Fietsen in Rivierenland: de Lingeroute

Rivierenland is de naam van een streek die in Gelderland ligt. Een groot deel van Rivierenland bestaat uit prachtige natuur. Het is dan ook niet zo raar dat hier honderden mensen per jaar naartoe gaan om lekker een dagje te fietsen.

Eén van de fietsroutes die je kunt volgen als je in Rivierenland wil fietsen, is de Lingeroute. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina. Door onderstaande tekst door te lezen, kom je er vanzelf achter of deze fietsroute ook op jouw lijstje met favoriete fietsroutes in Gelderland moet komen te staan.

De Lingeroute: algemene informatie over de fietsroute

De Linge is de langste rivier van Nederland, die onder andere door Rivierenland loopt. De Lingeroute is een fietsroute die een deel van deze rivier volgt. Het gaat om het deel tussen Gorinchem en Geldermalsen, door velen het mooiste stukje van de Linge genoemd.

De Lingeroute is bijna 70 kilometer lang. Je hebt dus zeker een dag nodig om deze route te fietsen. Wil je rustig aan doen, dan raden wij je aan om twee dagen uit te trekken voor de fietstocht. Zeker als je af en toe af wil stappen om van de omgeving te genieten, is een fietstocht van twee dagen beter.

Fietsen in Rivierenland de Lingeroute

De groene omgeving van de Lingeroute

Volg je de Lingeroute, dan fiets je aan de nood- en zuidzijde van rivier de Linge. De route start in Leerdam en loopt vanuit deze stad door naar Asperen, Acquoi, Rhenoy, Beesd, Landgoed de Mariënweerd en Geldermalsen. Ben je eenmaal bij Geldermalsen aangekomen, dan fiets je de route weer terug.

De omgeving van de fietsroute is erg rustig. Je fietst langs het water, maar je komt ook langs diverse gezellige dijkdorpen, grienden, uiterwaarden en boomgaarden waar fruit geteeld wordt. Je ziet dus niet alleen water als je deze route fietst, maar maakt kennis met de veelzijdige en vooral rustige omgeving van rivier de Linge.

Tip: je kunt het begin- en eindpunt van de Lingeroute veranderen. De route is namelijk een rondrit en dit betekent dat je ook op andere punten in de route kunt starten met jouw fietstocht. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Geldermalsen en is het voor jou gemakkelijker om je fietstocht hier te starten, dan is dit ook mogelijk.

> Leestip: Pontjes fietsroute in Noord-Holland

De Lingeroute fietsen: drie praktische tips

Wil je de Lingeroute een keer fietsen? Lees dan onderstaande drie tips om jouw fietstocht gegarandeerd te laten slagen.

  • Vertrek op tijd. De route is bijna 70 kilometer lang en dit betekent dat je een paar uur moet fietsen. Zeker als je rustig aan wil doen en af en toe pauze wil houden, is het belangrijk om op tijd te vertrekken.
  • Print de route of maak een lijstje van de knooppunten die je moet volgen. Ben je niet zo goed in kaartlezen, dan kan een lijstje met knooppunten op de Lingeroute je ook helpen goed te navigeren.
  • Wil je rustig kunnen fietsen? Trek dan twee dagen voor deze fietstocht uit, zodat je ook wat van de omgeving kunt zien. Boek jouw accommodatie op de Lingeroute wel van tevoren, zodat je gegarandeerd ergens op de route kunt overnachten.

Sta je op het punt om een kinderfiets te kopen? Kijk dan eens bij de omafietsen voor kinderen. Houd goed rekening met het uitkiezen van de juiste inchmaat. Zo is de omafiets 20 inch geschikt voor een lichaamslengte van 115 cm en een omafiets 22 inch voor een lichaamslengte van 122 cm. Het belangrijkste is dat je kind met de benen de grond kan raken. Bestel een nieuwe fiets voor 13.00 uur = volgende dag in huis!