Welke soort fiets past het beste bij mij

Een fiets kiezen lijkt eenvoudiger dan het is. Tegenwoordig is er een zeer divers aanbod aan fietsen. Denk hierbij aan mountainbikes, transportfietsen en elektrische fietsen. De fietskeus is hierdoor moeilijk te maken. Veel mensen weten niet welke fiets het beste bij hun past. De grote vraag is dan ook: welke fiets past bij mij? Lees het volgende stuk over het beste fietsadvies.

Ik zoek een fiets > hoe kies ik de juiste fiets?

Door alle verschillende soorten fietsen is het belangrijk dat je een fiets kiest die goed bij je past. De juiste fiets kan gekozen worden door een belangrijke vraag aan jezelf te stellen: “Waar wil ik de fiets voor gebruiken?”.

Wil je de fiets gebruiken om boodschappen te doen of wil je de kinderen naar school brengen op de fiets? Dan zijn de volgende fietsen een verstandige keuze:

- Transportfiets
- Mamafiets / moederfiets
- Stadsfiets / omafiets

Omafietsen met voorrek

Deze fietsen zijn erg stevig gebouwd, zodat er veel bagage op kan worden vervoerd. Ook zijn deze fietsen vaak voorzien van een voordrager en een bagagedrager, zodat bagage niet in de handen gehouden hoeft te worden tijdens het fietsen. Daarnaast is er vaak extra ruimte op deze fietsen om een kinderzitje te plaatsen. Een goede fiets voor recreatief gebruik dus!

Hou je ervan om mooie lange fietstochten te maken of wil je met de fiets op vakantie? Dan is een andere fiets een betere keuze voor je. Hiervoor kun je het beste een keuze maken uit de volgende fietsen:

- Trekking fiets
- Elektrische fiets (e-bike)

Een trekking fiets beschikt vaak over meerdere versnellingen, zodat je altijd een rustig traptempo kunt aanhouden. Zelfs als je tegen de wind in fietst of als je over een heuvel rijdt kun je rustig blijven trappen. Ook zijn bij deze fietsen vaak zowel het zadel als het stuur in hoogte verstelbaar. Hierdoor kun je jouw ideale zitpositie kiezen voor het hoogst mogelijke comfort.

Een elektrische fiets is ook een goede keuze als je lange fietstochten wilt maken. De elektrische motor in de fiets biedt hulp bij het trappen op de pedalen, waardoor je eenvoudiger lange stukken kunt fietsen. De elektrische motors hebben vaak een actieradius van ongeveer 80 kilometer. Hierdoor kun je lange fietstochten maken voordat de motor moet worden opgeladen.

Als laatst blijven de sportieve fietsers over die een fiets veelal gebruiken om op hoge snelheid te rijden of om off-road te kunnen rijden. Hiervoor zijn de volgende fietsen geschikt:

- Mountainbike (off-road)
- Fixed Gear
- Racefiets

Deze fietsen zijn vaak gemaakt van lichte materialen, zodat je eenvoudig op hoge snelheid kunt fietsen. Ook is het design van de fiets erg sportief, waardoor je in een positie zit waarmee je zo min mogelijk invloed van de wind hebt. Een mountainbike is een zeer geschikte fiets voor off-road gebruik. Dit komt door de vele versnellingen en de voorvork, die meestal verend is uitgevoerd.

Veel fietsen voor veel verschillende type rijders. Het is daarom belangrijk een fiets te kiezen die bij je past. Een fiets kiezen doe je dus niet zomaar!

Damesfietsen

Altec Dutch Transportfiets 28 inch N3 - Mat Zwart 2021
Altec Dutch Transportfiets 28 inch N3 - Mat Zwart 2021
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,- Speciale prijs  369,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets 3V 28 inch - Petrol Blue
Popal Daily Dutch Basic+ Damesfiets 3V 28 inch - Petrol Blue
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  569,- Vanaf  529,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Mint Groen
Altec Urban Transportfiets 28 inch - Mint Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  329,- Vanaf  289,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Soorten fiets: wat is een goede fiets?

