Hoe kies ik de juiste fietshelm?

Veiligheid staat voorop als je op de fiets zit. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je inderdaad valt, kun je je hoofd lelijk stoten. Om je hoofd goed te beschermen, draag je een goede fietshelm. Maar hoe kun je de juiste fietshelm kopen? Dat lees je op deze pagina.

Wanneer een nieuwe fietshelm kopen?

Wij raden je aan eens in de vijf jaar een nieuwe fietshelm te kopen. De UV-straling in zonlicht tast namelijk de dempingslaag in je fietshelm aan en dit betekent dat je helm na enkele jaren niet meer zo veilig is als voorheen. Verder moet je je helm vervangen als deze beschadigd is. Ben je een keertje flink gevallen met je helm? Dan kan de helm niet meer voldoende veiligheid bieden in de toekomst, simpelweg omdat deze beschadigd is. Daarom is het ook in dit geval verstandig je helm te vervangen.

Verschillende soorten helmen

Er zijn verschillende soorten fietshelmen. Voor je een helm gaat kopen, is het goed om te weten om welke soorten het gaat. Je kunt uit de volgende helmen kiezen als je een nieuwe fietshelm wil kopen:

  • Een racefiets-helm. Deze helm heet een aerodynamische vormgeving en een laag gewicht. De helm biedt maximale bescherming, maar heeft wel een minimaal gewicht.
  • Een mountainbike-helm. Deze helm lijkt op de racefiets-helm. Het verschil tussen de mountainbike-helm en de racefiets-helm is dat de mountainbike-helm verrijkt is met een zogeheten vizier. Deze beschermt je hoofd tegen laaghangende takken, maar ook tegen regen en opspattend water.
  • Een BMX-helm. Deze helm beschermt een groter deel van je hoofd. Er zijn zelfs modellen met full-face bescherming. Deze helmen zijn verrijkt met een beugel rond de kin, om de onderzijde van het hoofd te beschermen.

Tot slot zijn er nog kinder- en babyhelmen. Deze zijn niet geschikt voor volwassenen, maar worden gedragen door kinderen en baby’s.

Hoe kies ik de juiste fietshelm?

> Vóór 13:00 uur besteld = morgen in huis: Bestel nu een loopfiets 2 in 1!

De juiste maat kopen

Of je nu een racefiets-helm, een mountainbike-helm of een BMX-helm wil kopen: het is erg belangrijk dat jouw helm de juiste maat heeft. Alleen als je helm de juiste maat heeft, kan deze je hoofd namelijk goed beschermen tijdens het fietsen. Ook zit een helm met de juiste maat lekkerder dan een te grote helm of een te kleine helm. Een te grote helm blijft namelijk niet goed zitten en een te kleine helm knelt op je hoofd.

Fietshelmen voor volwassenen worden doorgaans in twee tot drie maten verkocht. Iedere maat is gebaseerd op een bepaalde hoofdomtrek. Het is de kunst een helm te vinden die de juiste hoofdomtrek heeft en dus precies goed op je hoofd past.

> De Popal fiets: Profiteer van kortingen tot wel 40%!

Om te bepalen welke maat helm je nodig hebt, meet je de omtrek van je hoofd. Dit doe je simpelweg door een meetlint te gebruiken. Wij raden je aan om het meetlint op je voorhoofd te leggen, net boven je wenkbrauwen. Vervolgens trek je het lint door naar achteren, net iets boven je oren. Aan de achterzijde van je schedel trek je het meetlint een beetje strak. Nu kun je de omtrek van je hoofd opmeten en de maat van je helm bepalen.

Omafietsen

Spirit 28 inch Omafiets Plus - Mat Zwart
Spirit 28 inch Omafiets Plus - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  299,- Aanbiedingsprijs  269,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets  28 inch - Mint Green
Altec Roma Omafiets 28 inch - Mint Green
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Speciale prijs  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Volare Excellent 24 inch meisjesfiets - Lichtblauw
Onze prijs
 349,95
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Lees ook: Hoe kies ik de juiste maat voor mijn fietshelm?