Waar moet ik opletten bij het kopen van een damesfiets?

Bij het kopen van een damesfiets zijn er altijd een aantal praktische aandachtspunten waarmee rekening gehouden kan worden. De tips voor het kopen van een damesfiets komen uiteraard van pas en hebben op verschillende aspecten betrekking. Een van de meest belangrijke aspecten is het rekening houden met het doel van de aanschaf.

Dames Fiets

Gebruiksdoel damesfiets

Het doel van de aanschaf kan namelijk voor een deel de keuze beperken tot een bepaald aantal modellen. Het spreekt voor zich dat voor het racen over de weg of met het fietsen door het bos een andere type fiets nodig is dan wanneer de damesfiets voor dagelijkse deelname aan het verkeer is bestemd. Er zijn dan ook allerlei soorten damesfietsen om een keuze uit te maken die afgestemd zijn op een specifiek gebruik.

 • Stadsfiets
 • Transportfiets
 • Omafiets
 • Sportfiets
 • Racefiets
 • Mountainbike
 • Beachcruiser
 • Moederfiets
 • Elektrische fiets
 • Toerfiets

Voor het dagelijks woon- en werkverkeer kunnen meerdere typen damesfietsen uitkomst bieden, zoals een omafiets, transportfiets, elektrische fiets of sportfiets. Daarbij kan rekening worden gehouden met de afstand die moet worden afgelegd. Als de fiets ook gebruikt wordt voor het doen van boodschappen, dan is het handig om over ruimte op de damesfiets te beschikken, waarop een tas kan worden vervoerd of fietstassen kunnen worden geplaatst.

Een omafiets of transportfiets biedt in dat geval uitkomst. Als het de bedoeling is dat er een kind of meerdere kinderen op de fiets worden meegenomen om hen bijvoorbeeld naar school te brengen, dan is een moederfiets de ideale oplossing of anders een damesfiets die over een lage instap beschikt. Indien het de bedoeling is om toertochten te maken, dan is een toerfiets of een elektrische fiets een optie. Zo is er voor ieder gebruik een ideale damesfiets beschikbaar.

Damesfietsen

Spirit Regular Lady 7-Speed Groen
Spirit Regular Lady 7-Speed Groen
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  349,- Aanbiedingsprijs  299,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Bright 3V Damesfiets Mat-Zwart
Spirit Bright 3V Damesfiets Mat-Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  389,- Aanbiedingsprijs  339,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*
Spirit Carry Moederfiets 3V - Mat Zwart
Spirit Carry Moederfiets 3V - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  529,- Aanbiedingsprijs  479,-
Vóór 15:00 uur besteld = morgen in huis*

Tips kopen damesfiets

Bij het kopen van een damesfiets is niet alleen het gebruiksdoel belangrijk, maar ook dat de fiets optimaal comfort biedt. Daarvoor is het weer belangrijk om rekening te houden met de framemaat. Doorgaans worden damesfiets voor volwassen met wielmaat 28 inch aangeboden en kan de framemaat variëren. De meest voorkomende framematen voor damesfietsen die afgestemd zijn op een bepaalde lengte worden hieronder in een overzicht weergegeven.

Framemaat damesfiets:

 • 51 cm voor lengte 162-174
 • 52 cm voor lengte 164-175
 • 53 cm voor lengte 166-177
 • 54 cm voor lengte 168-179
 • 55 cm voor lengte 170-181
 • 56 cm voor lengte 172-183
 • 57 cm voor lengte 174-185
 • 58 cm voor lengte 175-187
 • 59 cm voor lengte 177-188
 • 60 cm voor lengte 179-190
 • 61 cm voor lengte 181-192

Er kan eventueel ook gebruik worden gemaakt van een formule om de ideale framehoogte van de damesfiets te bepalen door de lengte van het binnenbeen op te meten. De lengte van het binnenbeen dient dan met 0.68 vermenigvuldigd te worden. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is dan de ideale framemaat. Lees hier de uitgebreide tips over het berekenen van de framemaat voor damesfietsen.

Eigenschappen als aandachtspunt bij kopen van damesfiets

De eigenschappen van de damesfiets vormen ook aandachtspunten, zoals het materiaal, waarvan de fiets is gemaakt. Staal heeft als voordeel stevig te zijn en aluminium heeft weer als voordeel heel licht te zijn. Bij eigenschappen kan ook gedacht worden aan het zadel dat een perfecte ondersteuning moet bieden. Brede zadels zijn het meest comfortabel en bieden een goede ondersteuning aan het zitvlak.

De banden bepalen voor een deel het fietscomfort, zodat dit ook een van de aandachtspunten kan zijn bij het kopen van een damesfiets. Zo geeft een band die over veel profiel beschikt een uitstekende grip op het wegdek, maar zal er op een vlakke ondergrond, zoals asfalt ook meer rolweerstand worden ervaren. Uiteraard dient de damesfiets ook over fietsverlichting te beschikken als er in het donker aan het verkeer wordt deelgenomen. Er kunnen ook extra veiligheidskenmerken zijn aangebracht, waarbij gedacht kan worden aan reflectoren in de spaken en banden met veiligheidsstrepen. Liever een fiets waarbij je niet hoeft te trappen? Kijk dan eens bij de elektrische fietsen (bekijk de checklist voor de aanschaf van een elektrische fiets).

De persoonlijke voorkeur met betrekking tot een kleur en design van een fiets speelt uiteraard een rol bij het kopen van een damesfiets en dat kan ook gelden voor een specifiek merk. Doorgaans bieden de meeste merken een ruime keuze uit modellen en kleuren, zodat daar rekening mee gehouden kan worden. Met bovenstaande tips en aandachtspunten voor het kopen van een damesfiets kan altijd de perfecte fiets worden aangeschaft.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen!