Fietsen in Limburg: de leukste fietsroutes door en rond Maastricht

Veel mensen die in Limburg gaan fietsen, kiezen ervoor in de rustige gebieden van de provincie te fietsen. Vind je het juist leuk om door of rond een drukkere stad te fietsen? Dan volg je een van de vele fietsroutes door en rond Maastricht.

4x de leukste fietsroutes door en rond Maastricht

In Maastricht kun je niet alleen lekker winkelen, eten en drinken, maar kun je ook fijn fietsen. Daar komt nog bij dat er vele leuke fietsroutes in de directe omgeving van Maastricht uitgestippeld zijn. De vier leukste fietsroutes door en rond de stad, zijn de volgende:

  • Rundsje Mestreech (Rondje Maastricht). Totale afstand: 45 kilometer.
  • De Kleine Voerstreekronde. Totale afstand: 60 kilometer.
  • Rondje Val-Dieu. Totale afstand: 60 kilometer.
  • De Mergellandroute. Totale afstand: 125 kilometer.

Meer over deze fietsroutes in de buurt van Maastricht, lees je in onderstaande alinea’s. Zo worden de vier mooiste fietsroutes in de buurt van Maastricht hieronder kort beschreven.

Fietsen in Limburg de leukste fietsroutes door en rond Maastricht

Rundsje Mestreech

Rundsje Mestreech (Rondje Maastricht) is een fietsroute die volledig over Maastrichts grondgebied loopt. De route is 45 kilometer lang en dit maakt de fietstocht vrij toegankelijk, bijvoorbeeld ook voor kinderen en senioren. De route heeft twee kleine beklimmingen, maar is verder helemaal vlak.

De Kleine Voerstreekronde

Zoals velen wel weten, ligt Maastricht in de buurt van de Belgische grens. Net over de Belgische grens vind je de Voerstreek, een prachtig natuurgebied met pittoreske dorpjes. Volg je de Kleine Voerstreekronde van 60 kilometer, dan fiets je door dit rustige gebied. Onderweg kun je stoppen in een van de leuke dorpjes in de Voerstreek, om hier even pauze te houden.

Rondje Val-Dieu

Rondje Val-Dieu is een uitdagende fietsroute. De route is niet zo lang (60 kilometer), maar is wel erg heuvelachtig. Zeker de eerste helft van de fietsroute is vrij vermoeiend. De tweede helft gaat bijna alleen bergaf, dus dan kun je even uitrusten van die vermoeiende eerste helft van de route. Kom je eenmaal in Val-Dieu aan, dan raden wij je zeker aan om hier de bierbrouwerij te bezoeken. Hier wordt namelijk een van de 23 erkende Belgische abdijbieren gebrouwen en uiteraard gedronken.

De Mergellandroute

Net zoals het Rondje Val-Dieu, is ook de Mergellandroute voornamelijk geschikt voor de geoefende fietser met een goede conditie. Deze route van de ANWB is 125 kilometer lang en loopt door een heuvelachtig gebied. Volg je de hele route, dan krijg je te maken met in totaal 22 beklimmingen. Deze beklimmingen zijn niet allemaal even hoog, maar toch is de route niet even geschikt voor iedereen. Vind je het fijner om wat rustiger te kunnen fietsen (zonder jezelf te veel uit te dagen), dan kun je beter een van de andere fietsroutes rond Maastricht volgen.

Je voorbereiden op een lange fietstocht: drie praktische tips

De kortste fietsroute die we op deze pagina hebben beschreven, is 45 kilometer lang. Dit is niet erg lang, maar toch wordt een tocht met een afstand van 45 kilometer door de meeste mensen wel een lange fietstocht genoemd. Om een lange fietstocht goed door te kunnen komen, moet je je goed voorbereiden. Dit doe je met de volgende tips.

  • Controleer je fiets goed voor vertrek. Check ook of de fiets echt lekker rijdt: staat het zadel hoog genoeg en kun je goed bij het stuur? Stel de fiets eventueel nog wat af.
  • Neem een poncho én een zonnebril mee. Zo ben je voorbereid op alle weersomstandigheden.
  • Neem een jasje mee, ook als je in de zomer gaat fietsen. Ook op warme dagen kan het wat fris zijn op de fiets, zeker in de schemering en als je van een hoge berg af crost.

> Opafiets kopen of omafiets kopen? Bestel vóór 13.00 uur = volgende dag in huis!