5 prachtige fietsroutes in de Achterhoek die je niet mag missen

De Achterhoek is ongetwijfeld één van de mooiste fietsregio's in Nederland. Na elke bocht heb je er een prachtig natuurtafereel of pittoreske huisjes die als het ware een adembenemend decor vormen. Dankzij de volgende fietsroutes kan je méér halen uit je verblijf in de Achterhoek, één van de mooiste streken van Gelderland!

1. Op de fiets, langs Lathum

Lathum is dan misschien niet zo groot, het gebied was in de 12e eeuw al bezit van een landheer. Vanaf de 15e eeuw werd het Huis van Lathum bewoon door heren maar na de Tweede Wereldoorlog bleef er haast niets meer van over. Het 13e eeuwse kerkje is er één van de mooiste bezienswaardigheden en wordt ook wel de blauwe klokkentoren genoemd. Als je wel houdt van de Nederlandse geschiedenis dan is deze route zeker aan te raden!

2. Met de fiets door het Rijk van Nijmegen

Nijmegen werd in het jaar 1230 een zogenaamde vrijstad met zijn eigen stadsrechten. Dit betekent dat er geen heer was om de plak te zwaaien, maar dat de stad deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk en dus een soort ministaat was. De stad kwam 17 jaar later echter onder het bewind van het Hertogdom Gelre. Beuningen is eveneens een stad die je langs deze route kan bezichtigen. Vroeger was het een Romeinse vestiging en dat wordt duidelijk door de talloze archeologische vondsten in de regio. Het dorp kampt vaak met overstromingen maar bij nieuwbouwwoningen wordt daar handig gebruik van gemaakt om wonen en water te combineren. Ook Ewijk is het bezoeken waard, waar je kan fietsen langs de oude toren in het stadscentrum, of het slot Doddendael kan bezichtigen vanop de fiets.

3. De fietsroute langs Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Net boven Beesd kan je aangenaam fietsen in het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, dat initieel deel uitmaakte van een Nortbertijner abdij. Deze werd in de 12e eeuw gesticht en kampte vaak met overstromingen, waardoor de boerderijen hoger aangelegd moesten worden. Daarbij werd het rijke klooster vaak door andere partijen geplunderd. De ideale plaats als je tijdens de fietstocht een stukje geschiedenis wil opsnuiven!

> Popal omafiets kopen: Vandaag voor 15u besteld, morgen in huis!

4. Genieten van een fietstocht in het Rivierenland en de Utrechtse Heuvelrug

Deze route leidt je doorheen het Rivierenland en een klein stuk Heuvelrug. Je kan er de Grebbeberg bezichtigen, waar de slag om de Grebbeberg heeft plaatsgevonden in het jaar 1940. Achter de heuvel gaat het gebied over in de Gelderse Vallei, die vooral gekenmerkt wordt door de talloze heuvels, vanwaar je de Galgenberg kan zien.

5. Met de fiets lang Veluwezoom en Rhederlaag

Deze route biedt heel wat afwisseling voor fanatieke fietsers. Zo passeer je de stad Doesburg, een eeuwenoude vestigingsplaats, waarna je de IJssel te zien krijgt met zijn 150 bekende Rijksmonumenten. Je kan doorheen het Nationaal Park de Veluwezoom fietsen, een enorm 5000 hectare groot natuurgebied dat deel uitmaakt van de Natuurmonumenten. In plaatsjes zoals Rheden en Lathum kan je vervolgens een keer van de fiets stappen en het prachtige uitzicht bewonderen!

> Fiets kopen voor deze prachtige routes? Bekijk snel alle Popal fietsen!

Lees ook: De mooiste fietsroutes langs de Zuiderzee!