Hoe werkt een elektrische fiets?

Fietsen met een steuntje in de rug kan een enorme uitkomst zijn. Met minder moeite kun je meer kilometers afleggen. Zit jij eraan te denken om een elektrische fiets aan te schaffen, maar wil je eerst wat meer te weten komen over deze tweewieler? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je precies hoe een elektrische fiets werkt.

De onderdelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets bestaat uit diverse onderdelen, naast de standaard onderdelen die je op een ‘gewone’ fiets vindt. Het gaat om de volgende extra fietsonderdelen:

  • De motor. Alle elektrische fietsen zijn verrijkt met een ondersteunende motor. Deze kan in het voorwiel zitten, maar ook in het achterwiel of onder het zadel van de fiets. De plaatsing van de motor is van invloed op het rijcomfort van de fiets
  • De display. De display van een elektrische fiets gebruik je om de fiets te bedienen, bijvoorbeeld door de motor aan te zetten. De display zit altijd op het stuur van de fiets
  • De accu. De motor van de elektrische fiets wordt aangedreven met een accu. Een accu met een hoge actieradius gaat langer mee. Dit betekent dat je deze accu minder snel op hoeft te laden
  • De versnellingen. Een elektrische fiets kan drie versnellingen hebben, maar ook zeven, acht of negen

De elektrische fiets opladen

Koop je een nieuwe e-bike. Dan wordt aangeraden om de accu de eerste keer volledig op te laden en zonder tussentijds laden, leeg te rijden voor een optimale levensduur. Hierna laad je de accu weer volledig op tot 100%. Gebruik je de fiets weer na twee keer laden? Zorg dán dat je de accu niet weer volledig leegrijdt. De accu slijt sneller als je deze continu leegrijdt.

Laden doe je door de accu met de bijbehorende kabel in het stopcontact te steken. Steeds vaker kan dit ook bij oplaadpalen voor elektrische fietsen in openbare fietsenstallingen. Handig!

Fietsen op de elektrische fiets

Fiets je op een elektrische fiets, dan kun je zelf kiezen of je de motor wel of niet in wil schakelen. Besef je wel dat elektrische fiets waarbij de ondersteuning uitstaat altijd zwaarder trapt dan een niet elektrische fiets. Dit komt omdat het elektrische systeem alleen al 5 kilo weegt. Dan hebben we het nog niet over het zwaardere frame waardoor je heel wat meer kilo’s meezeult.

> Profiteer van kortingen oplopend tot wel 40%: Bestel nu een elektrische Popal fiets of Altec fiets!

Je kunt zelf kiezen in hoeverre de motor van jouw elektrische fiets je moet ondersteunen tijdens het fietsen. Zet je de motor zacht, dan krijg je een beetje ondersteuning tijdens het fietsen. Zet je de motor hard, dan ga je veel harder dan je zonder motor zou gaan. Let op: een elektrische fiets kan behoorlijk hard gaan. Houd hier rekening mee als je de motor op vol vermogen aan zet.

> Profiteer van kortingen oplopend tot wel 40%: Bestel nu een Popal fiets!