De LF-routes in Nederland

LF-routes zijn Landelijke Fietsroutes. Het Fietsplatform zette in 1989 de eerste LF-route uit. Inmiddels ligt er in Nederland een netwerk van 4.500 kilometer Landelijke Fietsroutes. Het zijn langeafstandsfietsroutes. Deze fietsroutes zijn ideaal meerdaagse trektochten en fietsvakanties. Het landelijke netwerk van fietsroutes heeft een duidelijke routemarkering. Er is gekozen voor goed herkenbare groene standaard bordjes, met op ieder bordje vermelding van het LF-routenummer en de routenaam. Zo staat op een bordje bijvoorbeeld vermeld LF1a en Noordzee route. Deze bewegwijzering is in het hele LF-netwerk in twee richtingen aangebracht.

Ontwikkeling van de LF-routes

De LF-fietsroutes zijn er gekomen dankzij het werk van het Fietsplatform. Deze organisatie heeft de LF-routes ontwikkeld en uitgezet. Na het uitzetten van de eerste route in 1989 werd er ieder jaar een nieuwe route toegevoegd. Vrijwilligers werden ingeschakeld om een kaart van het netwerk te maken. Tien jaar na de start van het netwerk werden de bestaande routes kritisch bekeken en zo mogelijk verbeterd.

Synchronisatie van LF-netwerk met knooppuntroutes

In Nederland zijn ook knooppuntroutes uitgezet. Deze knooppuntroutes zijn ideaal voor fietsers die een dagtocht willen maken. Besloten werd om de bewegwijzering van beide routes te synchroniseren. Dat werd gedaan door op alle dragers waarop een LF-knooppunt was aangebracht een route- of knooppuntbord van de knooppuntroute aan te brengen, en door op alle dragers waarop een route- of knooppuntbord is aangebracht ook een LF-knooppunt aan te brengen.

Besloten werd om de LF-routeborden in principe boven de boren van de knooppuntroute te plaatsens. Tevens werd besloten dat de rijrichting, die wordt aangegeven door een groene pijl, op beide borden gelijk diende te zijn. De beide borden zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Op het LF routebord staat het LF-routenummer en de routenummer vermeld, terwijl op het bord van een knooppuntroute een cirkel met daarin het nummer van het knooppunt is vermeld.

Door deze synchronisatie sluiten beide netwerken goed op elkaar aan. Maak je als fietser gebruik van het LF-netwerk? Dan kun je probleemloos overstappen op een knooppuntroute.

> De Popal fiets: Vandaag vóór 13:00 uur besteld = morgen in huis!

Verschillende LF-routes

Met de LF-routes fiets je in Nederland door bossen, langs uitgestrekte hei, over de Veluwe, door de stad of langs de kust. Dit uitgebreide netwerk brengt de fietser bijna overal. In alle provincies zijn deze LF-routes te vinden. Deze routes verschillen in lengte. De kortste route LF-route, LF 5 ThornRoermond, heeft een lengte van 30 kilometer, terwijl de langste route, LF9 Breda Bad-Nieuweschans, een lengte heeft van 455 kilometer.

Enkele voorbeelden van LF-routes: LF3 Maasroute (250 km, van Arnhem naar Maastricht), LF 12 Maas en vestingroute (235 kilometer, van Hoek van Holland naar Nijmegen), LF 17 (60 kilometer, van Gorinchem naar Wijk bij Duurstede).

Er zijn ook themaroutes uitgezet. Deze routes zijn samengesteld uit delen van bestaande LF routes. Een voorbeeld is de 400 kilometer lange Zuiderzeeroute. Deze Zuiderzeeroute is opgebouwd uit delen van de LF-routes LF 21 (Amsterdam-Afsluitdijk), LF 22 (Afsluitdijk-Kampen) en LF 23 (KampenAmsterdam).

> Verzending = gratis op het gehele assortiment opafietsen!

Lange afstand Fietsroutes in fietsroutes in Vlaanderen

De LF-routes in Vlaanderen zijn ook bewegwijzerd in twee richtingen. In Vlaanderen worden dezelfde rechthoekige bordjes met groen opschrift gebruikt.

Ook interessant: De fietsroute naar Parijs!