Fietsen langs de Rijn: de EuroVelo 15 fietsroute

Langs de rivier de Rijn lopen veel wandel- en fietspaden. De meeste mensen die een langere fietsvakantie willen organiseren en de omgeving van de Rijn per fiets willen ontdekken, volgen de EuroVelo 15 fietsroute. Deze fietsroute wordt ook wel de Rijnfietsroute genoemd. Meer weten over deze route langs de rivier de Rijn? Lees dan meer over de EuroVelo 15 fietsroute op deze pagina.

De EuroVelo 15 fietsroute: een korte introductie

De EuroVelo 15 fietsroute is een fietstocht die door de European Cycling Federation, ook wel ECF genoemd, uitgestippeld is. Deze instantie heeft overigens niet alleen de EuroVelo 15 fietsroute uitgestippeld. Er zijn meerdere EuroVelo fietsroutes, waaronder ook de Atlantische Kustroute en de IJzeren Gordijnroute.

De EuroVelo 15 fietsroute wordt ook wel de Rijnfietsroute genoemd. Deze fietsroute begint bij de bron van de rivier de Rijn en loopt helemaal door tot de monding van de rivier. De route is erg populair, simpelweg omdat de Rijn een prachtige rivier is om langs te fietsen.

De totale afstand van de EuroVelo 15 fietsroute

De originele EuroVelo 15 fietsroute start in Andermatt en eindigt in Hoek van Holland. De route is maar liefst 1250 kilometer lang. Hoe lang je over deze route doet, is uiteraard afhankelijk van je tempo. De meeste mensen doen 15 tot 20 dagen over deze fietsroute. Ben je het gewend heel hard te fietsen en veel kilometers per dag af te leggen, dan kun je de route ook in kortere tijd fietsen. Vind je het juist fijn om wat langzamer te fietsen, fiets je niet te veel kilometers per dag of las je regelmatig een langere pauze in, dan doe je wat langer over de fietstocht.

Fietsroutes langs de rijn 

> Bekijk eens onze 20 inch omafietsen en profiteer van gratis versnelling!

Wij raden je aan voldoende tijd in te plannen voor deze fietstocht. Plan dus niet precies 15 dagen in voor je fietsvakantie, maar houd wat extra dagen vrij. Zo kun je de route op je gemak volgen en heb je ook af en toe tijd voor een uitstapje. Het maken van uitstapjes is zeker een aanrader, want er zijn veel leuke bezienswaardigheden op de EuroVelo 15 fietsroute te vinden.

De zwaarte van de EuroVelo 15 fietsroute.

De EuroVelo 15 fietsroute is geschikt voor fietsers van alle leeftijden. Ook maakt het niet zo veel uit hoeveel conditie je hebt, want als je wat langer de tijd neemt voor deze route kun je de EuroVelo 15 fietsroute ook met een minimale basisconditie volgen.

Vind je het leuk om jezelf wat meer uit te dagen? Dan kun je een alternatieve oever volgen als je de EuroVelo 15 fietsroute volgt. Er liggen ook oevers langs de Rijn die wat zwaarder zijn om overheen te fietsen, bijvoorbeeld door heuvels op de route. Houd je wel van een uitdaging, dan neem je de zwaardere oevers op de route.

> Voor 15u besteld = morgen in huis: De omafietsen 18 inch!

De EuroVelo 15 fietsroute volgen: drie tips voor een goede voorbereiding

Als je 1250 kilometer gaat fietsen, is het van groot belang je goed voor te bereiden op je fietstocht. Dit doe je met de volgende drie tips.

  • Oefen met het fietsen van grotere afstanden. Zo bouw je niet alleen een goede conditie op, maar kun je bovendien testen of jouw fiets wel comfortabel genoeg is voor het afleggen van grotere afstanden.
  • Laat je fiets door een fietsenmaker nakijken voor je richting het startpunt van de route trekt. Je moet namelijk wel een comfortabele én veilige fiets meenemen als je de EuroVelo 15 route gaat fietsen.
  • Boek accommodaties onderweg van tevoren. Zo weet je precies wanneer je waar kunt slapen en voorkom je dat je voor een gesloten deur komt te staan. Zeker in het hoogseizoen is het vooraf reserveren van accommodaties gewenst, want dan kan het druk zijn op de EuroVelo 15 route.