Schilderachtig mooi: de Van Gogh fietsroute

Vincent Van Gogh is een van de bekendste kunstschilders uit de Nederlandse geschiedenis. Ben je groot liefhebber van zijn werken en vind je het bovendien heerlijk om in je vrije tijd te fietsen? Dan is de Van Gogh fietsroute in Noord-Brabant zeker iets voor jou. Deze fietsroute brengt je namelijk langs verschillende Brabantse gemeenten, die allemaal een bijzondere band hebben met de kunstschilder.

De Van Gogh fietsroute: algemene informatie

De Van Gogh fietsroute is een fietsroute die door de provincie Noord-Brabant loopt. De totale fietsroute is 335 kilometer lang, maar je kunt de route ook deels volgen. De route is namelijk onderverdeeld in verschillende deelroutes, die allemaal een stuk korter zijn dan 335 kilometer.

De Van Gogh fietsroute voert je langs de gemeenten Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en ’s-Hertogenbosch. Alle vijf de gemeenten hebben een bijzondere band met de kunstschilder. In Zundert werd de schilder bijvoorbeeld geboren en in Nuenen maakte de kunstschilder zijn eerste meesterwerk (De aardappeleters).

Schilderachtig mooi: de Van Gogh fietsroute

De verschillende deelroutes van de Van Gogh fietsroute

Je kunt de Van Gogh fietsroute helemaal volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om een of meerdere van de verschillende deelroutes te volgen. De diverse deelroutes die onder de totale fietsroute vallen, zijn de volgende:

  • De route van Tilburg naar Den Bosch: 24 kilometer
  • De route van Den Bosch naar Nuenen: 37 kilometer
  • De route van Nuenen naar Tilburg: 40 kilometer
  • De route van Tilburg naar Zundert: 41 kilometer
  • De route van Zundert naar Etten-Leur: 15 kilometer
  • De route van Etten-Leur naar Tilburg: 42 kilometer

Zoals je ziet, is de stad Tilburg het middelpunt van deze route. Bekijk je de route op de kaart, dan zie je dat Tilburg letterlijk het middelpunt van de Van Gogh route is. Toch hoef je deze stad niet te bezoeken als je een deel van de Van Gogh route wil fietsen, want je kunt bijvoorbeeld ook van Den Bosch naar Nuenen rijden.

Je kunt bovenstaande routes ook ‘andersom’ rijden. Zo hoef je niet van Tilburg naar Den Bosch te fietsen, maar kun je natuurlijk ook van Den Bosch naar Tilburg fietsen. De route ligt vast, maar je bepaalt zelf wat jouw start- en eindpunt is. Dit maakt de Van Gogh fietsroute zo leuk.

> Fietstip: fietsroute bollenroute / bloembollenroute

Drie tips voor een onvergetelijke fietstocht

Ga jij (een deel van) de Van Gogh fietsroute volgen? Lees dan onderstaande drie tips om deze fietstocht echt onvergetelijk te maken.

  • Breid je fietstocht uit met een Van Gogh activiteit. In Tilburg kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Vincents Tekenlokaal en in Zundert kun je het Vincent Van Gogh Huis bezoeken. Door jouw fietstocht uit te breiden met een of meerdere activiteiten, duik je echt in het leven van de kunstschilder.
  • Bepaal van tevoren welke route je wil rijden. Door dit van tevoren al te bepalen, kun je de route uitprinten en weet je zeker dat je niet verdwaalt.
  • Verdiep je van tevoren in de plaatsen die je gaat bezoeken. Fiets je van Tilburg naar Den Bosch, dan zoek je bijvoorbeeld uit wat voor band de kunstschilder met deze twee steden heeft.

> Bekijk de nieuwe damesfietsen & herenfietsen collectie

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch