Is een reflector op een fiets verplicht?

Een reflector op een fiets is wettelijk verplicht, waarbij er aan meerdere eisen moet worden voldaan. De fiets wordt in het dagelijkse leven door veel mensen gebruikt als vervoermiddel en om in alle omstandigheden veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer worden er eisen aan de fiets gesteld.

De wetgeving in Nederland schrijft niet alleen verplicht voor dat een fiets over reflectoren moet beschikken, maar ook aan andere eisen moet voldoen. Reflectoren zijn in dat opzicht een verlengstuk van de fietsverlichting die ook verplicht op een fiets gevoerd moet worden als er in het donker wordt gefietst. Het is zelfs zo dat er niet te veel licht op de fiets mag worden aangebracht, zoals gekleurde LED lichtjes in de wielen, want dat is niet toegestaan.

Reflector

Reflector fiets verplicht

Er gelden in Nederland meerdere regels die van toepassing zijn op reflectie voor de fiets. Het gaat hierbij om een fiets op twee wielen. In de eerste plaats dien er een rode reflector die geen vorm van een driehoek mag hebben op de achterkant van de fiets geplaatst te zijn. De pedalen van de fiets moeten voorzien zijn van gele reflectoren. Daarnaast geldt nog dat er ook met betrekking tot de wielen sprake dient te zijn van reflectie. Bijvoorbeeld door witte of gele reflectoren tussen de spaken of reflecterende veiligheidsstrepen op de banden.

  • Rode reflector achterzijde fiets
  • Trappers met gele reflectoren
  • Op de wielen: witte of gele reflectoren

Er zijn uiteraard ook fietsen die over meer dan twee wielen beschikken, zoals driewielers of een bakfiets met drie wielen. In dat geval zal de fiets ook over een naar voren gerichte witte reflector moeten beschikken als de fiets één voorwiel heeft en breder is dan 0,75 meter. Overigens mag een fiets aan de voorzijde en aan de achterzijde over richtingaanwijzers te beschikken die dan wel ambergeel dienen te zijn.

Omafietsen

Altec Roma Omafiets 28 inch - Wood
Altec Roma Omafiets 28 inch - Wood
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  259,- Aanbiedingsprijs  199,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Spirit Cargo 26 inch - Grijs Roze
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  459,- Aanbiedingsprijs  379,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Altec Classic Transportfiets 28 inch - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,- Aanbiedingsprijs  219,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Boete voor fietsen zonder reflector

De politie kan een boete opleggen als een fietser op een fiets zonder reflector deelneemt aan het verkeer. Uiteraard kan er ook een boete worden opgelegd als er bijvoorbeeld in het donker geen gebruik wordt gemaakt van fietsverlichting. Het fietsen zonder reflectoren levert overigens een lagere boete op in verhouding tot de boete die wordt opgelegd als er geen licht op de fiets wordt vervoerd.

  • Boete voor fietsen zonder reflector op achterkant, trappers en wielen 
  • Boete voor niet voeren fietsverlichting in donker of schemer
  • Boete bij gebruik verlichting in een andere kleur
  • Boete bij verlichting die knippert

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie staat de boetes voor verkeersovertredingen gemeld. De eisen waar een fiets aan moet voldoen om aan het verkeer deel te nemen staan vermeld in de Regeling Voertuigen. Het is overigens niet nodig om fietsen te laten controleren of keuren voordat deze aan het verkeer mogen deelnemen. Uiteraard dient er wel aan de gestelde vereisten worden voldaan. Is je fietslamp kapot? Lees hoe je je fietslamp op de beste manier kan repareren.

Lichtcontrole

Regels voor fietsverlichting

Het is duidelijk dat een fiets verplicht over reflectoren moet beschikken op verschillende locaties van de fiets als er sprake is van deelname aan het verkeer. Naast dat een fiets een reflector moet hebben, geldt ook dat er sprake moet zijn van het voeren van degelijke fietsverlichting. De verlichting op de fiets moet ook aan bepaalde eisen voldoen, zoals het voeren van wit of geel licht voorop en rood licht achterop. Lampjes mogen zoals eerder gezegd niet knipperen en recht vooruit schijnen.

Het is ook mogelijk om losse lampen op de fiets te dragen met rood licht achter en wit of geel licht voor. De losse fietsverlichting mag uitsluitend op het bovenlichaam worden gedragen, zoals op borst en rug, maar niet aan armen of benen worden bevestigd. Het is evenmin toegestaan om licht op het hoofd te dragen.

Om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen, kan de eigen fiets gecontroleerd worden op de aanwezigheid van verlichting en reflector op pedalen, in wielen en achterop de fiets. Mocht een reflector ontbreken, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld het betreffende fietsonderdeel online aan te schaffen. Er zijn allerlei soorten reflectoren die online aangeschaft kunnen worden, zoals spaakreflectoren, pedaalreflectoren of een universele reflector die eenvoudig achterop de fiets kan worden bevestigd. Een fiets met reflector is verplicht en om een boete te voorkomen, kan maar beter aan alle eisen worden voldaan.

Ben je op zoek naar een goedkope fiets? Fietsenopfietsen.nl heeft een gevarieerd aanbod tegen scherpe internetprijzen! Voor 15:00 besteld, de volgende werkdag in huis!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting bij een besteding van minimaal € 100:

________________________________________________________________________________________