Wat zijn de knooppunten fietsroutes?

In Nederland zijn honderden fietsroutes aangelegd. Een groot deel van deze fietsroutes vallen onder de zogeheten knooppunten fietsroutes. Meer over deze fietsroutes, lees je op deze pagina.

Knooppunten fietsroutes: een korte introductie

De knooppunten fietsroutes worden ook wel de knooppuntroutes genoemd. Dit zijn fietsroutes die door het hele land lopen, in iedere provincie. Er zijn korte knooppunten fietsroutes, maar er zijn ook langere fietsroutes. Wat de fietsroutes gemeen hebben, is dat ze allemaal samengesteld zijn uit losse knooppunten.

Enkele voorbeelden van populaire knooppunten fietsroutes, zijn de volgende:

 • De Boerderijen Fietsroute in Flevoland.
 • De Fietsroute langs Drents Heden en Verleden in Drenthe.
 • De Elfstedenfietsroute in Friesland.
 • De Veluwezoom Fietsroute in Gelderland.
 • De Tuinfietstocht in Groningen.
 • De Maasstadjes Fietsroute in Limburg.

Naast bovenstaande populaire knooppuntroutes, zijn er nog honderden andere fietsroutes die uit knooppunten bestaan. Daar komt nog bij dat je de losse knooppunten ook kunt gebruiken om zelf een fietsroute samen te stellen.

Wat zijn de knooppunten fietsroutes

De knooppunten fietsroutes: een vaste fietsroute volgen

Alle knooppunten fietsroutes zijn online te vinden. Bekijk de complete lijst met routes, zoek een route die jij leuk vindt en print deze route ook. Vergeet ook niet de lijst met knooppunten per route uit te printen, want deze route maken het gemakkelijker om de juiste weg te fietsen. Zeker als je niet zo goed kaart kunt lezen, is het handig om de verschillende knooppunten in een lijstje uit te printen. Snap je de kaart van de route niet, dan kun je deze knooppunten gebruiken om je te navigeren.

De knooppunten fietsroutes: zelf een fietsroute bedenken

Je kunt de vele knooppunten in Nederland ook gebruiken om zelf een fietsroute uit te stippelen. Vind je het leuk om een route te volgen die niemand anders volgt? Dan stel je zelf een knooppunten fietsroute samen. Wil je bijvoorbeeld in Limburg fietsen, dan kijk je welke knooppunten in deze provincie te vinden zijn. Deze knooppunten hoef je vervolgens alleen nog met elkaar te verbinden, om een unieke fietsroute samen te stellen.

Ga jij voor het eerst een unieke knooppunten fietsroute samenstellen? Dan geven wij je graag enkele tips om de beste fietsroute te creëren.

 • Bedenk eerst in welk gebied je wil fietsen. Als je weet in welk gebied je wil fietsen, kun je gemakkelijker zien welke knooppunten hier te vinden zijn. Wil je bijvoorbeeld in een heidegebied fietsen, dan is de Veluwe iets voor jou. Wil je rond een stad fietsen, dan ga je richting Randstad.
 • Blijf in één provincie bij het maken van een eigen knooppunten fietsroute. Dit maakt het samenstellen van jouw unieke fietsroute namelijk gemakkelijker, aangezien de knooppunten per provincie gesorteerd worden.
 • Vraag je af welke afstand je wil fietsen. Wil je niet te ver fietsen, dan vallen bepaalde knooppunten in de omgeving al af. Wil je een langere afstand fietsen, dan ben je wat flexibeler.
 • Maak een rondrit. In dit geval kun je namelijk zelf kiezen waar het start- en eindpunt van de route ligt. Dit maakt het zelf bedenken van een fietsroute stukken gemakkelijker.
 • Schrijf alle knooppunten van jouw fietsroute onder elkaar op. In dit geval hoef je geen kaartje te maken van jouw fietsroute, maar volg je gewoon de knooppunten in de juiste volgorde. Eventueel kun je hier nog een kaartje bij tekenen, maar dit is eigenlijk niet nodig.

Tip: fiets je graag met de kinderen? Maak dan samen met de kids een unieke knooppunten route. Jij kiest bijvoorbeeld het gebied om samen te gaan fietsen en de kinderen kiezen hoe ver jullie gaan fietsen, welke knooppunten er op de route worden gevolgd en ga zo maar door. Let op: houd wel rekening met de afstand en zorg dat je kind over een stevige fiets beschikt. Een fiets met versnellingen is zeker een aanrader. Kijk ook goed naar de maat van een kinderfiets. Zo is een kinderfiets 18 inch geschikt voor een maximale lichaamslengte van 110 cm. Voor 20 inch kinderfietsen is de richtlijn voor de lichaamslengte 115 cm. Het samen bedenken van een fietsroute is niet alleen leuk, maar ook zeker leerzaam voor de kids.

Omafietsen

Altec Verona Damesfiets 28 inch 7V - Grijs
Altec Verona Damesfiets 28 inch 7V - Grijs
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 439,00 Speciale prijs € 389,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Daily Moederfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Spirit Daily Moederfiets 28 inch 3V - Mat Zwart
Waardering:
80%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 499,00 Speciale prijs € 459,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Spirit Cargo 28 inch 3 versnellingen - Jeans Blauw
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 459,00 Speciale prijs € 399,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*