Met zoveel verschillende fietsen moet er wel een fiets tussen zitten die goed bij jou past. Ga altijd voor je eigen keuze fiets en laat je niet ompraten door anderen. Hieronder een kort rijtje van fietsen met voordelen en nadelen:

Transportfiets
+ Het voordeel van een transportfiets is dat de fiets beschikt over veel bagageruimte. Daarnaast zijn transportfietsen erg stevig, zodat bijna alles op deze fiets kan worden vervoerd.

- Het nadeel van een transportfiets is dat je niet makkelijk op hoge snelheid kunt fietsen. Goed om te weten is dat je naar het materiaal van het frame moet kijken voordat je een transportfiets aanschaft. Een aluminium frame is lichter dan een stalen frame, waardoor je gemakkelijker kunt optrekken en op snelheid kunt fietsen.

Transportfiets - soort fiets kiezen

Elektrische fiets
+ Een elektrische fiets is ideaal voor het fietsen van lange afstanden. Ook zijn elektrische fietsen perfect voor senioren. De elektrische motor biedt namelijk hulp zodat je kunt fietsen met minimale inspanning.

- Een nadeel van een elektrische fiets is dat het een flinke investering is. De prijs van e-bikes is namelijk fors hoger dan een ‘normale’ fiets. Een belangrijk punt om naar te kijken voor de aankoop van een elektrische fiets is de actieradius van de elektrische motor. De actieradius van een e-bike kan flink variëren.

Mamafiets
+ Een groot voordeel van een mamafiets (ook wel moederfiets genoemd) is dat de fiets een lage instap heeft. Hierdoor kun je eenvoudig op- en afstappen. Daarnaast biedt een mamafiets extra ruimte, zodat eenvoudig een kinderzitje kan worden geplaatst.

- Het niet eenvoudig op hoge snelheid kunnen fietsen kan worden gezien als nadeel van de moederfiets. Een aandachtspunt voor het aanschaffen van een mamafiets is of de fiets versnellingen heeft. Een mamafiets met versnellingen zorgt ervoor dat je eenvoudiger uit stilstand kunt optrekken als je met je kind op de fiets zit.

Omafiets

+ Door het design van het frame kun je makkelijk op- en afstappen. Door het hoge stuur zit je bij een omafiets rechtop, waardoor je comfortabel kunt fietsen.

-  Het nadeel van de meeste omafietsen is dat de fietsen niet over versnellingen beschikken. Wil je wel versnellingen op de fiets? Dan is het aan te raden om eerst goed naar de specificaties te kijken bij een omafiets.

Damesfiets

+ Een damesfiets heeft als voordeel dat je eenvoudig kunt opstappen en afstappen. Dit komt door het lage frame, waardoor de damesfietsen ook vaak door heren worden gekocht. Daarnaast zijn er zeer veel damesfietsen op de markt, waardoor de keuze enorm is! Wil je een voordrager, versnellingen of jasbeschermers? Alles is mogelijk.

- Voor kinderen en vrouwen zijn de fietsen te hoog. Een damesfiets is makkelijker door een ander te gebruiken dan een herenfiets.

Herenfiets

+ Herenfietsen zijn erg stevig gebouwd door het driehoekige frame. Hierdoor kun je eenvoudig spullen en kinderen vervoeren op de fiets. Een ander voordeel is dat herenfietsen vaak hoog zijn, waardoor je op de trappers kunt trappen met een gestrekt been.

-  Het nadeel van de meeste omafietsen is dat de fietsen niet over versnellingen beschikken. Wil je wel versnellingen op de fiets? Dan is het aan te raden om eerst goed naar de specificaties te kijken bij een omafiets.

Mountainbike
+ Mountainbikes beschikken doorgaans over veel versnellingen, waardoor je eenvoudig over ieder type ondergrond kunt fietsen. Ook is vaak de voorvork verend uitgevoerd, zodat je zonder problemen over hobbelige wegen kunt rijden. In sommige gevallen is zelf het hele frame verend uitgevoerd.

- Het nadeel van een mountainbike is dat je geen ruimte hebt om spullen op te vervoeren. Kijk goed voor aankoop van een mountainbike daarom goed welke onderdelen van de fiets verend zijn uitgevoerd.

