Bekende fietsroute: de Hondsrufroute

De Hondsrugroute is een bekende fietsroute die over de Drentse Hondsrug loopt. Je kunt deze route al lopend volgen, maar de meeste mensen kiezen ervoor de route te fietsen. Volg je de hele Hondsrugroute, dan doe je hier een paar uur over.

Wil je meer weten over de Hondsrugroute, omdat je van plan bent om deze route binnenkort te fietsen? Lees dan meer over deze Drentse fietsroute op deze pagina.

Fietsen over de Drentse Hondsrug

De Drentse Hondsrug, ook wel kortweg de Hondsrug genoemd, is een langgerekte rug die in de provincies Drenthe en Groningen ligt. De rug begint in de buurt van de stad Emmen en strekt zich uit tot de stad Groningen. De Hondsrug is overigens niet de enige zandrug in de omgeving, maar hoort bij een grotere verzameling van zandruggen.

De Drentse Hondsrug bevindt zich enkele meters hoger dan de landschappen die om de rug heen liggen. Sta je op de Hondsrug, dan heb je een mooi uitzicht. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom zo veel mensen over de Drentse Hondsrug wandelen en fietsen.

De Hondsrugroute: algemene informatie over de fietsroute

De Hondsrugroute is een wandel- en fietsroute die over de Drentse Hondsrug heen loopt. De route loopt door lager gelegen weilanden, maar komt ook langs diverse gezellige dorpjes. Uiteraard kun je hier even pauze nemen om iets te drinken of een hapje te eten.

Een groot voordeel van de Hondsrugroute, is het feit dat deze route goed bewegwijzerd is. De ANWB heeft op de hele route duidelijke bordjes geplaatst, dus je kunt eigenlijk niet verdwalen als je de Hondsrugroute volgt.

> Deze route afleggen met je zoon of dochter? Bekijk dan eens de 22 inch Popal fiets: verzending = gratis!

De totale afstand van de Hondsrugroute

Hoe lang de Hondsrugroute precies is, is afhankelijk van het punt waarop je deze route start. De meeste mensen die de Hondsrugroute fietsen, starten hun fietstocht in Gieten. Neem jij deze woonplaats ook als startpunt, dan moet je 83 kilometer fietsen om de hele Hondsrugroute te volgen.

Drenthse hondsrugroute fietsroute

Hoe lang je over de Hondsrugroute doet, is afhankelijk van jouw snelheid. Fiets je op hoog tempo, dan kun je de route in 3 tot 3,5 uur fietsen. Fiets je wat langzamer, dan doe je 4 tot 6 uur over de route. Neem je tussendoor een keer pauze, dan doe je natuurlijk ook wat langer over de fietsroute. Dit is overigens helemaal niet erg, want in dit geval kun je nog langer van de mooie omgeving genieten.

> De Popal 24 inch fiets: vandaag voor 15u besteld, morgen in huis!

Voor het eerst een lange afstand fietsen: vijf tips

De Hondsrugroute is vrij lang, zeker als je nog nooit een lange afstand gefietst hebt. Ga je voor het eerst verder dan 50 kilometer fietsen? Dan geven wij je graag enkele tips voor jouw eerste écht lange fietstocht.

  • Neem de tijd voor je fietstocht. Het is zonde als je tussendoor op moet geven omdat je te snel hebt gefietst. Zeker de eerste keer mag je het best lekker rustig aan doen.
  • Controleer je fiets voor vertrek. Check niet alleen of de remmen werken, maar controleer ook of de banden hard genoeg zijn en of je zadel wel lekker zit. Je moet een paar uur op de fiets doorbrengen, dus een comfortabel zadel is zeker een must.
  • Neem voldoende water mee. Het is belangrijk veel te drinken als je een paar uur gaat fietsen.
  • Neem eten mee waar je energie van krijgt. Denk hierbij aan een banaan, een koek die goed vult en boterhammen. Je kunt onderweg ook even stoppen om iets te eten, maar het is altijd slim om wat snacks mee te nemen.
  • Train voor je lange fietstocht. Je hoeft niet tot de 80 kilometer te trainen, maar het is wel goed als je voor de tocht al een keer 50 of 60 kilometer hebt gefietst.

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Jeans Blue
Altec Roma Omafiets 28 inch - Jeans Blue
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  229,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Altec Love Transportfiets 3V - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  455,- Aanbiedingsprijs  395,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Altec Roma Omafiets 28 inch - Titan
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Vanaf  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*