Tips voor het kopen van een loopfiets

Wil je een loopfiets kopen voor jouw zoon of dochter? Dan wil je natuurlijk wel een goede fiets in huis halen. Wij helpen je graag met de aanschaf van een goede loopfiets. Dit doen we door je enkele tips te geven voor het kopen van een goede loopfiets. Met de tips in dit artikel koop jij gegarandeerd een goede fiets voor je kind.

Tip 1: kies de juiste maat

Loopfietsen worden in verschillende maten verkocht. Is je kind 1 jaar oud? Dan heeft hij of zij een andere loopfiets nodig dan de buurjongen van 3. Koop je een te grote loopfiets voor je kind, dan kan dit gevaarlijk zijn. Koop je een te kleine loopfiets, dan kan je kind hier niet comfortabel op rondrijden.

Houd de volgende richtlijnen aan bij het bepalen van de fietsmaat:

  • 1 jaar oud: een zadelhoogte van 20 tot 28 centimeter.
  • 1,5 jaar oud: een zadelhoogte van 23 tot 28 centimeter.
  • 2 jaar oud: een zadelhoogte van 28 tot 33 centimeter.
  • 2,5 jaar oud: een zadelhoogte van 34 tot 37 centimeter.
  • 3 jaar oud: een zadelhoogte van 38 tot 45 centimeter.

Tip 2: kies voor een frame met lage instap

De meeste loopfietsen hebben een frame met lage instap. Wij raden je aan actief op zoek te gaan naar een loopfiets met een laag frame. Geef je jouw kind een loopfiets met lage instap, dan is het namelijk veel gemakkelijker en bovendien veiliger om zelfstandig op de loopfiets te stappen.

Tip 3: koop een verstelbare loopfiets

Zoals we allen weten, groeien kinderen ontzettend snel. Wil je dat jouw zoon of dochter zijn of haar gloednieuwe loopfiets langere tijd kan gebruiken? Koop dan een verstelbare loopfiets. Kies idealiter voor een loopfiets die je op twee manieren kan vertellen, namelijk door het stuur te verhogen en door het zadel te verhogen. Deze loopfiets gaat het langst mee.

Tips voor het kopen van een loopfiets

Let op: koop je een loopfiets waarvan enkel het zadel in hoogte verstelbaar is? Dan verslechtert de geometrie van de fiets als je het zadel inderdaad verhoogt. Dit maakt het fietsen voor je kind niet gemakkelijker en bovendien niet veiliger.

Tip 4: kies voor een veilig stuur

Wij raden je aan een loopfiets met veiligheidsgrepen aan het stuur te kopen. Ook een loopfiets met dikke stuurbekleding is een goede investering. Veiligheidsgrepen en een dikke stuurbekleding zorgen namelijk voor extra bescherming bij een valpartij. Dit voorkomt verwondingen.

> Bekijk ook eens onze hoverboards: Verzending = gratis!

Tip 5: kies niet meteen voor een rem

Sommige loopfietsen hebben een rem. Het lijkt misschien veilig om je kind een loopfiets met rem te geven, maar in de praktijk is gebleken dat de allerjongste kinderen de rem op een loopfiets nog niet kunnen gebruiken. Alleen als je kind wat ouder is, is het nuttig om een loopfiets met rem te kopen.

Heeft jouw kind een loopfiets met rem? Blijf hem of haar dan goed in de gaten houden. Een rem biedt niet altijd volledige veiligheid bij het fietsen, zeker niet bij een helling. Als ouder speel je ook een belangrijke rol in de veiligheid op de weg.

Spirit transporter omafiets 28 inchPopal Cooper kinderfietsPopal Black fighter 14 inch

Lees ook onze tips voor het kopen van een vouwfiets!