Herenfietsen

Spirit Strong Man 3V Mat-Zwart
Spirit Strong Man 3V Mat-Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  429,- Aanbiedingsprijs  359,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Altec Verona Herenfiets 28 inch N7 - Grijs
Altec Verona Herenfiets 28 inch N7 - Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,- Vanaf  329,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Valenti Heren Zwart
Spirit Valenti Heren Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  399,- Aanbiedingsprijs  349,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Wat zijn goede fietsmerken (noem Popal / Altec etc.)

Online zijn er tal van fietsmerken te vinden. Ik hoor je al denken: Hoe kies ik een fiets? Wat is een goed merk en waar baseer ik mijn keuze op? Hieronder een lijstje van fietsmerken met een stukje achtergrondinformatie:

1. Popal
Popal fietsen zijn er in alle soorten en maten. Het assortiment is namelijk erg breed. Hierdoor is er veel keuze bij dit fietsenmerk. Het belangrijkste wat Popal wil communiceren is dat zij hoge kwaliteit bieden voor een lage prijs. Met name de kinderfietsen van Popal zijn erg populair. Kijk eens naar de Popal Cooper, Popal Little Miss of Popal Lola bijvoorbeeld!

Popal fietsen

2. Altec
Ook Altec heeft een zeer groot aanbod aan fietsen. Net als Popal fietsen zijn ook Altec fietsen van uitstekende kwaliteit. De fietsen hebben een moderne uitstraling en zijn zeer scherp geprijsd. Ook heeft Altec fietsen met een retro uitstraling, maar met de moderne technieken van tegenwoordig. Neem eens een kijkje in het aanbod van Altec fietsen en let dan vooral op de Altec Classic, Altec Dutch en Altec Urban fietsen.

Altec fiets - wat voor fietsmerken zijn er

3. Spirit
Spirit fietsen zijn betrouwbaar en robuust. Zowel kinderen als volwassen kunnen hier een mooie fiets uitkiezen. Spirit verkoopt namelijk fietsen voor volwassenen en kinderen. De kwaliteit is altijd hoog en de prijs is altijd scherp. Wat wil je nog meer?! Bekende fietsen van Spirit zijn de Spirit Cargo en Spirit Cruiser.

Spirit fiets - fietsmerk

4. Volare
Als je op zoek bent naar een betaalbare kinderfiets met mooie prints, dan is een Volare fiets een uitstekende keuze. Zo verkoop Volare fietsen met een Batman, Spiderman of Disney print. Door deze leuke prints willen kinderen niets liever dan fietsen op hun nieuwe fiets. Daarnaast zijn ook de prijzen bij Volare altijd zeer scherp!

Volare fietsen - fietsmerk

Waar kan je een fiets kopen?

Na al deze informatie denk je misschien: ‘Ik wil een fiets kopen’. Maar waar kan je het best een fiets kopen? Je kan een fiets kopen bij een fietsenwinkel. Dit heeft als voordeel dat je de fiets in het echt kunt zien. Je kan er even op zitten om te kijken of de fiets geschikt is voor jou.

Echter zit er ook een nadeel aan het kopen van een fiets in een fietsenwinkel. De fietsen die je hier koopt zijn namelijk over het algemeen duurder dan fietsen die je online koopt. Online zijn vaak bundels te koop waar je mooie kortingen op kunt krijgen. Wil je geld besparen? Koop dan een fiets online! Daarnaast is er nog een groot voordeel van een online aanbieder van fietsen. Online is het aanbod vaak groter dan in een winkel. Je kunt hierdoor jouw gewenste fiets met veel andere fietsen vergelijken om te kijken of je de beste keuze hebt gemaakt. Ook kun je een fiets vanuit je eigen huis op ieder gewenst moment bestellen. De fiets wordt vervolgens bij je thuis afgeleverd, zodat je de deur helemaal niet meer uit hoeft voor het kopen van een fiets.

De voordelen van een online fietsenaanbieder op een rij:

- Goedkoper
- Groter aanbod
- Op ieder gewenst moment bestellen

Neem voordat je denkt “Ik ga een fiets bestellen” nog eens goed alle bovenstaande punten door, zodat je een juiste keuze kunt maken. Neem vooral je tijd bij het maken van je keuze!