10 fietsroutes in de provincie Utrecht

In het hart van Nederland ligt de provincie Utrecht. Met zijn gelijknamige hoofdstad is Utrecht de kleinste provincie van het land naar oppervlakte. Maar schoonheid schuilt soms in een klein hoekje, en dat is in Utrecht niet anders. De provincie bied prachtige fietsroutes langs waterlopen, Nationale Parken, prachtige polders en weidse uitzichten die je als fervent fietser zeker moet gezien hebben. Hieronder alvast tien routes met de fiets doorheen Utrecht die je niet mag missen!

Rol door de polders:

Deze route vertrekt in Kamerik, naar Zegveld en Meije, je kunt kiezen voor 31 kilometer of 41 kilometer. Een rit die aan te raden is voor vogelliefhebbers. Vermits je langs de polders en verschillende waterloopjes passeert zie je hoe rijk Nederland is aan weide- en watervogels. Je passeert Vlietsloot, waar je een veer moet nemen om aan de overkant van een watertje te komen. Van hieruit rij je richting Meijdrecht om zo terug te keren naar Kamerik.

Ontdek de sporen op de heuvelrug:

Een heerlijke fietsroute van ongeveer 59 kilometer die je langs de Utrechtse Heuvelrug voert en start in Driebergen-Rijsenburg. Denk hier vooral aan bossen, gezellige, historische dorpjes, veel groen, af en toe wat schaduw en toch ruim 500 hoogtemeters. Je rijdt richting Doorn en Amerongen. Duik van hieruit de bossen in terwijl je omhoog rijdt richting Overberg. Vervolgens blijf je in het groen richting Maarn en rij je zo terug naar je startpunt.

Vuursche Dreef:

Start aan het station van Baarn aan deze heerlijke fietsrit van 39 kilometer lang. Ga via het bos richting Kasteel Groeneveld en rij via het Wasmeer naar de Hoorneboegse Heide. Bezoek Paleis Soesdijk en keer terug via het Baarnse Bos. Een rit vol afwisseling en veel groen!

Fortenroute rondom Utrecht:

Een route van 33 kilometer die je voldoende tijd geeft om af en toe je fiets aan de kant te zetten om de kastelen en forten rondom Utrecht te bezoeken. Start in Stichtse Vecht en ontdek als eerst het fort Vechten en rij de route af langs de kastelen van de oude verdedigingslijn van waaruit de Nederlanden beschermd werden. Vervolgens fiets je richting De Bilt en op je terugweg naar Utrecht passeer je als laatste van een uitgebreide reeks forten het fort Voordorp.

> Over een aantal jaar deze routes met uw kinderen fietsen? Koop dan nu een houten loopfiets om ze te laten wennen aan de fiets!

Vlinderdorp Houten:

Start aan het speelbos "Nieuw Wulven" in Houten voor deze fietstocht van 41 kilometer. Geniet van de watervilla's en de bloesems van de fruitbomen op je route richting Schalwijk. Rij langs het Elpad het Verdronken Bos in. Van hieruit rij je richting de Lek, waar het heerlijk rijden is langs het water. Vervolgens rij je richting Oud-Wulven om weer naar je startpunt te rijden.

Rondje Rhenen:

50 kilometer fietsen rond het stadje Rhenen dat onder de stad Utrecht ligt. Rij langs de Neder-Rijn de Neder-Betuwe in. De regio waar heerlijke fruitbomen het zicht bepalen. In de lente ruik je de bloesems en in de herfst kun je misschien wel proeven van al dat lekkers. Je passeert een stukje door de Plantage Willem III, een prachtig groen gebied dat je blijft volgen om weer richting Rhenen af te zakken.

Stuif door bos, polder en duin:

Het startpunt van deze 51 kilometer durende fietsroute is Restaurant Oud Leusden (in Leusden). Deze rit brengt je langs landgoed Soesterberg en de Soester Duinen. Tijdens deze route rij je een tijdje over een oude spoorwegravijn. Passeer Baarn en rij door naar het prachtige poldergebied en de molen De Windhond, hou rekening met wat reliëf tijdens deze routes, af en toe krijg je een klimmetje.

Fietsen rondom Driebergen:

Een gezellige fietsroute van ongeveer 30 kilometer brengt je een stukje langs de Utrechtse Heuvelrug. Je fietst langs de twee ecoducten in de streek en door de bossen naast het militair oefendomein. Je blijft tijdens de gehele rit in het Nationaal Park van de Utrechtse Heuvelrug. Indien 30 kilometer iets te weinig is voor jou kun er dus makkelijk nog een paar kilometertjes aan breien vermits je hier eeuwig kunt verdwalen in dit prachtige Nationale Park.

Ruim rond Maarn:

Start je rit aan het station van Maarn richting Scherpenzeel, deze route gaat dus over twee provincies heen. De 47 kilometer lange rit brengt je langs de Gelderse Vallei en rij via Voskuilen naar het landgoed Den Treek. Keer via de Kaapsche Bossen terug naar Maarn. Niet de meest groene route van de streek maar wel een divers landschap.

Vier Seizoenen:

Een fietsrit van 32 kilometer in de Vechtstreek. Rij langs de statige kastelen, landhuizen en prachtig aangelegde tuinen langs de rivier de Vecht. Je passeert langs Woerden en komt zo terecht aan de polder Kockengen. Je vervolledigt je tocht via de Leidsche Rein om zo terug te keren naar Kromwijk en Woerden. Ontdek eens een andere kant van de Vechtstreek!

> Bekijk onze goedkope jongensfietsen: vandaag besteld, morgen in huis!

 

Lees ook: De 10 mooiste fietsroutes van Noord-Brabant!