Fietstip in Nederland: fietstochten op het eiland Ameland

Ameland symboliseert als Waddeneiland precies wat je van een Fries eiland zou verwachten: de aanwezigheid van veel water, prachtig natuurschoon, een rustgevende kust, en natuurlijk, de mooiste fietsroutes die je bezoek aan dit eiland pas echt onvergetelijk maken.

Ameland is deel van de provincie Friesland en is het vierde Nederlandse Waddeneiland vanaf het westen. Het eiland bestaat eigenlijk uit vier verschillende dorpjes, waaronder Buren, Ballum, Nes en Hollum. Het eiland is zo populair onder fietsers omdat het met zijn 100 kilometer groot genoeg is om heel wat te ontdekken, maar niet zo groot is dat het erg lang duurt voor je een bewonderenswaardig deel van het eiland hebt gezien. De perfecte balans dus tussen avontuur en rijgemak!

De mooiste routes op Ameland

Op Ameland vind je, net als op elk andere Waddeneiland, talloze fietsroutes die je telkens een ander deel van het eiland laten zien. Je waant je als het ware altijd opnieuw in een ander wereld, ook al ligt alles relatief dicht bij elkaar. De volgende fietstochten bewijzen dat dan ook!

Fietstip in Nederland fietstochten op het eiland Ameland  

Per fiets eilandhoppen op de Waddeneilanden

1. De onverharde wegen van Ameland

Deze route dompelt je onder in de Friese wereld, mede dankzij de talloze onverharde wegen die je berijdt. Auto’s zijn hier zeldzaam en dat draagt natuurlijk alleen maar bij aan het ontspannende karakter van de route. Daarbij zie je langs de wegen enorm veel groen, en ook aan culturele bezienswaardigheden is zeker geen tekort . Zo kan je Hollum bezichtigen, een Rijksbeschermd dorp dat in zekere zin ook fungeert als toeristische attractie voor nieuwsgierige bezoekers. Een prachtige route die voor elke leeftijd geschikt is en het eiland van zijn mooiste kant laat zien!

2. Fries natuurschoon ontdekken vanop het zadel van je fiets

De Waddeneilanden hebben vooral prachtig natuurschoon in het verschiet, en deze fietsroute geeft je de mogelijkheid om daar een graantje van mee te pikken. Ook tijdens deze rit zijn motorische voertuigen eerder schaars, en maar goed ook. Naast hier en daar wat racefietsers zal niemand het rustgevende karakter van de regio aantasten en komen de natuurtaferelen die je kan bezichtigen volledig tot hun recht.

Deze route wordt beschouwd als één van de mooiste en kalmste van het hele eiland. Dat is dan ook waarom gezinnen met jonge kinderen maar al te graag de uitdaging aangaan om Ameland op deze manier te ontdekken!

3. Ervaar rust op Ameland, het kan ook met de fiets!

Voor wie het echter nog wat rustiger aan wil doen en liever helemaal op zijn of haar gemak rondrijdt, is de route langs het strand van Ameland perfect. Eerst zorgt het uitzicht op zee ervoor dat je in de juiste stemming geraakt. De talloze schelpen, kokkels en verschillende soorten wier die op het strand verspreid liggen toveren een uniek tafereel tevoorschijn waar je onder het rijden van kan genieten. Daarna brengt de route je verder landinwaarts, waar je onder andere doorheen het pittoreske Nes kan rijden, om tenslotte terug in het midden van het eiland terecht te komen.

Wil je samen met je gezin een leuke fietstocht door Ameland maken? Kijk eens bij onze kinderfietsen of omafietsen. Ontvang deze maand tot 40% korting.