Met de fiets op pad: ontdek deze fietsroutes bij de voormalige Zuiderzee

Sinds de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 bestaat de Zuiderzee officieel niet meer, maar je kunt nog altijd heerlijk fietsen in de omgeving van de voormalige Zuiderzee. Door de splitsing van de Zuiderzee is namelijk het IJsselmeer ontstaan en in de omgeving van dit meer ben je ook welkom met de fiets. Welke fietsroutes zeker de moeite waard zijn in de omgeving van de voormalige Zuiderzee, lees je op deze pagina.

De Zuiderzeeroute: zeker de moeite waard

Vind je het heerlijk om lange afstanden te fietsen? Dan is de Zuiderzeeroute zeker een leuke fietsroute voor jou. Hoewel de Zuiderzee officieel niet meer bestaat, is de fietsroute er gelukkig nog wel. Fiets je deze route, dan maak je een rondje om de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer). Je komt in diverse gezellige vissersdorpjes, maar je fietst ook door de uitgestrekte bossen van de Veluwe en het rustige polderlandschap van Flevoland. Het is een veelzijdige route, die in totaal maar liefst 400 kilometer lang is.

Vind je de totale lengte van 400 kilometer te lang? Dan kun je de Zuiderzeeroute iets inkorten. Er zijn diverse alternatieve routes, die je kunt volgen om jouw fietstocht net iets korter te maken. Zo kun je de variant door de Flevopolder volgen om de route in te korten of kun je de veer tussen Enkhuizen en Stavoren of Urk nemen. Het is niet alleen leuk om de veer te nemen, maar het bespaart je ook flink wat kilometers. Ook als je geen tijd hebt om 400 kilometer af te leggen op de fiets, is de Zuiderzeeroute dus zeker de moeite waard.

> Vandaag besteld, morgen in huis: De Popal fiets!

Kortere fietsroutes in de omgeving van het IJsselmeer

In de buurt van het IJsselmeer kun je niet alleen de lange Zuiderzeeroute fietsen, maar zijn er ook enkele kortere routes uitgestippeld. Enkele korte fietsroutes die je kunt volgen in de buurt van het IJsselmeer, zijn de volgende:

  • De sportieve route door Friesland. Deze fietsroute wordt ook wel de ‘sportief langs het water route’ genoemd en is 25 kilometer lang. Een voordeel van deze fietsroute, is dat de route enkel bestaat uit verharde wegen. Dit maakt de route toegankelijk voor iedereen.
  • Fietsroute Gaasterland. Fietsroute Gaasterland loopt door zuidwest Friesland. De route is bijna 57 kilometer lang en gaat niet alleen door dorpen, maar ook door weilanden en het zogeheten Rysterbosk. Dit is een houthakbos dat al in de zeventiende eeuw werd aangelegd.
  • De Omringdijk Fietsroute. De Omringdijk Fietsroute is een recreatieve route die langs de Westfriese Omringdijk loopt. Dit is een rijk van 126 kilometer lang, die ontstaan is door het koppelen van verschillende kortere dijken. De route is iets langer dan de dijk, namelijk 136 kilometer.

Zoals je ziet, zijn er vele leuke fietsroutes uitgestippeld in de omgeving van de voormalige Zuiderzee. En omdat je alle routes kunt verlengen of juist in kunt korten, bepaal je helemaal zelf hoe lang je ongeveer gaat fietsen in de Zuiderzee omgeving.

Een fietstocht maken rond de Zuiderzee: 3 tips

Ben jij van plan een van bovenstaande fietsroutes te volgen voor een ontspannen fietstocht in de omgeving van de voormalige Zuiderzee? Lees dan onderstaande drie tips om jouw tocht een groot succes te maken.

  • Laat je fiets goed controleren voor je gaat. Door je fiets te laten controleren, voorkom je dat je langs de weg komt te staan met een kapotte fiets.
  • Bepaal je fietsroute van tevoren. Wil je een van bovenstaande routes inkorten of juist verlengen? Doe dit dan voor je gaat.
  • Zorg voor voldoende eten en drinken op de fiets. Eten en drinken is erg belangrijk, zeker als je langer gaat fietsen. Door eten en drinken mee te nemen, zit je nooit zonder.

> Opafiets kopen: verzending = gratis!