Fietsen bij code geel

Wegens verwachte sneeuwval of ijzel kan het KNMI code geel afgeven, omdat de wegen dan erg glad zijn. De mensen worden geadviseerd om zo mogelijk niet de weg op te gaan. Stel dat je besluit om te gaan fietsen, want je moet dringend ergens naartoe, hoe kun je dan een valpartij voorkomen?

Zorg voor meer grip op de weg

Je fietsbanden hebben meer grip op de weg als je ze iets laat leeglopen. Zachtere banden zijn ook iets breder. Je moet dan wel harder trappen en bovendien slijten je banden sneller. Bij ijzel is het hebben van iets meer grip het belangrijkste.

Je kunt de grip op de weg ook verhogen door banden te monteren met een grof profiel. Er zijn overigens ook winterbanden te koop. In Nederland duren periodes van gladheid doorgaans kort. Het aanschaffen van winterbanden voor je fiets is daarom niet het overwegen waard.

Het zadel verlagen

Het is niet onverstandig om bij ijzel het zadel te verlagen. Je kunt dan gemakkelijker met je voeten bij de grond. Zo vergroot je de kans om een glijpartij te voorkomen wanneer je bijna valt.

> De Popal fiets: Vandaag vóór 13:00 uur besteld = morgen in huis!

Zorg voor meer stabiliteit

Je kunt de stabiliteit van je fiets verhogen door het zwaartepunt te verlagen. Het rijden met zware rugzakken wordt afgeraden. Je kunt je bagage beter vervoeren in fietstassen die aan je bagagedrager zijn bevestigd.

Let goed op

Vroeg in de ochtend of na een aantal vorstdagen is de kans groot dat er ijzel op het fietspad ligt. Zie je plekken op je dagelijkse route die vaak nat zijn en in de schaduw liggen, let dan goed op,  want op die plaatsen ligt vaak ijzel. Als er ijzel ligt zijn het glinsterende plekken. Kijk ook uit bij oversteekplaatsen voor voetgangers, riooldeksels en kasseien. Niet zelden ligt daar een ijzige onderlaag. Let ook op bij bruggen, want daar bevriest het wegdek altijd eerder.

Denk vooruit

Je kunt valpartijen voorkomen door vooruit te denken. Zie je dat een stoplicht op rood staat. Begin dan geleidelijk met remmen. Je voorkomt zo dat je gaat slippen. Voorkom bruusk remmen. Moet je plots remmen. Je kunt dan het beste een voet van je pedalen halen en hem op de grond zetten. Zo kun je een lelijke valpartij voorkomen.

Rij niet te snel

Ben je gewend om snel te fietsen? Rij op een weg met ijzel en sneeuw minder snel, want een schuiver is zo gemaakt. Is het fietspad ondergesneeuwd? Bedenk dat er ijs onder kan liggen. Je kunt dan ook op de bestrooide rijweg gaan rijden. Dat is vaak veiliger.

Een mogelijke oplossing

Winterbanden op fietsen, kunnen net als winterbanden op auto’s, glijpartijen voorkomen. Toch zijn winterbanden op fietsen nog niet gebruikelijk. De winterbanden voor fietsen van Schwalbe zijn uitgerust met spikes. Volgens de fabrikant is het irritante geruis dat hun winterbanden veroorzaken als er helemaal geen sneeuw ligt de reden dat de winterband voor fietsers nog geen gemeengoed is. De fabrikant raadt aan om in de winter een tweede set wielen klaar te hebben staan. Of wellicht heb je een tweede fiets. Deze fiets kun je voorzien van winterbanden en gebruiken als het glad is.

> Deze maand = gratis verzending: Bestel nu een fietstas!

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Wit Roze
Spirit Omafiets 26 inch - Wit Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Spirit Omafiets 26 inch - Blauw
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Bekijk ook deze fietsroute naar Praag!