5 mooiste fietsroutes in Leiden

De stad Leiden, ontstaan waar de Oude en de Nieuwe Rijn samen vloeien, is nog steeds een stad omgeven door water. Wie hier als fervent fietser komt zal zeker voldoende routes vinden om zich volledig op uit te leven. Ondanks het relatief verstedelijkt gebied zijn hier voldoende oasen van rust waar water- en weidevogels hun nest bouwen en de natuur zijn vrije gang blijft gaan. Hieronder de vijf mooiste fetsroutes in en rond Leiden die je zeker niet mag missen.

1. Rondje Kagerplassen

Deze route van 24 kilometer toont één van de mooiste schatten van de regio, namelijk de Kagerplassen. Een uitgebreid netwerk van veenplassen waar reeds sinds jaar en dag watersporten worden op beoefend en populair is bij alle soorten bezoekers, van fietsers tot wandelaars, windsurfers en zwemmers. Via het Noorderkwartier in Leiden bereik je al snel 't Joppe, de eerste van de plassen. Verder rij je kangs Zevenhuizen naar Kaag en aan de andere kant van de Kagerplassen keer je terug naar je startpunt.

2. Duinroute bij Katwijk

Ten westen van Leiden is de prachtige duinroute bij Katwijk te volgen voor fietsers die houden van zee en duinen. De route is 22 kilometer lang en brengt je van Katwijk naar Wassenaar doorheen de duinen. Tijdens je route passeer je onder meer langs Valkenburg dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Hou ook halt aan een leuk strandpaviljoen om de beleving compleet te maken. Via het Valkenburgse Meer fiets je Leiden weer binnen. Wie langere ritten zoekt kan deze rit perfect combineren met de hierboven beschreven route, er zijn geen overlappingen.

3. Fietsen door Leiden

Een mooie fietsroute van 30 kilometer leert je de stad Leiden en zijn groene omgeving wat beter kennen. Je start pal in het centrum aan de Havenwijk en van nhieruit rij je richting Raadsherenbuurt waar je ook de mooie molen van Oegstgeest kunt bewonderen. Van hieruit rij je richting Oegstgeest zelf en boven Valkenburg neem je de route door de duinen richting Wassenaar. Via het Valkenburgse Meer rij je langs de Vreewijk Leiden weer binnen. Een tocht vol afwisseling voor wie houdt van de drukte maar ook graag in natuur vertoeft.

> Jongensfietsen kopen: tot 40% korting en gratis verzending!

4. Leiderdorproute

Vanuit centrum Leiden gaat een fietsroute van 45 kilometer die aan te raden is voor vogelspotters of -liefhebbers. Je start aan de Pieterswijk en rijdt richting de Zeeheldenbuurt en van hieruit Leiderdorp binnen. Zoek van hieruit de Doeshaven op en volg de oevers van de Does die midden in de weidevelden terechtkomt. Via de Doespolderweg kom je aan de andere kant, verdwaal hier in de prachtige weidse omgeving alvorens terug te keren naar het centrum van Leiden.

5. Vanuit de Duinen naar Leiden fietsen

deze route brengt je vanaf het centrum van Leiden via het landgoed Vreeburg in Wassenaar en de duinen naar Katwijk. Van hieruit rij je naar Noordwijk en bezoekt op je terugweg naar Leiden de Hoogewegse Molen en de molen Hoop Doet leven. Passeer via Rijnsburg en Oegstgeest om deze typische Zuid-Hollandse tocht af te sluiten.

> Uiteindelijk met je kinderen deze fietsroutes afleggen? Maak ze bekend met de fiets met behulp van een houten loopfiets!

Lees ook: de 5 mooiste fietsroutes in de Achterhoek!