Een fiets huren: waar moet je op letten?

Ben je niet in het bezit van een fietsendrager, dan is het lastig om je eigen fiets mee te nemen tijdens een dagje weg. Wil je in een andere omgeving fietsen, dan zit er niets anders op dan een fiets te huren bij een lokale fietsenverhuurwinkel. Maar waar moet je precies op letten bij de huur van een fiets. Wij geven uitleg.

Een fiets huren waar moet je op letten

Zijn alle fietsonderdelen in orde?

Zeker als je een lange fietstocht gaat maken, is het belangrijk dat je een kwalitatief hoogwaardige fiets mee kunt nemen. Als je een fiets gaat huren, controleer je altijd de volgende zaken:

  • Zijn de banden goed opgepompt? Zien de banden er netjes uit?
  • Staat het stuur recht?
  • Is de bagagedrager van de fiets stevig genoeg voor mijn bagage?
  • Werken de lichten van de fiets? Zitten er reflectoren op de fiets?
  • Werken de trappers van de fiets goed? Zitten er geen haperingen in de bewegingen van de trappers?
  • Doet de bel van de fiets het?

De maat van de fiets

Zijn alle fietsonderdelen in orde? Dan test je de fiets ter plekke even uit. Dan weet je gelijk of je de juiste maat fiets te pakken hebt. Het verhuurbedrijf weet precies welke framemaat bij jouw lengte hoort. Krijg je een bepaalde fiets, dan controleer je wel altijd even of deze fiets ook echt lekker rijdt. Misschien moet het stuur nog wat omhoog of omlaag of moet het zadel versteld worden. Hier kom je alleen achter als je even een rondje fietst.

Het aantal versnellingen op de fiets

In bepaalde gebieden, zeker in het buitenland, kun je echt niet zonder versnellingen. Ga je in een bergachtig gebied fietsen, dan neem je altijd een huurfiets met minimaal zeven versnellingen mee. In een vlakke omgeving is een fiets met minder dan zeven versnellingen ook prima.

> Toch een fiets kopen in plaats van huren? Dan kun je wellicht een goedkope damesfietsen of een Goedkope herenfiets kopen!

De accessoires van de fiets

Tot slot kijk je wat voor accessoires een fiets heeft. Zit er bijvoorbeeld een houder op waar je jouw waterflesje of bidon in kunt zetten? Zitten er elastieken op de bagagedrager, waar je jouw bagage onder kunt doen? Zit er een pomp bij de fiets, die je kunt gebruiken om de banden op ieder gewenst moment op te pompen? Deze zaken zijn geen must, maar dit soort accessoires zijn wel handig om bij je te hebben tijdens een langere fietstocht.

Een fietsroute afleggen met je gehuurde fiets? Bekijk dan eens de aspergefietstocht Grubbenvorst!