Van noord naar zuid: de Oeverlandroute

In Nederland zijn diverse LF-routes uitgestippeld, ook wel Landelijke Fietsroutes genoemd. Deze lange-afstandsfietsroutes zijn uitermate geschikt voor een ontspannen fietsvakantie in eigen land. Eén van de LF-routes die je kunt volgen als je een paar dagen in eigen land wil fietsen, is de Oeverlandroute. Deze route loopt van het noorden van het land naar het zuiden van Nederland, volledig langs kronkelende rivierlopen.

Op deze pagina lees je meer over de Oeverlandroute. Zo lees je waar de route start en eindigt, maar ook hoe lang de route is en hoe je je voor kunt bereiden op het fietsen van deze lange-afstandsfietsroute.

De Oeverlandroute: een korte introductie

De Oeverlandroute is een lange-afstandsfietsroute die in Schoorl (in de buurt van Alkmaar) start en in het Limburgse Maastricht eindigt. De route wordt niet voor niets de Oeverlandroute genoemd, want deze route leidt je langs de kronkelende oevers van diverse grote rivieren. Vind jij het heerlijk om langs het water te fietsen, dan is deze route zeker iets voor jou.

De totale afstand van de Oeverlandroute

De Oeverlandroute is ongeveer 385 kilometer lang. Om de hele route te volgen, ben je enkele dagen onderweg. Fiets je wat langzamer of fiets je liever wat kleinere afstanden per dag, dan doe je ongeveer 7 dagen over deze fietstocht. Fiets je sneller en ben je het gewend om langere afstanden af te leggen per dag, dan kun je de route in 3,5 dag fietsen. Hoe lang jij over de fietsroute doet, is helemaal afhankelijk van jouw snelheid, maar ook van het aantal uren dat jij per dag wil fietsen.

> Iedereen is bekend met de omafiets. Wist-je-dat er ook opafietsen bestaan? Klik op de link en zoek de verschillen.

De omgeving van de Oeverlandroute

De Oeverlandroute is vrij rustig. Je komt wel andere fietsers tegen op de route, maar van andere weggebruikers heb je nauwelijks last. Je fietst onder andere over rustige dijken, langs kronkelende rivierlopen en door uitgestrekte velden. Verder fiets je vrijwel altijd direct langs het water. Even pauzeren doe je in een van de dorpen of steden langs de route, waar je ook kunt overnachten.

Van noord naar zuid de Oeverlandroute

De Oeverlandroute fietsen: 3 tips

Ga jij binnenkort richting Schoorl om de Oeverlandroute te fietsen richting Maastricht? Lees dan eerst onderstaande drie tips. Deze tips helpen jou je lange fietstocht goed voor te bereiden.

  • Neem altijd een bandenplakkit, een EHBO-doos en een fietspomp mee op de fiets. Als je een lange afstand fietst zoals je bij de Oeverlandroute fietstocht doet, zijn deze hulpmiddelen onmisbaar.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Als je je inspant, verbruik je veel brandstoffen. Dit betekent dat je goed moet eten en drinken. Door eten en drinken mee te nemen op de fiets, hoef je niet steeds ergens te stoppen om wat te eten of iets te drinken.
  • Vergeet je poncho niet. Ook in de zomer kan het plotseling gaan regenen. Om te voorkomen dat je volledig natregent, neem je altijd een poncho mee. Je kunt ook een compleet regenpak meenemen, maar dit neemt wel meer ruimte in op de fiets. Een poncho is daarom gemakkelijker.

Verder raden wij je aan om je overnachtingen op de Oeverlandroute van tevoren te boeken. Zo weet je zeker dat je ergens kunt overnachten op de fietsroute.