Fietsen bij glad weer: 5 tips om niet uit te glijden

Fiets bij glad weer is op zich een kunst, want gladheid op de weg brengt natuurlijk het risico met zich mee dat je kunt vallen. Het is dan ook altijd opletten om bij glad weer geen uitglijer te maken. Dat is ook van toepassing als er al gestrooid is, want er kunnen altijd delen van het wegdek voor fietsers zijn die nog te glad zijn en daardoor een risico vormen.

Er zijn gelukkig een aantal praktische tips die kunnen voorkomen dat je op de fiets bij glad weer onderuit gaat. Het is uiteraard altijd aan te raden om goed naar het wegdek te kijken tijdens het fietsen, maar er kunnen vooraf bij gladheid ook al de nodige maatregelen worden genomen om valpartijen te voorkomen. 

Gladde weg

Maatregelen bij gladheid

De volgende 5 tips bij gladheid vormen de basis van de maatregelen om niet uit te hoeven glijden. De eerste stap is het lager zetten van het zadel. Op die manier kun je namelijk beter met de voeten bij de grond als je mogelijk de controle dreigt te verliezen over de fiets. Ook wordt aangeraden om een beetje lucht uit de banden te laten lopen. Een zachte band zorgt voor wat meer grip op het gladde wegdek.

Houd de weg goed in de gaten, want vaak is het bij glad weer zo dat je bijvoorbeeld aan de glinstering kunt zien of het glad is. Als er gestrooid en geveegd is, dan ligt er aan de rand van de weg vaak nog wat sneeuw of ijs. Het is dan ook aan te raden om niet te dicht bij de rand van de weg te gaan. Om de beste controle over de fiets te houden wordt aangeraden om constant beide handen aan het stuur te houden.

1. Zet het zadel wat lager om de voeten op de grond te kunnen zetten
2. Ga bij glad weer met zachte banden fietsen voor een betere grip
3. Blijf op de weg letten. Bij glinstering is de kans op gladheid groot
4. Fiets niet dicht aan de rand van de weg, want daar kan het gladder zijn
5. Fiets altijd met beide handen aan het stuur om de beste controle te houden

Een goede voorbereiding voor het fietsen bij glad weer kan ook voorkomen dat er op te gladde wegen gefietst moet worden. Zo kan bijvoorbeeld aangeraden worden om een route te volgen die geveegd wordt en waar gestrooid wordt. De kans op gladheid is dan minder groot dan over een pad te fietsen, waar deze voorzorgsmaatregelen niet zijn genomen. Beach cruisers zijn echte zomerfietsen maar zijn ook verkrijbaar in de winter. Ben je bekend met het unieke design van een beach cruiser? Lees de praktische tips voor de aanschaf van een beach cruiser!

Veilig fietsen bij glad weer

De tips voor het veilig fietsen bij glad weer bieden een handvat om valpartijen te voorkomen, maar er kunnen nog meer maatregelen worden genomen. Zo is het natuurlijk ook van belang dat de fiets op mankementen en defecten gecontroleerd wordt en dat de fiets voor de winter een onderhoudsbeurt krijgt. Zo blijft de fiets in een goede conditie en dat vergroot de veiligheid bij deelname aan het verkeer bij glad weer. Zorg dat je stuur niet te hoog zit, zodat je goed de controle over de fiets bewaard. Lees hier hoe je het fietsstuur kan verstellen.

De onderhoudsbeurt voor het winterklaar maken van de fiets kan uit verschillende stappen bestaan, zoals uit het controleren van de remmen, schoonmaken en invetten van de ketting, nakijken van de fietsverlichting en kijken of het profiel van de banden nog goed genoeg is. Het profiel van de banden is zeker voor het fietsen bij gladheid van belang. Als er geen profiel meer te zien is op de banden, dan betekent dat er nog maar weinig tot geen grip op het wegdek is. Bij glad weer zal dat direct merkbaar zijn doordat je niet de volledige controle over de fiets hebt.

Onderhoud

Overigens zijn er tegenwoordig net als voor auto´s ook voor de fiets speciale winterbanden te koop. Er zijn allerlei soorten winterbanden voor fietsen, zoals een winterband met ingebouwde spikes.

• Onderhoudsbeurt
• Winterklaar maken
• Remmen controleren
• Ketting schoonmaken en invetten
• Profiel van banden controleren
• Eventueel winterbanden aanschaffen

Er is op het fietsen bij glad weer een handig regeltje die eenvoudig kan worden onthouden. Op het moment dat de temperatuur nog enkele graden boven nul is, kan er als sprake zijn van gladheid op de weg doordat er zich ijsvorming kan voordoen. Een droge weg brengt minder risico met zich meer dan een natte weg en een besneeuwde weg brengt weer meer risico´s met zich mee als een natte weg. De meeste gladheid wordt ervaren bij een weg die bevroren is. Zoek je een goedkope fiets? Bij Fietsenopfietsen.nl vind je bij ieder budget een passend aanbod!

Omafietsen

Spirit Diva 20 Inch - Groen
Spirit Diva 20 Inch - Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  289,- Aanbiedingsprijs  239,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Spirit Cargo 26 inch - Mat zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Army Green
Altec Roma Omafiets 28 inch - Army Green
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!