Fietsroute: de Lek- en Lingeroute

De Lek- en Lingeroute is een route van de ANWB, die je met de auto of motor kunt volgen. De route start in Gorinchem en loopt door de regio’s Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Het Groene Hart. Meer weten over deze route? Lees dan meer over de Lek- en Lingeroute op deze pagina.

De Lek- en Lingeroute: algemene informatie

De Lek- en Lingeroute is een auto- en motorroute die voornamelijk door oer-Hollands polderlandschap loopt. Volg je deze route, dan rijd je langs uitgestrekte weiden, grazende koeien, prachtige boerderijen en oude molens. Ook kom je door diverse kleine steden en gezellige dorpen, waar je even pauze kunt nemen om de benen te strekken, een kopje koffie te drinken of iets te eten.

Het eerste deel van de route is vrij breed: hier geniet je van prachtige uitzichten over onder andere de Lek. Het tweede deel van de route is wat intiemer. Hier zijn de wegen wat smaller en rijd je langs smallere rivieren, zoals Giessen en Linge. Ook passeer je hier enkele boomgaarden en oude boerderijen. Het tweede deel van de route kun je dan ook zeker romantisch noemen.

Fietsroute de Lek- en Lingeroute

De totale afstand van de Lek- en Lingeroute

De Lek- en Lingeroute van de ANWB is 115 kilometer lang. Je rijdt deze route ongeveer in twee uur tijd, maar je kunt er natuurlijk ook langer over doen. Door af en toe een omweg te nemen en ergens te stoppen om de benen te strekken, kun je er ook voor zorgen dat je drie uur over deze route doet.

De ANWB Lek- en Lingeroute downloaden voor je navigatiesysteem

De ANWB heeft een duidelijke kaart gemaakt van de Lek- en Lingeroute, die je kunt importeren in jouw navigatiesysteem. Op de website van de ANWB vind je de juiste bestanden om de route in jouw navigatiesysteem te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om de routebeschrijving van ANWB te printen, bijvoorbeeld als je geen navigatiesysteem hebt.

De ANWB Lek- en Lingeroute rijden: drie belangrijke veiligheidstips

Wil jij de Lek- en Lingeroute binnenkort rijden? Zorg er dan voor dat je deze route veilig kunt rijden. Wij geven je graag drie veiligheidstips voor deze route:

  • Kijk voor vertrek even hoe de route ongeveer loopt. Als je weet hoe de route ongeveer loopt, verdwaal je minder snel. Ook zorg je er op deze manier voor dat je niet bij ieder kruispunt, iedere bocht en iedere rotonde op de routebeschrijving hoeft te kijken waar je precies naartoe moet. Heb je de route een beetje in je hoofd zitten, dan kun je de route simpelweg veiliger rijden.
  • Neem de tijd voor de Lek- en Lingeroute. Niet alleen omdat je dan meer kunt genieten van de route, maar ook zeker omdat je de route dan veel veiliger kunt volgen. Het is niet alleen zonde om deze route te rijden als je haast hebt, maar dit kan bovendien gevaarlijk zijn.
  • Ga je deze route met de auto volgen? Neem dan een bijrijder mee. Terwijl jij aan het rijden bent, kan de bijrijder uitvogelen hoe de route precies loopt en je de juiste richting in wijzen. Zo voorkom je dat je twee dingen tegelijk moet doen: rijden en de route lezen.

Tot slot willen wij je aanraden deze route buiten de spits te rijden. In de spits kan het op bepaalde delen van de route vrij druk zijn. Dit is niet alleen zonde (in de drukte kun je minder genieten van de omgeving), maar het kan ook gevaarlijk zijn. Zeker als je de omgeving niet goed kent en tijdens het rijden ook nog kaart moet lezen, kan het rijden in de drukke spits gevaarlijk zijn. Rijd de route daarom liever buiten de ochtend- en avondspits, bijvoorbeeld in de middag of in het weekend.

> Nieuw in het assortiment: Popal cooper fietsen & Altec Dutch fietsen

Omafietsen

Altec Retro Transportfiets 28 inch - Grijs
Altec Retro Transportfiets 28 inch - Grijs
Waardering:
90%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 585,00 Vanaf € 525,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Maxima Moederfiets 28 inch 7V - Groen
Altec Maxima Moederfiets 28 inch 7V - Groen
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 549,00 Speciale prijs € 495,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Altec Roma Omafiets 28 inch - White
Waardering:
100%
Prijs (incl. btw)
Normale prijs € 289,00 Speciale prijs € 239,00
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*