgaans dat het op doordeweekse dagen mogelijk is om de fiets te vervoeren buiten de tijden van de spits.

Fiets in de metro

Fiets in metro meenemen bij vervoerder GVB

Zoals gezegd kan het van de vervoerder en van de locatie afhankelijk zijn of een fiets mee in de metro mag en onder welke voorwaarden dat is toegestaan. In Amsterdam biedt vervoerder GVB bijvoorbeeld de gelegenheid om de fiets in de metro mee te nemen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo mag de tweewieler alleen buiten de spits om en tegen betaling worden meegenomen. Dit is niet alleen mogelijk in de metro, maar ook in de IJtram 26.

De spitstijden hebben alleen betrekking op doordeweekse dagen van 07.00 uur tot 09.00 uur en van 16.00 uur tot 18.30 uur. In het metrovoertuig zijn er speciale plekken beschikbaar om de fiets te stallen. Het is mogelijk om op deze manier met de fiets en de metro in heel Amsterdam te reizen buiten de uren van het drukke spitsverkeer.

 • Tegen betaling bij GVB 
 • Metro in heel Amsterdam
 • Buiten spitstijden van maandag tot en met vrijdag
 • In het weekend
 • Ook toegestaan in IJstram 26

Op de GVB veren is het overigens eveneens toegestaan om fietsen gratis aan de hand mee te nemen. Een kaartje voor de fiets in de metro is een dag geldig en kan los gekocht worden bij verschillende verkooppunten of op de OV-chipkaart worden opgeladen. In de IJtram 26 is het mogelijk om voor de fiets een papieren chipkaart aan te schaffen. Fiets meenemen in de bus of fiets mee in de trein? Druk op een van de links.

Omafietsen

SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 16 inch - Turquoise
SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 16 inch - Turquoise
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  299,00 Special Price  219,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 20 inch - Mat Zwart
Popal Daily Dutch Basic Meisjesfiets 20 inch - Mat Zwart
Rating:
86%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  419,00 Special Price  349,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
SJOEF Dolly Meisjesfiets 12 inch - Roze
SJOEF Dolly Meisjesfiets 12 inch - Roze
Rating:
87%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  179,00 Special Price  139,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

> Tot 40% korting: kinderfietsen & damesfiets!

Fiets in metro meenemen bij vervoerder RET

Bij vervoerder RET dat als openbaar vervoerbedrijf in Rotterdam het vervoer van de metro verzorgt, is het eveneens onder bepaalde voorwaarden toegestaan om de fiets mee te nemen in de metro. Ook in Rotterdam geldt dat fietsen alleen buiten de spitstijden mogen worden meegenomen in een van de metrovoertuigen. Dit is van toepassing op de metrolijnen A, B, C, D en E. Het vervoer van de fiets in de metro is gratis en op zaterdag en zondag zijn de spitstijden niet van toepassing.

Bij evenementen en grote drukte kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om de fiets in de metro mee te nemen. Ook als een medewerker van de metro aangeeft dat het niet mogelijk is, kan de fiets niet worden meegenomen.

 • Gratis fiets mee in metro bij RET in Rotterdam
 • Toegestaan in metrolijnen A, B, C, D en E
 • Buiten spitstijden van 09.00 uur tot 16.00 uur
 • Na 18.30 uur
 • In het weekend
 • Niet toegestaan bij evenementen en grote drukte

Een fiets dient aan de hand te worden meegenomen in de metro via de daarvoor aangewezen toegangsdeur en locatie in het voertuig. Het is overigens altijd toegestaan om vouwfietsen mee te nemen als deze zijn ingeklapt. Verder kan de fiets ook worden meegenomen op de Fast Ferry in Rotterdam. Het is echter weer niet mogelijk om een fiets in de bus of tram van vervoerder RET mee te nemen. Ben je toe aan een nieuwe fiets en zoek je een goedkope oplossing? Kijk eens bij de goedkope omafietsen. Vóór 15:00 besteld, volgende werkdag in huis!

Dat het in Amsterdam en in Rotterdam niet is toegestaan om fietsen tijdens de spitstijden mee te nemen in de metro komt doordat fietsen op drukke uren voor medereizigers als hinderlijk kunnen worden ervaren. Voor reizigers die voor het woon- en werkverkeer gebruik willen maken van de fiets en van een metrolijn is dat uiteraard lastig. Indien er sprake is van het meenemen van een fiets in de metro tijdens spitstijden, dan kan daarvoor een boete worden opgelegd.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

> Gratis verzending op alle fietsen nl bij FietsenOpFietsen!