Moet je een kinderfiets tweedehands kopen of niet?

Je zoontje of dochtertje heeft een nieuwe fiets nodig en je vraagt je af of je weer een nieuwe kinderfiets aan zal schaffen. Je weet dat je ook een kinderfiets tweedehands kunt kopen en op die manier veel geld bespaart. Maar je voelt je wat onzeker. Als je een kinderfiets tweedehands aanschaft, is hij dan wel kwalitatief genoeg voor je kind in de groei? Van verschillende kanten hoor je andere verhalen, iets dat je twijfel alleen maar meer opjaagt. Begrijpelijk, want voor je kind wil je niets anders dan het beste. Bij de vraag of tweedehands fietsen geschikt zijn, kunnen we je gelukkig helpen, door goede en genuanceerde informatie aan te bieden.

KINDERFIETS TWEEDEHANDS KOPEN? JE BUDGET

Natuurlijk is een van de meest voorkomende redenen om een kinderfiets tweedehands aan te schaffen de omvang van je budget. Als je niet veel te besteden hebt, en ook nog eens andere kinderen hebt die aan het opgroeien zijn, dan kan een kinderfiets tweedehands kopen uitkomst bieden. Wel is het goed te beseffen dat een nieuwe fiets langer meegaat dan een tweedehandse, en het in die zin dus ook rendabel kan zijn voor een nieuwe fiets te kiezen. Schrik als je toch bij de tweedehands kinderfietsen gaat kijken niet van wat krasjes op het frame. Kinderen zijn vaak wild, en waarschijnlijk zitten die beschadigingen er bij een nieuwe fiets ook zo op. Maar natuurlijk vereist een kinderfiets tweedehands kopen wel enige aandacht. Er zijn vele punten waar je bij de aanschaf op zou kunnen letten.

KINDERFIETS TWEEDEHANDS KOPEN? WEES KRITISCH

Het is zeker mogelijk een goede kinderfiets tweedehands aan te schaffen. Waar het voornamelijk om gaat bij de keuze van wel of geen tweedehands kinderfietsen is de kwaliteit van de tweedehands fiets. Een kinderfiets tweedehands kopen betekent dus met een kritisch oog naar de aangeboden fietsen kijken. We zullen enkele aandachtspunten opsommen. 

  • Zadel: Let altijd op of het zadel van de fiets goed is, en niet teveel door de eerste fietsbezitter vervormd. Elk lichaam is anders, en dit kan het voor je eigen kind lastiger maken prettig op de fiets te rijden.
  • Frame: Kijk of de voorvork niet verbogen is, en het frame niet teveel roest bevat.
  • Spaken: Heel belangrijk bij een kinderfiets tweedehands kopen is checken of alle spaken wel goed vastzitten.
  • Wielen: Kijk even goed of er geen slag in het voor- of achterwiel zit door dit even rond te laten draaien. Verder is het belangrijk te kijken of de zijwieltjes niet teveel afgesleten zijn, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
  • Banden: Veel tweedehands kinderfietsen hebben nog erg goede banden, omdat er door een kind in de groei niet erg lang op is gereden. Toch is dit niet altijd het geval, check daarom of het profiel op de banden niet teveel is afgesleten.
  • De verlichting: Een kinderfiets tweedehands kopen, is extra aandacht besteden aan de veiligheid van je aanschaf. Controleer de verlichting op de fiets goed, en kijk in het geval van dynamo-verlichting of de bedrading nog in orde is.
  • Reflectoren: Last but not least is het bij tweedehands kinderfietsen belangrijk goed naar de reflectoren te kijken. Je wilt uiteraard dat je kind op een fiets rijdt waarop hij of zij in de avond goed zichtbaar is. Controleer ook altijd even of het achterspatbord nog helder wit is.

Als je al deze tips ter harte neemt, zal een kinderfiets tweedehands kopen een groot succes worden, waarbij je voor een goede prijs, een veilige sterke kinderfiets in huis haalt!