Fietsen met kinderen: 10 praktische tips!

Fietsen met kinderen is leuk voor het hele gezin, maar dan is er wel een belangrijk uitgangspunt, waarmee rekening gehouden kan worden. Als kinderen het namelijk naar hun zin hebben, dan geldt dat ook voor de ouders. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het op de eigen fiets mee of op een andere wijze worden vervoerd door een van de ouders.

Er zijn in Nederland talloze leuke routes om met kinderen te fietsen en er kan zelfs een keuze worden gemaakt om een van de speciale kinderfietsroutes te kiezen. Dergelijke routes zijn qua afstand en mogelijkheden onderweg afgestemd op kinderen en die zijn natuurlijk het meest ideaal om met het gezin te volgen.

Fietsen met

Fietsen met kinderen

Er kunnen een aantal praktische tips gegeven worden voor het fietsen met kinderen, zoals wat je moet meenemen, maar ook met betrekking tot de veiligheid. Als een kind oud genoeg is om zelf te fietsen en de route vol kan houden, dan is dat natuurlijk de leukste manier om met kinderen te fietsen. In andere gevallen kan er van verschillende opties gebruik worden gemaakt, zoals:

  1. Kind vervoeren in fietsstoeltje
  2. Kind vervoeren in fietswagentje
  3. Kind op aanhangfiets
  4. Kind op eigen fiets
  5. Veiligheid op de fiets
  6. Eten en drinken
  7. Beloning in het vooruitzicht stellen
  8. Korte etappes
  9. Kinderfietsroutes
  10. Kind initiatief geven

Kinderfietsen

Volare Classic Omafiets 24 inch - Mat Zwart
Volare Classic Omafiets 24 inch - Mat Zwart
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,00 Special Price  329,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Paw Patrol Kinderfiets - Jongens - 12 inch - Blauw Geel
Paw Patrol Kinderfiets - Jongens - 12 inch - Blauw Geel
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,95 Special Price  119,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
SuperSuper Lola Meisjesfiets 16 inch - Roze/Turquoise
SuperSuper Lola Meisjesfiets 16 inch - Roze/Turquoise
Rating:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs  309,00 Special Price  219,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Fietsen met baby, peuter, kleuter of ouder kind

Fietsen met kinderen kan al vanaf jonge leeftijd. Vanaf acht maanden kunnen kinderen al zitten en meegenomen worden in een fietsstoeltje. Aangezien de kleintjes op de fiets in slaap kunnen vallen, is het handig om bijvoorbeeld een klein kussentje mee te nemen, waar het hoofdje op kan liggen. Zoek je tips voor de aanschaf van een jongensfiets of tips voor de aanschaf van een meisjesfiets? Klik dan op een van de links.

Vanaf een leeftijd dat het fietsstoeltje voorop de fiets niet meet voldoet, kan er achterop de fiets een stoeltje worden geplaatst voor de peuter. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een fietsaanhangwagentje. Dat is een uitkomst als er vaker fietstochten met kinderen wordt ondernomen. In het wagentje is het voor het kind bijvoorbeeld mogelijk om zich te vermaken met speeltjes, muziek of een boekje.

Kleuters die al kunnen fietsen, vinden het natuurlijk geweldig om zelf te kunnen fietsen. Het is echter bij wat langere afstanden nog te veel gevraagd om de kleuter op een eigen fiets te laten fietsen. In dat geval kan een aanhangfiets weer uitkomst bieden, want het kind fietst dan wel zelf, maar is wel gekoppeld aan de fiets van een van de ouders.

Als kinderen eenmaal de leeftijd hebben bereikt dat een fietstocht volgehouden kan worden, dan is het leuk om het kind op de eigen fiets te laten fietsen. Tijdens het fietsen met kinderen is het dan bijvoorbeeld aan te raden om het kind voorop te laten fietsen, zodat het kind kan aangeven welke richting erop moet worden gegaan. Dat is voor het kind leuker dan steeds maar achter de ouders aan te moeten fietsen.

Met het oog op de veiligheid is het aan te raden dat kinderen een fietshelm dragen tijdens het fietsen.

Kinderen vinden het natuurlijk ook geweldig als er aan het einde van de route een beloning wacht. Dat kan van alles zijn, zoals het eten van een ijsje of een route die leidt naar een speeltuin of kinderboerderij. Zo wordt er als het ware een doel verbonden aan het fietsen met kinderen. Zoek je een goedkope fiets? Bij Fietsenopfietsen.nl vind je bij ieder budget een super leuke fiets!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________

Picknicken

Pauzes tijdens het volgen van de route

Fietsen met kinderen blijft leuk als er regelmatig even een pauze wordt genomen. Er kunnen bijvoorbeeld voor onderweg boterhammen en lekkere dingen worden meegenomen om ergens pauze te nemen tijdens de route om te gaan picknicken. Dat vinden kinderen altijd geweldig. Het is natuurlijk ook mogelijk om ergens te gaan lunchen of een lekkere pannenkoek te gaan eten.

Door regelmatig een pauze in te lassen of bijvoorbeeld een keer even af te stappen om dieren in een weiland te bekijken of vissen in het water te bekijken, blijft het ook leuk voor de kinderen. Als het onderweg wat saai dreigt te worden voor het kind, dan kan er natuurlijk altijd een spelletje gedaan worden of samen worden gezongen. Een spelletje kan bijvoorbeeld bestaan uit het als eerste een object, boom, plant of dier ontdekken.