Fietsroutes door het hele land: de LF-routes

Nederland is een echt fietsland. We gebruiken de fiets niet alleen om van A naar B te komen, maar ook om lekker te ontspannen in onze vrije tijd. Omdat zo veel Nederlanders iedere dag de fiets pakken, zijn er duizenden kilometers aan fietspaden aangelegd in ons land. Een groot deel van deze fietspaden, valt onder de zogeheten LF-routes. Meer over deze routes, lees je op deze pagina.

De LF-routes: een korte introductie

De afkorting ‘LF’ staat voor ‘Landelijke Fietsroute’. De LF-routes zijn tientallen fietsroutes die door het hele land lopen en die samen een netwerk van 4500 kilometer aan fietspaden vormen. Je kunt een LF-route fietsen als je enkele uren door wil brengen op de fiets, maar ook als je enkele dagen rond wil fietsen. Er zijn namelijk kortere LF-routes, maar de meeste LF-routes zijn lang en geschikt voor een meerdaagse fietsvakantie.

LF-routes

Voorbeelden van LF-routes

Er zijn ruim 30 LF-routes. We sommen niet alle LF-routes op in dit artikel, maar geven je wel enkele voorbeelden van Landelijke Fietsroutes:

 • De LF1 fietsroute, ook wel de Noordzeeroute genoemd. Deze route loopt van Den Helder naar Sluis en is 330 kilometer lang.
 • De LF2 fietsroute, ook wel de Stedenroute genoemd. Deze route loopt van Amsterdam naar de Belgische grens en is 200 kilometer lang.
 • De LF3 fietsroute, ook wel de Rietlandroute genoemd. Deze route loopt van Holwerd naar Kampen en is 170 kilometer lang. Let op: er zijn meerdere LF3 fietsroutes, namelijk de Hanzeroute en de Maasroute. Deze routes lopen in andere delen van het land, maar horen simpelweg bij dezelfde LF route.
 • De LF4 fietsroute, ook wel de Midden-Nederlandroute genoemd. Deze route loopt van Den Haag naar Enschede en is 300 kilometer lang.
 • De LF7 fietsroute, ook wel de Oeverlandroute genoemd. Deze route loopt van Schoorl naar Maastricht en is 385 kilometer lang.
 • De LF11 fietsroute, ook wel de Prinsenroute genoemd. Deze route loopt van Den Haag naar Breda en is 125 kilometer lang.
 • De LF16 fietsroute, ook wel de Vechtdalroute genoemd. Deze route loopt van Zwolle naar het Duitse Darfeld en is 230 kilometer lang.
 • De LF19 fietsroute. Deze fietsroute loopt van Deventer naar Holten en is 35 kilometer lang.
 • De LF23 fietsroute. Deze fietsroute loopt van Kampen naar Amsterdam en is 115 kilometer lang.

De kortste LF route is 30 kilometer lang en de langste LF route is 1300 kilometer lang. De meeste routes lopen enkel door Nederland, maar er zijn ook routes die in België of Duitsland eindigen. Door het grote aanbod LF routes, vind je altijd wel een route die bij jouw wensen en verwachtingen aansluit.

Waarom een LF-route fietsen?

De LF routes zijn erg populair en dit is niet voor niets. Er zijn namelijk diverse voordelen verbonden aan het volgen van een Landelijke Fietsroute:

 • De routes hebben stuk voor stuk goede bewegwijzering.
 • De routes worden duidelijk beschreven.
 • De routes laten je de mooiste stukjes land van een bepaald gebied zien.

Wil jij een LF route fietsen? Bekijk dan alle LF routes en je vindt vanzelf een route die jij wil volgen.

> Op zoek naar een leuke fiets voor jongens of fiets voor meisjes? Klik op een van de links.