5 mooiste fietsroutes in Zaanstad

Zaanstad ligt in de Nederlandse provincie Noord-Holland in de regio Waterland. Een omgeving waar veenweidegebied doorsneden wordt door vele waterloopjes. Een prachtige omgeving om te verkennen met de fiets! De omgeving is rijk aan oude houtzaagmolens die hier in de jaren 1600 massaal werden aangebouwd. Reserveer minstens een aantal dagen om door te brengen in deze mooie streek, de vijf beschreven fietsroutes helpen je alvast op weg!

Rondje Zaanstad

Je route start in Assendelft, 54 kilometer maar heel vlak, hou rekening met af en toe een stevige bries wanneer je langs de talloze waterloopjes fietst. Vanuit je startpunt volg je de route richting Kanaalkade aan het IJ, je passeert door het centrum van Zaandam en rijdt rond het natuurdomein van het Oostzanerveld. Via Landsmeer rij je langs Watergang, Ilpendam weer richting je startpunt. Hiervoor passeer je via brugjes en pontjes nogmaals langs het prachtige Oostzanerveld.

Genieten van de Zaanstreek

Wederom start je fietsroute in Assendelft, een 50 kilometer lange rit. Deze keer kies je de richting van de Noordzee om naartoe te rijden. Langs prachtige polders en uitgestrekte velden kom rij je richting Fort aan den Ham en het Fort aan Krommeniedijk. Langs het Limmergat volg je Oost-Graftdijk en rij je via De Poel in Wormerveer en Koog aan de Zaan terug naar je startpunt. Ga zeker ook een kijkje nemen bij de Westzaanse Bodemvondsten.

> Op zoek naar een nieuwe fiets om deze routes af te leggen? Bekijk hier onze omafietsen: korting tot 40%!

Langs de wereldberoemde Zaankade

Start je route in Zaandam. Maak je klaar voor een prachtige fietstocht van 35 kilometer door het prachtige polderland van dit uitgestrekte Waterland, met zijn typische bruggetjes en pontjes. Rij rond Assendelft, deze keer hoef je het dorp niet in te rijden, passeer langs Beverwijk richting molen Woudaap die nog gebruikt werd voor de drooglegging van de regio. Je keert terug via Wormerveer langs de molen bij het restaurant De Bleeke Dood op de Zaandijk.

Een bijzonder rondje Uitgeest

Startpunt van deze route, de naam zegt het zelf, ligt in Uitgeest. Een kortere fietstocht van 28 kilometer, die perfect geschikt is om met het hele gezin te doen voert je langs het Uitgeestermeer. Je kunt er de molen De Hoop bezichtigen. Vanuit Stierop rij je richting molen Woudaap naar Fort aan den Ham. Via Heemskerk en Castricum kun je terugkeren naar je startpunt. Een route vol poldergebied, prachtige waterlopen en de nodige afstapplekjes voor een leuke picknick.

De Pontjesroute

Deze fietsroute ligt iets meer noordelijk dan Zaanstad maar is absoluut de moeite waard om te verkennen. De route is ongeveer 45 kilometer lang en brengt je het beste wat de regio Waterland te bieden heeft. De naam geeft het al weg, maar tijdens deze route rij je quasi constant langs het water, via bruggetjes, een veer of verschillende pontjes. Je start de route in Zuidschermer, net aan het Limmergat, je rijdt richting de Rijp naar Westknollendam. Hier kun je molen Woudaap bezoeken, via Markenbinnen rij je naar molen Tweede Broeker en Dorregeester Molen en van hieruit kun je vlotjes terug naar je startpunt.

> Transportfiets kopen: gratis verzending op het gehele assortiment!

Lees ook: De 5 populairste fietsroutes in Den Bosch!