Fietsen langs de Hanzesteden

Wil je fietsen langs een van de mooiste rivieren die ons land rijk is en veel mooie steden bezoeken? Dan moet je de Hanzeroute gaan fietsen. De 135 kilometer lange Hanzeroute is het middelste deel van de LF 3 (LF staat voor Landelijke Fietsroute).

Fietsen door natuur en steden

Ben je een natuurliefhebber? Dan zal je zeker genieten van de prachtige natuur langs de IJssel. Je fietst over fietspaden en slingerende dijkjes. De rivier heeft vele natuurlijke uitlopen en vertakkingen. Ongetwijfeld zal je genieten van de vele verrassende vergezichten.

Je fietst echter niet alleen door de natuur. Je fietst ook door fraaie Hanzesteden met een rijke historie. Ben je een cultuurliefhebber? In de Hanzesteden is veel te zien. Natuurlijk kun je er ook op een terrasje gaan zitten of gaan winkelen.

De Hanzesteden

Hanzesteden zijn oude handelssteden. In de middeleeuwen werd de handel in Nederland vooral gedreven in het oosten van ons land. In Nederland vond de handel vooral plaats in steden in het oosten van het land. De steden waar handel werd gedreven werden Hanzesteden genoemd. De Hanze was een samenwerkingsverband tussen handelssteden in Nederland, België, Duitsland en de Baltische Staten.

In de middeleeuwen werd ook handel gedreven in de steden langs de IJssel. Langs de IJssel liggen, verspreid over de provincies Gelderland en Overijsel zeven bezienswaardige Hanzesteden. Het zijn steden met prachtige monumentale gebouwen en nauwe straatjes. Het rijke verleden van deze prachtige steden heeft onmiskenbaar zijn sporen achtergelaten.

De Hanzeroute voert door de zeven Hanzesteden Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg. Je kunt rustig de tijd nemen om deze steden te bekijken.

> Popal fiets: Verzending = gratis!

De Hanzeroute langs de Hanzesteden

De Hanzeroute is 115 kilometer lang. De Hanzesteden routes zijn:

  • Hasselt. In deze kleine Hanzestad vind je 70 rijksmonumenten en een grachtengordel. Je kunt dit stadje te voet of vanuit een bootje verkennen.
  • Na bijna 15 kilometer fietsen kom je aan in de Hanzestad Kampen. Je kunt in Kampen genieten van de authentieke sfeer in het historische stadscentrum en van de vele prachtige gebouwen. Het stadhuis werd gebouwd in de veertiende eeuw. Ook zijn er diverse stadspoorten bewaard gebleven.
  • Ruim 15 kilometer van Kampen bevindt zich Zwolle. De rijke geschiedenis van Zwolle heeft zijn sporen achtergelaten. Wandel of fiets langs de rijke historische gevels, de Sassenmuur, de verdedigingswerken en de stervormige slotgracht. Zwolle heeft ook interessante musea en leuke winkeltjes.
  • In Hattem kun je de Dijkpoort, een oude stadspoort uit de veertiende eeuw, bekijken.
  • De volgende stad is Deventer, een van de vijf oudste steden van Nederland. De in een mooie groene omgeving gelegen stad heeft een centrum met fraaie monumentale bouwwerken.
  • Ongeveer 20 kilometer verder ligt Zutphen. In deze stad vind je veel historische torens. Het historische centrum en de meeste oude bouwwerken stammen uit de Hanzetijd.
  • Als je arriveert in de Hanzestad Doesburg heb je 114,7 kilometer afgelegd. Stadsrechten kreeg dit oude Hanzestadje al in 1237. Amsterdam was toen nog een dorp. In het oude centrum bevinden zich prachtige oude gebouwen.

> Vandaag besteld = binnen 24u verzonden: Bekijk nu de transportfiets!