Een populaire knooppuntroute: de Friese Meren route

Er zijn diverse natuur- en recreatiegebieden te vinden in de provincie Friesland. Eén van de bekendste natuur- en recreatiegebieden in de provincie, is de Friese meren. Je kunt hier niet alleen diverse watersporten beoefenen, maar je kunt er ook rustig wandelen en fietsen. Trek jij binnenkort met de fiets richting de Friese Meren? Dan raden wij je aan de Friese Meren knooppuntroute te volgen. Meer over deze fietsroute, lees je op deze pagina.

De Friese Meren knooppuntroute: een korte introductie

De Friese Meren knooppuntroute loopt door natuur- en recreatiegebied de Friese Meren. Volg je deze route, dan kom je langs een groot aantal Friese Meren. En omdat het een goed bewegwijzerde knooppuntroute is, kun je niet snel verdwalen in de groene omgeving van de Friese Meren.

De Friese Meren knooppuntroute: hoe moet ik fietsen?

Volg je de officiële Friese Meren knooppuntroute, dan start je jouw fietstocht in Workum. Je kunt je fietstocht starten op het station in deze woonplaats, maar je kunt jouw tocht ook op de parkeerplaats aan de Sudergoawei starten. Zowel op het station als op deze parkeerplaats is genoeg ruimte om de auto te parkeren.

Vanuit Workum fiets je naar de plaatsen Oudega, Heeg en Gaastmeer. De route voert je door een gevarieerd landschap met Friese meren, groene weilanden en diverse mooie molens op de route. En wil je even pauze nemen? Dan kun je dit het beste in het plaatsje Heeg doen, want hier zijn de meeste horecagelegenheden te vinden.

Het is handig om precies te weten welke knooppunten je moet volgen om de Friese Meren knooppuntroute te fietsen. Daarom zetten we deze knooppunten graag voor je op een rijtje:

 • Knooppunt 17.
 • Knooppunt 4.
 • Knooppunt 6.
 • Knooppunt 16.
 • Knooppunt 15.
 • Knooppunt 31.
 • Knooppunt 32.
 • Knooppunt 38.
 • Knooppunt 35.
 • Knooppunt 34.
 • Knooppunt 23.
 • Knooppunt 18.
 • Knooppunt 17.

Je kunt een kaartje met de fietsroute uitprinten, maar je kunt de knooppunten ook meenemen op de fiets. Weet je welke knooppunten je moet volgen, dan kun je eigenlijk niet verdwalen.

knooppuntroute de Friese Meren route

De afstand van de Friese Meren knooppuntroute

Volg je de gehele Friese Meren knooppuntroute, dan fiets je ongeveer 31 kilometer. Afhankelijk van je fietstempo, doe je hier 1,5 tot 2 uur over. Neem je onderweg een keer pauze, dan doe je logischerwijs langer over deze fietstocht.

Je kunt de Friese Meren knooppuntroute inkorten of juist verlengen. Wil je de route inkorten? Dan pak je de kaart met de knooppunten van de Friese Meren knooppuntroute erbij. Vervolgens kijk je welke knooppunten je kunt schrappen. Wil je de route verlengen? Dan bekijk je simpelweg welke knooppunten er in de directe omgeving van de Friese Meren knooppuntroute liggen. Deze knooppunten voeg je aan jouw fietstocht toe, zodat je langer onderweg bent.

> Op zoek naar een leuke kinderfiets? Bekijk de Popal Lola & Popal Benthe fietsen.

De Friese Meren knooppuntroute volgen: drie tips voor een goede voorbereiding

Ga je de Friese Meren knooppuntroute volgen? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden op deze fietstocht. We geven je graag drie praktische tips voor een goede voorbereiding.

 • Pomp je banden goed op voor je vertrekt. Je fietst namelijk veel lekkerder op een fiets met harde banden.
 • Neem voldoende water mee voor onderweg. Je kunt onderweg stoppen voor een drankje, maar het is belangrijk goed te drinken. Door water mee te nemen op de fiets, weet je zeker dat je voldoende drinkt.
 • Neem een jas of vestje mee voor als het wat kouder wordt op de fiets. Zelfs in de zomer kan het fris worden op de fiets. Ga je de Friese Meren knooppuntroute in de ochtend of juist in de late middag volgen, dan is een jas of vestje echt een must.

Omafietsen

Spirit Bright Plus Damesfiets 28 inch 3V - Groen
Spirit Bright Plus Damesfiets 28 inch 3V - Groen
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 429,00 Speciale prijs € 369,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Blauw
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Blauw
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 399,00 Speciale prijs € 339,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 299,00 Speciale prijs € 259,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*