Lange afstand fietsen: gebruik onze tips

Het is mooi weer en je wil iets doen. Veel mensen pakken dan even de fiets om een stuk te fietsen. Lekker in de verfrissende buitenlucht en je kunt een blik werpen op de prachtige natuur. Het is dan ook heerlijk om een lange afstand te fietsen. Vergeet niet je fiets te controleren voordat je een fietstocht gaat maken. Staat het zadel wel op de goede hoogte en zijn de banden nog wel op spanning? Wat voor type fiets heb je eigenlijk nodig als je een lange afstand wil fietsen? Bekijk het antwoord op deze vragen in het volgende artikel.

Voordat je op pad gaat met de fiets is het belangrijk om een controle uit te voeren op de status van je fiets. Bij een lange afstand fietsen zijn bepaalde onderdelen namelijk essentieel. Denk hierbij aan de volgende punten:

1. De ketting

De ketting moet op voldoende spanning staan. Een slappe ketting kan namelijk van het tandwiel afschieten, waardoor je niet meer vooruit gaat als je met je voeten op de pedalen trapt. Daarnaast moet de ketting niet roestig zijn, omdat het hierdoor niet meer soepel werkt. Het is dan ook aan te raden om de ketting zo nu en dan in te smeren met vet, waardoor de ketting soepel blijft.

2. Het zadel

Het zadel moet een goede ondersteuning geven aan het zitoppervlak. Daarnaast is het prettig als het zadel een dempende werking heeft als je over hobbelige wegen rijdt. Een voorbeeld hiervan is een zadel met gelvulling of een zadel met vering. Hierdoor behoud je een comfortabele fietstocht. Het zadel moet ook op goede hoogte staan, anders kan de fietshouding verkeerd zijn. Een goede hoogte van het zadel is als de knie net niet gestrekt is als het pedaal op de laagste stand staat.

3. De bandenspanning

Voordat je gaat fietsen moet je altijd de bandenspanning controleren. Een lage bandenspanning zorgt namelijk voor meer weerstand, waardoor je zwaarder moet trappen. Hierdoor raak je sneller uitgeput, maar het is ook meer belastend voor je benen. Daarnaast zorgt een lage bandenspanning ervoor dat de banden sneller slijten. Dit betekent dat je eerder je banden moet vernieuwen.

Wat voor type fiets heb je nodig bij het fietsen van lange afstanden?

Bij het fietsen van lange afstanden is het een pré als je fiets versnellingen heeft. Hierdoor kun je altijd een juist traptempo aanhouden, ongeacht de weersinvloeden. Met wind tegen kun je een lage versnelling kiezen zodat je licht kunt trappen. Als je wind mee hebt kun je daarentegen de versnellingen hoger zetten. Hierdoor trap je zelfs op hoge snelheid rustig je benen rond. Heb je een stadsfiets met versnellingen? Dan kun je ook hier prima lange afstanden mee fietsen. 

Damesfiets met versnellingen     Lange afstand fietsen met herenfiets

        > bekijk de damesfietsen met versnellingen                              > bekijk de herenfietsen met versnellingen


Een fiets voor lange afstanden hoeft überhaupt niet duur te zijn. Zolang het zadel op de juiste hoogte staat, de ketting goed gespannen is en de banden op spanning zijn, kun je beginnen aan je lange fietstocht. Laat je niet afremmen door het feit dat je niet een fiets met versnellingen hebt. Stap op de fiets en ga er voor!

Waar zijn de mooie fietsroutes van Nederland?

Wil je een dagje fietsen, of wil je een heel weekend erop uittrekken? Als je mooie fietstochten wil maken door Nederland, dan kun je gebruikmaken van de volgende informatie.

- Als je een dag wil fietsen, dan kun je eens de duinen van Zandvoort opzoeken. Door het heuvelachtige landschap lijkt het net of je in Frankrijk fietst. Daarnaast ligt Zandvoort dichtbij Haarlem, waardoor je de fietsdag kunt combineren met een wandeling door de binnenstad van het pittoreske Haarlem.

- Als je een weekend weg wil om te fietsen dan kun je eens naar Terschelling gaan. Op Terschelling rijden bijna geen auto’s, dus er is weinig verkeer. Daarnaast is er prachtige natuur en zijn er fietspaden in overvloed. Hier vind je de favoriete fietsroutes van VVV Texel.

- Voor de sportieve fietsers is de Vaalserberg in Limburg natuurlijk een mooie uitdaging. Dit is de hoogste berg in Nederland met de top op 322 meter hoogte. Lukt het jou om naar boven te fietsen?